Odvajanje od starševskega pretiravanja v 26 korakih

Ta program je bil napisan kot spodbuda dobronamernim, predanim, inteligentnim in ljubečim staršem, ki se počutijo nemočne, da bi svojim otrokom prenehali preveč popuščati, jih pretirano ščititi in zaposlovati z aktivnostmi. Staršem, ki postanejo nervozni, če njihovi otroci niso popolni na vseh področjih. In staršem, ki so dovolili, da samostojnost, odgovornost in odpornost niso visoko na seznamu lastnosti, ki se jih trudijo razviti pri svojih otrocih.

Odvajanje od starševskega pretiravanja v 26 korakih

 1. Niti pomislite ne, da takšen kot je vaš otrok danes, pomeni, da bo takšen vse življenje. Otroci gredo skozi obdobja in ta obdobja so lahko odlična ali obupna.
 1. Ne poskušajte popravljati tistega, kar ni pokvarjeno in sprejmite naravo vašega otroka, tudi če je sramežljiv, trmast ali ne blesti ravno pri matematiki.
 1. Ko gledamo na kaj od blizu, vidimo tudi slabosti. Povsem normalno je, da se vam otroci vaših prijateljev zdijo boljši od vaših.
 1. Zberite pogum in preprosto recite »ne«. Ne poskušajte vsakič iskati rešitev, ki bi bila vašemu otroku bolj všeč.
 1. Spodbujajte otroka, da preživi več časa zunaj in da v tridimenzionalnem svetu uporablja vseh pet čutil. Pošljite ga na taborjenje za najdaljši čas, ki si ga lahko privoščite. Naj gre cela družina v naravo in tam uživajte.
 1. Ne zamešajte otrokovih želja s potrebami. Ne padajte na sladke besede in razlikujte med pravicami in privilegiji.
 1. Zapomnite si, da vaši otroci niso sezonske rastline ali cvetlice iz rastlinjaka. Pustite jih, da malce ozebejo, jih zmoči dež ali postanejo lačni. Tako bodo lahko cenili, da se lahko ogrejejo, da so suhi in siti.
 1. Ne bodite v vlogah šerpe, sluge, tajne policije, osebnega kuharja ali sobarice. Vaši otroci so že po naravi pripravljeni, da postanejo sposobni, zato jih pustite, da stvari počnejo sami.
 1. Preden pričnete godrnjati, opominjati, kritizirati, svetovati, komentirati ali pretirano pojasnjevati, si povejte »Zakaj to govorim?« Poslušanju namenite štirikrat več časa kot govorjenju.
 1. Spomnite se, da so razočaranja obvezen del priprav na življenje. Ko vaš otrok ne dobi vabila na rojstni dan, vloge v predstavi ali ne pride v ekipo, ostanite mirni. Brez takih izkušenj bi se težko znašli v realnem življenju.
 1. Bodite na preži, ne pa tudi v stanju pripravljenosti. Ustavite se in pomislite: je ta situacija na mojega otroka nevarna ali samo neprijetna? Je to nujni primer ali samo novi izziv?
 1. Naučite se imeti radi besedi »poskus« in »napaka«. Pustite svojemu otroku delati napake preden gre na fakulteto. Omogočite mu toliko svobode, koliko odgovornosti in sposobnosti kaže, ne glede na to, kaj in koliko smejo drugi otroci.
 1. Ne bodite presenečeni in ne izgubljajte poguma, če vaš veliki otrok dobi napad besa ali izliv čustev. Razumnost ni enako kot zrelost in koraki nazaj so popolnoma normalni. To se tudi nam dogaja, le da si mi lahko privoščimo kozarček.
 1. Dovolite otroku početi stvari, ki vas strašijo. Če želite, da postane samostojen in samozavestenn, morate otroku pustiti, da določene korake naredi sam, samostojno, brez da ga držite za roko.
 1. Ko se vaš najstnik grdo obnaša do vas, ne jemljite tega osebno. Njegov karakter ocenjujte po tem, kaj govorijo učitelji, starši tujih otrok, sosedje, kako se obnaša do prodajalcev in do osebja v restavracijah. Ne ocenjujte ga po prijaznosti do ostalih članov družine, jasnosti izražanja ali številu očesnih kontaktov.
 1. Ne dovolite svojemu otroku, da kar tako odneha od neke aktivnosti ali se izogne čemu, kar nima rad. Njegova pravica je sovražiti osebo, aktivnost ali institucijo in težko mu boste spremenili mnenje. Ne glede na to je njegova obveznost, da nadaljuje začeto in da izpolni svoje obveznosti. A vseeno upoštevajte tudi otrokovo stališče, ko kaj načrtujete.
 1. Ne trudite se biti super do svojih otrok samo zato, ker se vaši starši niso poskušali uskladiti z vašimi čustvenimi potrebami. To se običajno, po obdobju razvajanja, zaključi s starševskim izlivom besa.
 1. Ne hvalite se s svojim otrokom, razen če se vam zdi, da potrebuje nekaj reklame. Spomnite se, da ocene in priljubljenost vašega otroka nista merilo vaše vrednosti kot starša. In da ostali verjetno pretiravajo.
 1. Počakajte vsaj en dan, preden pošljete jezno sporočilo otrokovemu učitelju, trenerju ali staršu problematičnega sošolca. Problem najprej prespite.
 1. Razmislite o dolgoročnih posledicah izogibanja pravil, ki ste jih sami postavili. Če pokažete, da pravila obstajajo zato, da bi jih kršili in da vedno obstajajo bližnjice, boste svojemu otroku dali dovoljenje za goljufanje pri testih.
 1. Ne dajajte pomena dobremu glasu določenih šol in fakultet. Starši pogosto pozabljamo, da je uspeh odvisen od kvalitete učencev in ne od statusa izobraževalne ustanove.
 1. Do učiteljev se obnašajte kot do strokovnih ljudi, ki so na vaši strani. Svojemu otroku nudite priložnost, da se nauči spoštovanja, kar je enako pomembna lekcija kot tista iz matematike.
 1. Hvalite postopek, ne rezultata. Namesto da ploskate pri vsakodnevnih dosežkih, hvalite otrokovo vnemo in marljivost, ker s tem spodbujate veščine in navade, ki vodijo do uspeha.
 1. Če želite pripraviti vašega otroka na stopnjo pritiska in količino obveznosti, ki jih bodo imeli na fakulteti, dobro premislite, preden najamete zasebnega profesorja.
 1. Z ocenjevanjem splošnega nivoja zrelosti vašega otroka prakticirajte razumen nadzor nad njegovimi online aktivnostmi. Bodite v koraku z novimi tehnologijami in priljubljenimi aplikacijami, da vaš otrok ne bi brez krmarja zaplul v neznane vode.
 1. Smatrajte običajna hišna opravila in obveznosti, ki jih otrok opravlja za žepnino kot boljšo priložnost za učenje izvenšolskih aktivnosti. To bo vašega otroka naredilo »zaposljivo« (in zaposleno) odraslo osebo.

Wendy Mogel

Ocena:
[Skupaj: 5 povprečno: 4.8]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor