Naravno zdravljenje črevesnih viroz pri otrocih

Črevesna viroza je zelo pogosta in neprijetna bolezen za vse, še posebej pa za otroke. Kako jim lahko pomagate po naravni poti omiliti simptome in preprečiti dehidracijo?

Naravno zdravljenje črevesnih viroz pri otrocih

 

Mlade mamice me zelo pogosto vprašajo za nasvet v zvezi s črevesnimi virozami pri otrocih. Te viroze so mi tudi osebno vedno bile najhujše. Driska in bruhanje gresta s črevesnimi virozami z roko v roki. prepričana sam, da veste, o čem govorim. Razmišljate, česa bi se prej lotili – pomagati otroku, očistiti dom ali oprati oblačila. Težko vam je, tako kot otroku, katerega mladi organizem mora izločiti strupe in viruse in naredili bi vse, da se ta agonija preneha. Na žalost za tako stanje ni zdravila, vse dokler se telo ne znebi virusov. Lahko pa vam pomagajo zelišča, ki bodo zautavila drisko, umirila razdraženi želodec in vašim malčkom vrnila dragoceno tekočino, ki jo med virozo drastično izgubljajo.

Budno spremljajte simptome

Pri črevesnih virozah je nujno, da imate otroka neprestano na očeh. Budno spremljajte znake in pojdite k pediatru, če ne izginejo po dnevu, dveh, ali prej, če opazite, da se simptomi slabšajo. Imejte v mislih, da bolj kot je otrok mlajši, bolj je črevesna viroza nevarna, ker je tedaj verjetnost za dehidracijo večja. Pediatra obiščite takoj, če otrok bruha tudi majhno količino vode, ki jo je popil, ali 1če opazite sled krvi v blatu ali v bruhanju.

Prav tako bodite pozorni na znake dehidracije:

 • temnejši urin
 • bled obraz
 • suha usta
 • jok brez solz

Vrnite telesu dragoceno tekočino

Drugi korak je vrniti telesu vso izgubljeno tekočino. To ni enostavno, saj lahko vsak požirek razdraži vneti želodec in ponovno izzove bruhanje, draženje črevesja, krče in drisko.

Prvi dan okužbe ne skrbite, če otrok noče nič jesti – ne silite ga s hrano, bistveno je, da pije dovolj tekočine in da čim več počiva. Ko simptomi popustijo, mu ponudite lahko hrano (kuhan riž, nemastno domačo juhico, banana). Če dojite, je vaše mleko najboljša hrana. Ponujajte mu ga čim bolj pogosto. Poleg tega, da bo materino mleko nadoknadilo izgubo tekočine, bo pomagalo razdraženemu želodcu in črevesju vašega malčka in preko njega bo otrok dobil protitelesa za določeni virus in tudi tolažbo ter potešitev v času viroze.

Kako otroku pravilno dajati tekočino, da pri tem ne izzovete novih napadov bruhanja? Zelo pomembno je tekočino dajati postopoma, vsakih 15 minut en požirek. Če opazite, da ni novih reakcij, lahko pije pogosteje oz. požirek, dva več.

Naravno zdravljenje črevesnih viroz pri otrocih

Čaj za blaženje črevesnih viroz

Na srečo lahko narava tudi pri napornih in resnih črevesnih virozah otroku nudi svojo pomoč. Iz mešanice melise, hrastovega lubja, sleza, slezenovca, komarčka in robidovih listov v približno enakem razmerju lahko pripravimo okusen in zdravilen čaj.

Sestavine

 • Melisa (Melissae folium) 10 g
 • Hrastovo lubje (Quercus cortex) 10 g
 • Koren belega sleza (Althae radix) 5 g
 • List belega sleza (Althae folium) 5 g
 • Cviet gozdnega slezenovca (Malvae flos)10 g
 • Komarček (Foeniculi fructus) 10 g
 • List robide (Rubi fruticosi folium) 10 g

Priprava

 • Eno jušno žlico mešanice kuhajte v pol litra vode.
 • Ko čaj zavre, ga odstavite in čez 10 minut precedite.

Topli čaj ponudite svojemu malčku, da ga pije po požirkih.

Kako čaj pomaga vašemu malčku?

 • Melisa (Melissae folium) bo pomirila razdraženi želodec, zatrla potrebo po bruhanju in s svojim protivirusnim delovanjem skrajšala trajanje bolezni, ker bo delovala neposredno na povzročitelja.
 • Čaj iz hrastovega lubja (Quercus cortex) bo nase vezal strupe (toksine, viruse), ki so v telo prišli s hrano ali pri kontaktu z drugimi osebami, visok delež tanina pa bo umiril in zaustavil drisko.
 • Slez je nenadomestljiv pri vseh vnetjih sluznic. Deluje na zmanjšanje želodčnih in črevesnih krčev, zmanjšuje drisko in pospešuje okrevanje poškodovane sluznice. Najbolje je uporabiti mešanico korena in listov belega sleza (Althae radix cum folium) ter cvetov slezenovca (Malvae flos).
 • Komarček (Foeniculi fructus) je naravno sredstvo proti napihnjenosti in krčem, ki bo omililo bolečine in občutek pritiska v želodcu in črevesju.
 • List robide (Rubi fruticosi folium) je bogat z minerali in vitaminom C. Ta rastlina bo okrepila izčrpano telo in skrajšala trajanje bolezni. Bogata je tudi s tanini, ki delujejo proti driski, v narodni medicini jo že stoletja uporabljajo za krepitev želodca in zmanjšanje želodčne kisline.

Naj vam bo mešanica tega preizkušenega zdravilnega čaja vedno pri roki, da bi lahko obdobje črevesnih viroz pri vaših najmlajših minilo čim lažje in da vam bo zagotovila najboljšo naravno pomoč, ki jo otroku lahko pri tem ponudite.

Maja

Ocena:
[Skupaj: 7 povprečno: 4.4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor