Podučite otroke o klimatskih spremembah

Podučite otroke o klimatskih spremembah

Z otroki se je treba pogovoriti o temah, ki se tičejo klimatskih sprememb, vendar na način, da se ne prestrašijo. V članku vam podajamo nekaj predlogov, kako se lotiti pogovora o temi, ki je vsekakor aktualna.

Prepričana sem, da si večina staršev želi otroke vzgojiti v ljudi, ki se bodo trudili spreminjati svet na bolje. Sama velikokrat izkoristim čas v avtu za to, da se z otroci pogovarjam o stvareh, ki vzpodbudijo njihovo razmišljanje, npr. »Kako lahko mi kot družina pomagamo nekomu, ki si ne more kupiti hrane ali drugih nujnih življenjskih dobrin?«

Ko smo se o tem pogovarjali, so moji otroci žepe napolnili z žitnimi ploščicami za brezdomce, ki so jih srečali v mestu. Pobrskali so med svojimi igračami in jih kar nekaj podarili. Prejšnji vikend pa so z mojim očetom pripravljali sendviče, ki so jih delili lačnim.

Na vprašanje, kako lahko naredimo svet boljši, so natresli kup predlogov: pomoč zapuščenim živalim preko dobrodelne organizacije, ki sodeluje z njihovo šolo; zasaditev dreves; pobiranje smeti.

Pred kratkim pa sem spoznala, da se še nikoli nismo pogovarjali o klimatskih spremembah in vplivih na okolje. Bilo je na družinski večerji, kjer smo se pogovarjali o vplivu modernega kmetovanja na okolje, ko me je hčerka nenadoma radovedno vprašala: »Kaj so to klimatske spremembe?«
Sprva sem nekoliko oklevala, saj me je njeno vprašanje ujelo nepripravljeno. Seveda si želim, da so moji otroci seznanjeni s tem, kaj se dogaja z naravo, našim okoljem in podnebjem. To so vsekakor zelo pomembne in resne teme. Ker pa so le otroci, ne želim, da bi bili prestrašeni ali vdani v usodo, da se ne da ničesar narediti.

Vsakodnevno smo priča številnim dogodkom, ki nakazujejo na klimatskem spremembe. Čeprav je zemlja v svoji zgodovini šla že skozi več obdobij ohlajanja in segrevanja, smo v zadnjih dvesto letih ljudje občutno pospešili to dogajanje. Vse od industrijske revolucije naprej so spremembe zmeraj hitrejše in intenzivnejše, človekov vpliv na okolje pa zmeraj bolj usoden. Kurjenje fosilnih goriv in masovno izsekavanje gozdov sta samo dva primera, ki prispevata k temu, da se toplogredni plini kopičijo v zemeljski atmosferi in segrevajo zemljo. Globalno segrevanje postaja velika težava, predvsem zaradi daljnosežnih posledic, ki jih prinaša s sabo: taljenje ledu na Antarktiki, obsežni požari, ekstremni vremenski pojavi itd.

Večina današnje mladine se zelo dobro zaveda, da so potrebni takojšnji ukrepi, ki bodo zajezili učinke klimatskih sprememb. To se jim zdi najbolj pereča tema trenutno v svetu, pomembnejša od vojn, revščine, lakote in pomanjkanja vode. Res pa je, da se vse te težave med sabo prepletajo.
S klimatskimi spremembami je treba vsekakor seznaniti že otroke, vendar na njim razumljiv način. Otroci so že tako in tako nagnjeni k temu, da se bojijo številnih stvari, ki jih ne razumejo. Zato mora biti pristop takšen, da jih ne boste še dodatno prestrašili, temveč da jih boste opolnomočili in motivirali, da tudi sami prispevajo k bolj zdravemu okolju.

Nekaj predlogov

Razložite otrokom pomen ogljikovega dioksida (CO2) in učinka tople grede. Pomagate si lahko s številnimi posnetki na spletu ali YouTubu. Večina jih je sicer v angleškem jeziku, zato bo zraven slike oz. videa potrebna vaša razlaga.

Naučite otroke pomena recikliranja, kompostiranja in ločevanja odpadkov. Naj vam pomagajo v vašem lastnem gospodinjstvu.

Izogibajte se uporabi plastike, kolikor se le da. Na srečo je pred kratkim tukaj nastopila tudi država, ki je prepovedala uporabo plastičnih vrečk v trgovinah. Plastične slamice, krožnike, kozarce so zamenjali izdelki iz naravnih materialov in takšni, za večkratno uporabo.

Ko greste v trgovino, vzemite svojo embalažo, kamor boste shranili izdelke, ki bi jih drugače morali dati v plastične škatle ali vrečke.

Kupujte oblačila iz druge roke. Veliko ljudi prodaja rabljena oblačila na spletu, obstajajo tudi številne second-hand trgovine. Povprečen kupec namreč odvrže več kot 30 kg oblačil in obutve letno. Tekstilna industrija pa je drugi največji onesnaževalec na planetu (takoj za nafto in plinom). Rabljena oblačila so tudi občutno cenejša, naletite pa lahko na čudovite vintage kose, ki bi jih po modnih trgovinah zaman iskali.

Kupujte lokalno pridelano hrano. Pojdite na tržnico. V Sloveniji imamo številne pridelovalce sadja, zelenjave, mesa in mlečnih izdelkov, ki ponujajo svoje pridelke in produkte. Vse bolj se uveljavljajo naročila preko spleta in dostava na dom. Takšna hrana je veliko bolj zdrava, odpade pa tudi transport, ki zelo obremenjuje naravo.

Omislite si svoj vrt in vzgojite svojo zelenjavo in sadje, če je le mogoče. Za to ne potrebujete veliko prostora. Vrt si lahko uredite tudi v lončkih na balkonu. T.i urbano vrtnarjenje je v nekaterih velikih mestih zelo priljubljeno. V naši deželi na sončni strani Alp imate praktično vse pogoje, da si uredite svoj vrt, pa če je še tako majhen. Delo na prostem, v naravi, pozitivno vpliva na počutje in vzpodbuja motivacijo.

Podpirajte organizacije, ki se trudijo za dobrobit našega planeta. Lahko se kakšni tudi pridružite.
Zavedati se morate, da se otroci največ naučijo z zgledom. Zato bodite dober zgled in se vsakodnevno trudite za čistejše okolje. Tudi z majhnimi koraki se daleč pride.

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor