Zakaj je tesnoba v družbi problem?

tesnoba

Določena mera tesnobe v socialnih situacijah je normalna. Za pračloveka je bilo preživetvenega pomena, da ga je njegova skupina sprejela. Zato še danes želimo ugajati drugim.

Določena mera napetosti torej sodi k situacijam, ki vključujejo druge ljudi. Še posebno, če gre za avtoritete. Ta napetost nam pomaga, da aktiviramo naše potenciale in ustrezno reagiramo.

Težava nastopi, ko je te napetosti preveč. Ko se začnemo v družbi potiti, zardevati, se nam tresejo roke ali se zmedemo in ostanemo brez besed. Takšne situacije so seveda mučne. Če potem za nazaj premlevaš, kaj vse si trapastega rekel ali naredil, je doživljanje stiske še večje. Zato se razvije želja, da se podobnim situacijam v prihodnosti izogneš. Tako se kaj lahko zgodi, da se začneš izogibati druženju z določenimi ljudmi ali nekaterim krajem, morda se izogibaš nalogam na delovnem mestu, ki zahtevajo javno nastopanje in tako zamujaš karierne priložnosti…? Na tak način se tvoj življenjski prostor vse bolj oži. Tesnoba v socialnih situacijah pa narašča. Lahko se razvije v socialno anksioznost, ta pa v socialno fobijo.

Socialna anksioznost je pogosta težavas katero se sreča vsak osmi zahodnjak. Je zelo neprijetna, saj povzroča veliko notranjih stisk in hromi življenjsko kvaliteto na vseh področjih – od osebnega do poklicnega. Zavira nas pri tem, da bi si našli partnerje in prijatelje, da bi karierno napredovali… Trpljenje je tak ohudo, da lahko vodi celo v depresijo.

Dobra novica pa je, da je socialna anksioznost zelo dostopna psihoterapevtski obravnavi. Tukaj se da res veliko narediti. Terapija izbire po priporočilih WHO in APA pri socialni anksioznosti je kognitivno vedenjska terapija (KVT). Možne pa so tudi kombinacije z drugimi pristopi, npr. s hipnozo, EMDR-jem… KVT Temelji na prepoznavanju naših negativnih miselnnih in vedenjskih vzorcev, ki nas vodijo v spiralo izogibanja in tesnobe. Ob strokovni pomoči se naučiš konkretnih strategij in tega, kako lahko uspešno razvijaš svojo suverenost v socialnih situacijah.

Zgolj ozaveščanje in prepoznavanje neustreznih vzorcev namreč ne zadostuje. Potrebno je osvojiti nove, bolj funkcionalne pristope. V terapiji se najprej naučiš prepoznati prepričanja in vedenja, ki vzdržujejo socialno anksioznost. Potem se naučiš strategij, s katerimi lahko reguliraš tesnobo. Ključno pa je, da te tehnike preizkusiš v praksi in usvojiš nove vzorce. Terapevtska skupina ti tukaj lahko veliko pomaga. Socialna anksioznost je naporna, vendar rešljiva! Ni treba, da ostajaš ujetnik svojih dvomov in strahov!

Če želiš izvedeti več o poteh iz socialne anksioznosti me kontaktiraj, najbolje na:

Dobrodošel/-la na poti v socialno samozavest!

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor