Sedem skrivnosti zelo srečnih otrok

Ko ljudje pripovedujejo o otrocih, ne mislijo dovolj na srečo, ampak na uspeh, na primerjanje, razmišljajo o prelomnicah, o šolah in bleščečih trofejah. Starši preveč razmišljajo o tem, kako se oblači vzgojiteljica, bolj mislijo o tem, če bodo njihovi otroci vodje v igri, kot pa o tem, kako so med igro srečni.

Sedem skrivnosti zelo srečnih otrok

Mislijo o tem, koliko tekem bo devetletnik še moral odigrati, da bo izboljšal svoje možnosti in se bo lahko vpisal v kakšno dobro športno šolo ali klub.

Preveč razmišljajo o ovirah, zaradi katerih je starševstvo tako naporno, ne razmišljajo pa o tem, kaj otroke dela srečne.

Nekoč davno je bilo otroštvo polno trenutkov, ki so jih otroci preživeli zunaj in zelo malo tistih, ko so gledali TV. Bili so zelo ustvarjalni in znali so se sami zabavati z navadnimi kartonskimi škatlami in kartami. Igrali so se, se učili in socializirali.

Najbolj pomembno od vsega pa je bilo, da jim je bilo zabavno.

Danes je življenje precej načrtovano. Vsak dan imate urnik, aktivnosti, na katere mora iti … Dnevi, ko so se lahko prosto igrali in počeli nekaj iz nič, ne obstajajo več. Mnogo otrok danes samo sledi načrtovanemu urniku.

Ne moremo reči, da otroci niso srečni, veliko jih tudi je. Mnogo otrok ima tudi dandanes veliko avantur v življenju in se igrajo na svojih dvoriščih, mnogi pa tega ne počnejo. Mnogi enostavno sledijo urniku. In škoda, da je tako, ker  bi otroštvo moralo biti predvsem srečno.

Kako se lahko osredotočimo na otrokovo in našo skupno srečo, če pa je še toliko stvari, ki jih moramo narediti? Kar vdihnite, brez skrbi (pralni stroj vas bo že počakal) in si vzemite čas in razmislite, zaradi česa so lahko otroci srečni.

Poglejmo sedem skrivnosti zelo srečnih otrok.

Srečni otroci jedo pravočasno

Vemo, kaj si mislite. To je preveč enostavno, da bi lahko bila prava družinska strategija. Ponovno razmislite, če ste kdajkoli bili tako lačni, da bi zaradi tega kričali. Tako se počutijo otroci, ko spustijo obrok ali ko morajo dve uri čakati na družinsko večerjo. Ko jedo v pravilnih intervalih, s tem hranijo tudi možgane in imajo lahko svoja čustva bolj pod nadzorom. Ko so otroci umirjeni in zadovoljni, so tudi srečnejši.

Srečni otroci imajo miren spanec

Vemo, da nekateri otroci spijo bolje kot drugi. Čeprav to drži, to še ni izgovor za tiste, ki nimajo navade dovolj spati. Otroci bi se morali naučiti, kako spati, na nas pa je, da jih tega naučimo. Ko so otroci popolnoma izčrpani, so tudi sitni. Ko pa so spočiti in so se pripravljeni spopasti z novim dnevom, so tudi srečnejši. Bodite dosledni pri večerni rutini odhoda v posteljo in naj bo spanje prioriteta.

Srečni otroci se igrajo brez navodil

Nestrukturirano igranje se zdi kot izgubljena umetnost. Včasih so se otroci zabavali sami, danes pa imajo toliko obveznosti in igračk, a premalo, časa, da bi se igrali z njimi. Seveda je zaželeno, da imajo vse te tovornjačke in konjičke, vendar pa jim dodajte lesene igračke in kocke, da lahko nekaj ustvarijo sami.

Prosimo vas, poglejte v ta vaš natrpani urnik in poiščite del dneva, ko se bo otrok lahko samo igral. Igranje je dobro za dušo.

Srečnim otrokom je dovoljeno izražati svoje občutke

Otroci kričijo, ko so jezni, jočejo, ko so žalostni, lahko celo tečejo v krogu, ko ne vedo, kako se počutijo in če imate “srečo”, kdaj to naredijo tudi v trgovini. Pustite jih, otroci morajo izražati svoja čustva. Medtem ko odrasli lahko pokličejo svojega prijatelja, ko jim nekaj ne gre, da bi se izpraznili, otroci delujejo bolj prvinsko. Če kričite nanje in jih v javnosti  osramotite, ne pomaga. Pustite jih, da se izpraznijo na svoj način in jim potem ponudite pomoč. Morda se vam zdi, da to ni najboljša taktika, je pa vsekakor boljša, kot pa da v sebi stalno zadržujejo negativna čustva, kar lahko pri vaših otrocih privede do prebavnih težav, depresije in nekaterih drugih čustvenih težav.

Srečni otroci se lahko sami odločajo

Otroci imajo zelo malo nadzora nad svojim življenjem. Neprestano jim govorimo, kam naj gredo, kaj naj počno in kaj naj jedo.  Če jim damo vsaj malo nadzora, bodo srečnejši. Pustite jim naj sami izberejo, kaj bodo oblekli, Pustite jim, da enkrat na teden sami izberejo, kaj bo za večerjo. Vprašajte jih, katere dodatne aktivnosti bi želeli obiskovati. Dajte jim možnost izbire in videli jih boste nasmejane.

Srečni otroci vedo, da jih poslušamo

Otroci imajo intuicijo. Celo mali otroci vedo, kdaj jim starši sproti odgovarjajo in kdaj jih ne slišijo. Ko otroci čutijo, da jih starši res poslušajo, se počutijo bolj povezani. Tako rasteta njihova samozavest in sreča. Poslušajte otroka, ko vam nekaj govori. To je najboljši način, kako zgraditi odprto in iskreno povezavo z otrokom in najboljši način, da ga osrečite.

In še zadnje, najpomembnejše.

Srečni otroci čutijo neomejeno ljubezen

Otroci zamočijo. Vi jim govorite, da naj ne skačejo po postelji, oni pa to počnejo znova in znova. In potem jočejo. Ker je otroštvo večinoma zgrajeno na poskusih in napakah, morajo izkoristiti svojo priložnost. Oprostite jim in jih vseeno imejte radi. Ko otroci vedo, da jih starši imajo radi in da jih podpirajo, ne glede na vse, bodo raje prevzeli zdrava tveganja. Taki otroci so samozavestni in prepričani v svoje odločitve. Naučili se bodo, da ljudje včasih delajo napake, a vedno obstaja priložnost, da jih popravijo.

Ko otroci vedo, da so njihovi starši vedno tukaj za njih, v dobrem in slabem, so srečni.

Huffingtonpost

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor