Celiakija – kaj bi starši morali vedeti

Celiakija je bolezen, pri kateri gre za preobčutljivost telesa na gluten. Če celiakije ne zdravimo, lahko povzroči številne resne zaplete. Zanimivo je, da se celiakija lahko dolga leta skriva preden izbruhne.

Za celiakijo je značilno to, da telo nima tolerance na gluten. Gluten je protein, ki ga najdemo v pšenici, ječmenu, ržu, ovsu in drugih zrnih. Celiakija velja za doživljenjsko kronično bolezen. Osebe, ki zbolijo za celiakijo, se morajo držati zdrave prehrane in diete brez glutena. Stroga brezglutenska dieta je pravzaprav edino možno zdravilo za osebe, obolele s celiakijo.

Celiakija - kaj bi starši morali vedeti

Prav zaradi nepoznavanja celiakije v družbi pogosto pride do težav, ki se ne bi zgodile, če bi se pravočasno omogočilo izobraževanje in se bi obolele osebe pravilno obravnavalo. Podatki raziskav kažejo, da za celiakijo trpi kar 1-2 % svetovnega prebivalstva. Tudi medicinska stroka se spreminja in dandanes je njihovo znanje, povezano s to boleznijo, skladno z najnovejšimi raziskavami. Včasih se je smatralo, da je celiakija redka, ozdravljiva bolezen prehodnega tipa, za katero zbolijo predvsem otroci. Celiakija pa je v resnici kronična bolezen in je na žalost doživljenjska bolezen. Prisotna je tako pri otrocih kot pri odraslih. Osebam, ki ne prenašajo glutena, vnos le-tega povzroča poškodbe črevesne sluznice in poškodbe mnogih drugih organov.

Simptomi pri celiakiji

Simptomi so lahko različni in pogosto ne kažejo na težave s prebavo. Pri bolnikih s funkcionalnimi motnjami črevesja zdravnik lahko bolezen dokaj hitro odkrije in postavi diagnozo. Klinična slika je lahko jasna in prepoznavna, vendar je celiakija pogosto tiha bolezen, ki je ne opazimo. Njeni simptomi so lahko celo drugačni od pričakovanih.

Celiakija pri otrocih

Najočitnejše simptome imajo majhni otroci. Ti simptomi predvsem kažejo na želodčne težave: bruhanje, napenjanje, obilnejše in bolj smrdeče blato, hujšanje, utrujenost in slabost. Če bolezni ne odkrijemo že pri dojenčku, bodo kasneje vidne posledice pri otrokovem zastoju v rasti. Navedeni simptomi so tipični simptomi klinične slike celiakije. Ker se tipični simptomi lahko pokažejo kot funkcionalna motnja črevesja, lahko bolezen hitro odkrijejo in postavijo diagnozo.

Celiakija - kaj bi starši morali vedeti
Foto: Ravedave

Celiakija pri odraslih

V odrasli dobi so tegobe pogosto vezane na druge organe. Simptomi so lahko zelo neopazni in jih pogosto sploh ne povežemo z prebavnim sistemom. Pri odraslih se pogosto pojavijo nespecifični simptomi, vseeno pa niso izključeni zaprtost, driska, bruhanje, napihnjenost in bolečine v trebuhu. Simptomi so lahko zelo tihi, zato jih na prvi pogled težko povežemo s prebavnim sistemom, če pa so povezani s prebavo (napihnjenost in zaprtost), so to zelo nespecifični simptomi.

Za razliko od simptomov v otroški dobi so pri odraslih tegobe pogosto vezane na druge organske sisteme. Ker je razlikovanje simptomov celiakije od drugih možnih bolezni lahko zelo težavno, se včasih na žalost dogaja, da oboleli leta in leta obiskujejo zdravnike različnih strok, da bi odkrili vzrok njihovih tegob.

Večina odraslih bolnikov s celiakijo nima vidnih težav s prebavnim sistemom, ampak se bolezen pokaže s simptomi, kot so utrujenost in izčrpanost, psihične spremembe, depresija, ankisoznost, slabokrvnost, kožne spremembe, Duhringova bolezen, osteoporoza, artritis, migrene, epilepsija, živčno mišične motnje, motnje delovanja jeter, spontani splavi, neplodnost, napihnjenost in zaprtje, povišanje jetrnih encimov, bolečine v kosteh in prezgodnje bolezni kosti, osteopenija, osteoporoza … Poleg vsega naštetega bolezen ne kaže nobenih simptomov. V tem primeru bolezni rečemo, da je ”tiha” oziroma ”prikrita”.

Celiakija - kaj bi starši morali vedeti

Testiranje za celiakijo

V družinah, kjer je celiakija pogostejša, so sorodniki v prvem in drugem kolenu vsekakor kandidati za testiranje. Prav tako se testira vse z boleznimi, ki so pogosto povezane s celiakijo. Genetsko testiranje uporabijo tudi v primerih, kjer je prisoten sum ali v primerih, ko testirajo sorodnike bolnikov s celiakijo zaradi potrebe sledenja bolezni.

Prevedla in priredila: Irena Sušnik Trojar

Vir: Cuvarkuca

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor