Zakaj čustveni izbruh pri otroku

Zakaj čustveni izbruh pri otroku
Foto: Ryan Boren

Kaj je čustven izbruh?

Čustven izbruh je takrat, ko otrok močno joka, je jezen, ko se meče po tleh, kriči, ko ob tem tepe vas ali koga drugega. Ko največkrat rečemo, da otrok trmari.

Pri otrocih je čustven izbruh povezan z razvojem možganov

Otrokovi možgani se najbolje razvijajo tja do 6 leta. Vsa čustva, tudi jeza, bes imajo center v spodnjih plazilskih možganih. Odrasli ta center nadzorujemo z možgansko skorjo. Otroci možganske skorje še nimajo toliko razvite, da bi lahko nadzorovali svoje čustvene izbruhe. Zato otrok potrebuje pomoč odrasle osebe, ki jim pomaga umiriti njegove čustvene izbruhe. Če te pomoči nima, se tudi kasneje ni sposoben sam pomiriti na primeren način. Če je bil v otroštvu otrok ob čustvenem izbruhu prepuščen samemu sebi, potem tudi v odrasli dobi reagira z jezo, besom ali pa z depresijo in živčno napetostjo.

Kdaj pride do čustvenega izbruha pri otroku?

Pri otrocih lahko prihaja do čustvenega izbruha iz mnogih razlogov. To je lahko zato, ker je otrok zaspan, utrujen, lačen, ga zebe ali mu je vroče. Lahko si nekaj želi. Morda si želi vašo pozornost, igro z vami ali pa si želi le vaš objem. Morda mu je všeč igrača, ki jo je videl pri prijatelju, pa si jo želi tudi on ali pa si z nakupom sladkarije želi le vaše pozornosti. Morda je v njegovi predstavi drugače, kot smo to naredili mi. Morda smo drugače položili njegovo igračo, kot je želel otrok, ali pa je žlica na mizi položena drugače, kot si želi otrok, je njegova majica preozka, ali pa želi obleči drugo. Morda se je še ravnokar igral s prijateljem, mi pa želimo naslednji trenutek kar takoj oditi.

Veliko stvari je, ki se nam odraslim zdijo nepomembne, za otroka pa je to nekaj, kar povzroči pravi pretres v njegovih čustvih.

Kako naj se odzovem ob čustvenem izbruhu?

Zavedati se moramo, da otrok tega ne počne zato, da bi nas jezil. Njegova čustva pa so močna in jih ni sposoben nadzorovati.

Če je mogoče, otroku omogočimo, da naredi tako, kot si je on zamislil. Da ga predčasno pripravimo na spremembo dogodka. Mu omogočimo, da se spočije, nekaj poje, se primerno obleče. Mu posvetimo svojo pozornost. Če pa njegovi prošnji ne moremo ugoditi, mu povemo, da ga razumemo, ampak ne more biti tako, kot si on želi. Pomembno je, da njegova čustva razumemo, ostanemo mirni, ga objamemo, če nam to omogoči, sicer pa ostanemo v njegovi bližini in ga z lastno umirjenostjo umirjamo toliko časa, da pride v naš objem in ga dokončno umirimo, ter se pogovorimo o nastalem problemu. Ta način pripomore, da so otrokove reakcije vse manjkrat tako kaotične. Otrokova možganska skorja pa je vse bolj razvita in je vse bolj sposoben nadzorovati svoja čustva.

Zakaj me otrokov čustveni izbruh razjezi?

Če se ob otrokovem izbruhu razjezite, si najprej dopovejte, da otrok tega ne dela zato, da bi vas jezil. Če je ob vas umirjena odrasla oseba, naj otroka umiri ona. Sicer poskušajte sebe umiriti s kozarcem vode, z dihanjem ali poiščite svoj način umirjanja. Potem pa umirite otroka.

Nikoli ne zapustite otroka v takšnem stanju samega za daljši čas. Če je potrebno, se odmaknite, da se pomirite vi, potem pa otroku pomagajte umiriti njegov čustven izbruh. Z zavedanjem, da je otrokov čustveni odziv nekaj, česar ni sposoben nadzorovati, boste ostali vi bolj mirni in ga boste laže umirili.

Zinka Ručigaj

 

Zinka Ručigaj
Latest posts by Zinka Ručigaj (see all)
Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor