Lena mama sem

Jaz sem lena mama. Poleg tega sem tudi sebična in brezbrižna. Želite vedeti zakaj? Zato, ker želim, da moji otroci postanejo samostojni, podjetni in odgovorni. Otroku je treba dati priložnost, da izrazi te lastnosti.

Lena mama sem

V času, ko sem delala v vrtcu, sem videla ogromno primerov pretirane starševske skrbi. V spominu mi je še posebej ostal triletnik Marko. Skrbni starši so mislili, da mora vedno vse pojesti, drugače bo shujšal. Ne vem, kako so ga hranili doma, k nam je prišel z očitno motnjo hranjenja. Mehansko je žvečil in pogoltnil vse, kar smo mu dali. Morali smo ga nahraniti mi, ker “še vedno ne ve, kako bi jedel sam”. In tako ga hranim prvi dan, na njegovem obrazu ne opazim nobenih čustev: ponudim mu kašo – odpre usta, žveči, pogoltne. Moram povedati, da se ta dan kuharju kaša ni ravno posrečila. Tega dne je veliko otrok ni hotelo jesti (in popolnoma jih razumem). Marko je pojedel skoraj vse. Vprašam ga: “ti je kaša všeč?” “Ne-.” In odpre usta, žveči, pogoltne. “Če ti ni všeč – ne jej!”

Marko je začudeno pogledal. Niti na kraj pameti mu ni prišlo, da je ta možnost sploh mogoča. Najprej je Marko užival v pridobljeni pravici, da mu ni treba jesti in je pil samo kompot. Potem je začel prositi za dodatek tiste hrane, ki mu je bila všeč in potiskati stran krožnik s hrano, ki je ni maral. Pri izbiri hrane je postal samostojen. Zatem smo ga nehali hraniti, saj je hrana naravna potreba in ko otrok postane lačen, bo tudi sam jedel.

„In tako je že velik otrok v vrtcu čakal, da ga nekdo odpelje na stranišče. Če tega ni naredil nihče, se je otrok polulal v hlače, ne da bi se spomnil, da bi jih lahko slekel ali poiskal koga, da bi mu pomagal. V enem tednu je bil ta problem rešen.“

Jaz sem lena mama. V nekem trenutku sem postala prelena, da bi nahranila svojega otroka. Pri enem letu sem mu porinila žlico in kašico predse, se usedla poleg in jedla tudi sama. Pri letu in pol ježe uporabljal vilice.

Kot vemo, je tudi iztrebljanje naravna potreba. Marko je to opravljal v hlače. Njegova mama nam je rekla, da naj ga na vsaki dve uri peljemo na stranišče. “Doma ga posedem na kahlo in ga držim, dokler vsega lepo ne opravi.” In tako je že velik otrok v vrtcu čakal, da ga nekdo odpelje na stranišče. Če tega ni naredil nihče, se je otrok polulal v hlače, ne da bi se spomnil, da bi jih lahko slekel ali poiskal koga, da bi mu pomagal. V enem tednu je bil ta problem rešen. ” Lulat me tišči” – je Marko ponosno obvestil vse v skupini, ko je korakal proti WC-ju.

Jaz sem lena mama. Čez vikend rada zjutraj malo dlje spim. Neke sobote se prebudim okoli enajstih. Moj dve in pol letnik gleda risanko in grize medenjak. Sam je prižgal televizor, sam našel DVD. Starejšega, ki ima osem let, pa ni več doma. Prejšnji teden je dobil dovoljenje, da gre s prijateljem in njegovimi starši v kino. Rekla sem mu, da se mi ne da vstajati tako zgodaj. Naj si sam nastavi uro in se pripravi, če želi v kino. Daleč od tega, da bi zaspal. Seveda sem tudi sama nastavila telefon, prisluškovala, kako se pripravlja in zapira vrata, čakala na sms prijateljeve mame … vendar moj otrok nič od tega ni videl.

„Ko pride babica, se pri naših otrocih zgodi čudežni preobrat! Starejši še v istem trenutku pozabi, da lahko sam naredi domačo nalogo, da si zna pogreti hrano, da lahko sam pripravi knjige in da gre v šolo. Kar na lepem ga je celo strah sam zaspati – babica mora sedeti poleg njega!“

Še vedno sem lena, tudi da bi preverila sinovo šolsko torbo, opremo za nogomet, prelena, da bi dala sušit njegove kopalke po kopanju v bazenu in lena, da bi nesla smeti, zato jih odvrže on, ko se odpravi v šolo.

Imam tudi to hibo, da ga zaprosim, da mi pripravi čaj in ga prinese za računalnik. Dozdeva se mi, da z leti postajam vse bolj lena.

Ko pride babica, se pri naših otrocih zgodi čudežni preobrat! Starejši še v istem trenutku pozabi, da lahko sam naredi domačo nalogo, da si zna pogreti hrano, da lahko sam pripravi knjige in da gre v šolo. Kar na lepem ga je celo strah sam zaspati – babica mora sedeti poleg njega!

A naša babica ni lena.

Otroci so nesamostojni, če tako bolj odgovarja odraslim.

Ana Bikova

Fotо: pinterest

Ocena:
[Skupaj: 11 povprečno: 4.7]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor