Starši, ali ste pripravljeni prevzeti odgovornost za nizko samopodobo vašega otroka?

Poznam dečka, ki obiskuje 6. razred osnovne šole. Gre za običajnega dečka, ki se od svojih sovrstnikov razlikuje predvsem po teži. Tehta namreč 85 kilogramov. Ko je vstopil v 1. razred je bil radoživ, vedoželjen, zelo dobro je obvladal angleški jezik in računalniške igrice. Ni pa maral športne vzgoje. Ko so drugi tekli po telovadnici, je on vedno zaostajal za ostalimi in bil zadnji. Tudi v jedilnici je bil nesproščen. Medtem, ko so sošolci ugriznili v jabolko in kos kruha, je on vzel sredico kruha, iz nje naredil žogico in to počasi jedel. Jogurt je jedel le, če je vanj usul nekaj žličk sladkorja. Šolskega kosila se ni dotaknil. Čakal je, da bo prišel domov in bo jedel testenine s paradižnikovo omako. In odprl bo predal poln sladkarij.

Svoj prosti čas je preživljal za računalnikom, že v predšolskem obdobju. Deček se ni naučil voziti kolesa, ne plezanja na drevo.

Staršem dečka, ki so zanj iskali rešitev, sem svetovala, naj mu pomagajo predvsem pri spremembah dveh področji njegovega življenja:
1. Navadijo naj ga pri uživanju zdrave prehrane.
2. Pomagajo naj mu pri vzpostavitvi kvalitetnega preživljanja časa.

starsi-ali-ste-pripravljeni-prevzeti-odgovornost-za-nizko-samopodobo-vasega-otroka

Kdo je odgovoren za negativno samopodobo otroka?

Deček ni imel razvite niti fine, ne grobe motorike. Prav tako ni znal držati pisala. Za razliko od ostalih otrok se ni udeleževal pohodov, ker je imel vedno napisano opravičilo. Odločila sem se, da mu bom pomagala pri razvoju grobe motorike. Odhajala sva na otroška igrišča, saj je imel težave s plezanjem po igralih, po katerih z lahkoto plezajo dvoletniki.
Nekega dne se je pri meni oglasil oče, češ da ne dovoli, da hodi z mano na igrišče in da je v šoli zato, da se uči. V razgovoru mi ni pomagalo moje znanje teorije izbire, ne transakcijske analize, ne nevrolingvističnega programiranja, ne ugotavljanja logike razmišljanja tega starša. Njegov oče je zahteval, da ga učim matematiko.

Kdo v resnici vpliva na otrokovo neješčnost in motorično nespretnost?

Dragi starši, otrok se ne rodi neješč, izbirčen in motorično nespreten.
Takšnega ga naredite vi, z vašo vzgojo in z vašim zgledom.
”Neaktivnost ima svojo fiziologijo”, pravi dr. Frank Booth, raziskovalec vplivov sedečega vedenja na človeško telo iz univerze Missouri Columbia in fakultete za biomedicinsko znanost. V raziskavah petletnih in šestletnih otrok, ki so pretežno neaktivni in predebeli, so našli celo nepopravljive poškodbe na DNK.
Človeške celice niso prilagojene na neaktiven življenjski stil,” je napisal v svojem blogu, objavljenem na Linkedinu, Janez Hudavrnik

Podatki OECD kažejo, da je naraščanje telesne teže postalo zaskrbljujoče in globalni problem, saj vsak peti mladostnik v prostem času več kot 4 ure na dan preživi v sedečem položaju.

starsi-ali-ste-pripravljeni-prevzeti-odgovornost-za-nizko-samopodobo-vasega-otroka-2

Kako se lahko negativna samopodoba odraža na otroku?

Včeraj je deček s prekomerno telesno težo izpolnjeval vprašalnik o svoji samopodobi. Ob koncu mi je v razgovoru povedal, da bo ”idiot” celo življenje in da ga nihče ne mara, ker je debel. Deček je mnenja, da ne bo imel družine in da si ne zasluži sreče.
V nasprotju z njegovim razmišljanjem, pa na drugi strani njegova mama, ki učitelje poziva, naj prekinimo zbadanje glede debelosti s strani njegovih sošolcev.
Dečkova mama bi se morala zavedati, da mora sama prevzeti odgovornost za zdravje svojega sina ter za vso popotnico, ki sta mu jo z očetom dala na ramena.

Kako pa se ob tem počutim jaz, kot svetovalna delavka, delam z otrokom in njegovimi straši od 1. razreda dalje?

Imam dvajsetletne izkušnje pri svetovanju glede vzgojnih težav, vendar sem zelo neučinkovita brez sodelovanja staršev. Jezna sem in predvsem se počutim nemočno! Ne morem nadomestiti in prevzemati naloge staršev. Pravzaprav tega ne more nihče. Ni strokovnjaka, ki bi lahko škodo, ki jo naredijo starši, »popravil«.

Katera vprašanja, ki so dolgoročno ključnega pomena za pozitivno samopodobo vašega otroka, bi si morali zastaviti?

Kaj je vaš otrok pojedel danes za zajtrk?
Kdaj ste nazadnje imeli v krogu družine skupen, topel obrok?
Ali ima vaš otrok prekomerno telesno težo?
Koliko sladkarij ste za otroka nakupili v tem predprazničnem času?

starsi-ali-ste-pripravljeni-prevzeti-odgovornost-za-nizko-samopodobo-vasega-otroka-1

Kaj bi si moral zapomniti vsak starš, ki želi vzgojiti otroka s pozitivno samopodobo?

1. Otroke na zdravo prehrano navajamo od rojstva. V vrtcih in šolah kuhajo po smernicah zdrave prehrane.
2. Motorično gibanje od zgodnje mladosti je osnova za zdrav razvoj otroka.
3. Namesto na tečaj tujega jezika pri treh letih, naj otroka raje spleza na drevo in si strga hlače.
4. Starši ste zgled. Dejanja štejejo in ne besede.

Ali je vaš otrok izbirčen, trmast ali vas izsiljuje?

Pišite nam na naslov: carobnapalcica@gmail.com in si rezervirajte termin za brezplačno 20-minutno svetovanje. Ali pa nam preprosto pošljite vaš e-mail naslov in pošiljali vam bomo vsebine iz vzgojnega področja.

Neva Strel Pletikos, vaša šepetalka o vzgoji, pri postavljanju mej, soočanju s trmo, pri učnih in vedenjskih težavah.
facebook/carobnapalcica

Neva Strel Pletikos
Latest posts by Neva Strel Pletikos (see all)
Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor