Kako p(o)stati odlični starši – prijazno in odločno recite otroku NE

Foto: Bearfotos – Freepik.com

 

Piše Tadeja Kranjc

Britanska raziskava iz leta 2017, je pokazala, da se približno četrtina staršev izogiba strožji vzgoji ali grajanju otrok, saj se boji, da bi jih s tem preveč vznemirila. Starši so priznali, da jim je tako preprosto lažje, saj se jim ni treba spopadati z otroškim vikom in krikom, poleg tega se bojijo, da bi s strogostjo izgubili zaupanje otrok. Kakšno popotnico pa jim dajejo za življenje?

Pri postavljanju mej otrok potrebuje odločno, a prijazno roko. Pri delu z otroki opažam, da je ključna stvar, da otroka spoštujem. Sem mnenja, da je vsak otrok velika in samostojna duša, ki potrebuje pomoč pri postavljanju mej, vendar na prijazen in odločen način. Ko se tega zavedam, je moj pristop popolnoma drugačen in bolj spoštljiv ter ga otrok zazna in me zato bolj upošteva. Ne podcenjujte otrok, saj že marsikaj vedo in razumejo, tudi majhni dve leti stari. Razložite jim, zakaj ne morejo sami čez cesto, kakšne so posledice in kaj se lahko zgodi. Ko bodo začutili vašo skrb, vas bodo razumeli in upoštevali. Bodite prijazni in odločni.

Pri nas doma smo imeli izziv, saj najmlajša hči ni želela sama zaspati in je potrebovala mojo bližino oz. roko, da je lahko zaspala. To je trajalo včasih tudi po uro in pol preden je zaspala in tako sem na koncu tudi sama zaspala oz. nisem več imela večernega časa zame. Ker mi je ta večerni čas, ko otroci zaspijo, neprecenljiv, sem se odločila, da temu naredim konec. Najmlajši hčeri sem napovedala to spremembo in ji vsak večer rekla, da bo ob koncu tedna sama zaspala. Opisala sem ji natančen postopek, kaj jo čaka preden sama zaspi: najprej branje pravljice, cartanje, potem pogovor o celotnem dnevu (najin večerni obred je, da si poveva, kaj se nama je čez dan lepega zgodilo) in potem lupčkanje in potem si rečeva lahko noč in grem ven iz sobe. Hkrati sem ji povedala, da me lahko sliši, kako se spodaj z atijem pogovarjam in tako lahko lepo in mirno zaspi. In ta priprava na spanje je potekala cel teden. Ob koncu tedna sem ji prijazno in odločno rekla, da tokrat zaspi sama kot njen starejši bratec in nam je uspelo. Seveda je meje še preizkušala naslednji dan, vendar mi je s prijaznostjo in odločnostjo uspelo, da se je navadila zaspati sama.

Kljub temu, da se kot starši včasih slabo počutimo, ko naredimo spremembo v rutini ali pri postavljanju mej,  je dobro, da imamo v mislih, da s tem, ko zahtevamo spremembe/postavljamo meje za svojega otroka, ga opogumljamo za življenje in ga navajamo na samostojno življenje.

Pri postavljanju mej je zelo dobro, da se s partnerjem/starimi starši poenotite in se držite enakih pravil. Zakaj je pomembno, da se tudi s starimi starši poenotite in imate enaka pravila? Ker vam bo preprosto lažje, ko bodo prišlo iz obiska od babice, ne boste potrebovali dva dni, da se bo otrok spet ”navadil” na domača pravila in meje, vendar jih bo enostavno usvojil in upošteval tudi pri babici in dedku.

In ker boste med počitnicami več časa preživeli z vašimi otroki, vam želim, da boste v ključnih trenutkih otroku znali reči prijazen in odločen NE.

Preberite še:

 

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor