Trdovratni kašelj – virusni ali alergijski

Tri leta in dva meseca stara deklica je januarja zbolela za bronhitisom, s pomočjo inhalacij si je popolnoma opomogla – pljuča so bila čista. Po dveh tednih po zaključku zdravljenja se je vrnila v vrtec in od takrat naprej skoraj neprestano kašlja.

Trdovratni kašelj - virusni ali alergijski

Nekajkrat smo jo peljali k pediatru in vedno so bila njena pljuča čista, zato smo ji čistili le nos s fiziološko raztopino in ji dajali sirup z belim slezom. Običajno pri tem nima vročine ali pa je do 38 stopinj C, česar pa z zdravili nismo zniževali. Vse to se čez deset dni umiri in vse se spet začne znova.

Nekaj tednov punca ni imela kašlja, zdaj pa se je spet pojavil. Vročine nima, kašelj pa je najintenzivnejši ponoči in zjutraj. Zakašlja tudi, ko teče, včasih pa je kašelj hripav. Mož ima alergijo na cvetni prah, zato nismo sigurni, ali je spet virus ali mogoče neka vrsta alergije.

Zakaj traja kašelj tako dolgo?

Ko se kašelj “raztegne” od zime do pomladi (ali celo do poletja), otrok pa je v kolektivu (ali pa mu starejši brat ali sestra prinašata težave iz kolektiva), potem so to skoraj zagotovo virusi, ki napadajo respiratorne organe. Obstaja ogromno število (preko 200 vrst) respiratornih virusov (napadajo dihalne organe otroka), ki razsajajo te tedne in mesece. Na žalost pa med temi virusi ni navzkrižne imunosti. To pomeni, da otrok lahko dobi virus tipa 12, čez nekaj dni (po ozdravitvi) tip 24, pa 8, pa 101 in tako “v krogu”. Čeprav gre za različne vrste virusov, imajo enake ali podobne simptome, zato se staršem zdi, da je otrok ves čas bolan zaradi “istega virusa”, v resnici pa gre za “serijsko” okužbo.

Če se je kašelj pojavil marca in je trajal vse do poletja, potem je povsem mogoče, da je alergija (običajno na cvetni prah) razlog ali krivec za kašelj.

Kako je mogoče, da so pljuča čista, kašelj pa tako trdovraten?

Dobro je, da ni bronhitis ali pljučnica.

“Čista pljuča” pomenijo, da je vzrok kašlja proces (virusno vnetje in alergijska reakcija), ki se dogaja v nosu ali grlu, ne pa v bronhialnem deblu ali pljučnem tkivu. Običajno je to najbolj dražeč in “zlivajoči se” kašelj, včasih pa lahko zveni kot “vlažen”, a je pravzaprav rezultat kopičenja sluzi v grlu in sapniku.

Zakaj kašlja med spanjem in zjutraj?

Ko je otrok buden in aktiven, sluz, ki se zliva iz nosa, lahko otrok nekako sam nadzira – ga pogoltne ali izbruha (manjši otroci).

Ko spi, se sluz izliva DIREKTNO v grlo in sapnik in tam draži in stimulira kašelj, otrok pa se pogosto prebudi.

Zjutraj je največja količina nakopičene sluzi (ki se je vso noč ustvarjala in zlivala), zato je kašelj zelo močan, včasih pa tudi dolgotrajen.

Kakšno zvezo ima tekanje s kašljanjem?

To se včasih resnično dogaja in lahko kaže na to, da ima otrok vendarle težave z bronhiji.

V bistvu, če se poleg kašlja (med in po fizični aktivnosti) pojavi še tisti piskajoči zvok med dihanjem, je mogoče, da gre za zoženje dihalnih poti – bronhoobstrukciji. To NI pogoto pri majhnih otrocih, pri večjih pa vedno obstaja sum na astmo, ki je bila izzvana zaradi napora, zato so potrebne dodatne preiskave pri pulmologu ali alergologu.

Je hripav kašelj znak za alergijo?

Ponavadi ne!

Pri majhnih otrocih je hripav kašelj običajno spremljevalec virusa, ki napada grlo in glasilke, zato pride do takšnega hripavega kašlja. Včasih je to tudi stridor – oteženo dihanje, ki je značilno za laringitis, vendar je to le akutno stanje, ki redko traja dlje od nekaj dni.

Pri starejših otrocih alergijo LAHKO spremlja prehodna hripavost, vendar samo včasih.

Kako prepoznati virusno okužbo kot vzrok kašlja?

Rdeče grlo ni posledica alergije. Je znak okužbe, v glavnem virusne, ko pa se pojavijo gnojni čepki, pa to kaže na bakterijsko (streptokokno) vnetje – angino.

Povišana temperatura NE spremlja alergijske reakcije, ampak okužbe!

“Zeleni izcedek” iz nosu NI znak alergije in tudi ne bakterijske okužbe, ki bi jo morali zdraviti z antibiotiki – to je pogosta zabloda. Običajno bakterije, ki NORMALNO živijo v nosu, izkoristijo priložnost in se zaradi sluzi, ki jo je povzročil virus, kopičijo v nosu in delajo to zeleno sluz. Obstajajo pa tudi virusi, ki tudi lahko obarvajo izcedek v nosu v zeleno.

Kaj je značilno za alergijski kašelj?

Prozoren izcedek iz nosu JE en od znakov alergije, vendar je tudi znak virusne okužbe, zato moramo “iskati” dodatne simptome in znake, da bi upravičeno posumili na alergijo.

Srbenje nosu je eno izmed zanesljivih pokazateljev za alergijo na cvetni prah – otrok drgne nos z dlanjo, prizor, ki ga pogosto vidimo pri otrocih s senenim nahodom.

Oči so rdeče in srbijo ali zbadajo, NI pa krmežlja – sumimo lahko, da gre za alergijski konjunktivitis. Ob vetru se simptomi še stopnjujejo – in to kaže na seneni nahod in kašelj. Razlog je preprost – veter je pravzaprav “inhalator”, ki dostavlja cvetni prah naravnost v dihalne organe.

Je pojav bronhitisa značilnost alergije ali virusne okužbe?

Bronhitis NI dober pokazatelj za virusno okužbo ali alergijo, ker je lahko spremljevalec pri  OBEH.

Če pa se bronhitis ponavlja, JE TREBA narediti pregled pri alergologu, ker je možno, da se vzrok skriva v neki alergiji. Če so testi negativni, otrok pa ima PRED bronhitisom znake virusne okužbe, potem so krivci prav virusi.

Kako potrditi alergijo?

Z alergološkim testom.

To mora opraviti pediater – alergolog ali pulmolog in situacija bo več kot jasna.

Ali obstaja pomoč, ko je vzrok kašlja alergija?

Obstaja!

Obstajajo zdravila proti alergiji (antihistaminiki, nazalni kortikosteroidi …), ki resnično hitro pomagajo otroku, če se jih pravočasno uporabi. Zato je pomembno čim prej postaviti diagnozo, da se otrok ne bi mučil brez potrebe.

Kako zdraviti virusni kašelj

Virusov (razen redkih izjem) se NE da zdraviti.

Obstajajo preparati na rastlinski bazi, ki ublažijo kašelj. Z njimi otroku “kupite čas”, ki ga potrebuje za spopadanje z virusom.

mojpediatar

Ocena:
[Skupaj: 8 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor