Vpliv ustne higiene na zdravje otroka

Vpliv ustne higiene na zdravje otroka

Veliko staršev ima težave pri navajanju otrok na redno ustno higieno. Ponujamo vam nekaj nasvetov za lažji začetek.

Učenje majhnih otrok o pomenu zdravih zob in navajanje na ustno higieno je naložba, ki se bogato poplača.

Skrb za ustno higieno se naj začne z izraščanjem prvega mlečnega zobka. Okrog starosti enega leta naj bi otrok prvič obiskal tudi zobozdravnika. Do dopolnjenega tretjega leta starosti bi se otroci morali navadi na ščetkanje zob enkrat dnevno, do četrtega leta starosti pa dvakrat.

Spodbujajte otroke na čiščenje zobkov z mehko zobno ščetko in zobno pasto s fluorom (do 500 ppm) v velikosti grahovega zrna. Na začetku si tudi vi ščetkajte zobe skupaj z njimi, da vas lahko posnemajo in se naučijo pravilnih tehnik čiščenja. Ko otrok dopolni 6 let, lahko uporablja navadno zobno pasto s fluorom, med tretjim in šestim letom pa pasto s 1000 ppm fluora. Starševski nadzor pri čiščenju zob je doborodošel vsaj do osmega leta otrokove starosti, da otrok resnično osvoji pravilne tehnike ščetkanja.

Poglejmo si nekaj čudežnih receptov, ki bodo vašemu otroku pomagale razviti in vzdrževati vseživljenjsko navado dobre skrbi za ustno higieno:

  • Zapomnite si, da ni nadomestila za ščetkanje in nitkanje, zato tega nikoli ne izpustite. Razložite otroku, zakaj je pomembno, da si zobe očisti zjutraj in zvečer.
  • Poudarite pomembnost nežnega čiščenja jezika z zobno ščetko po končanem čiščenju zob.
  • Ko otrok jé hrano, ki se rada lepi na zobe (npr. piškoti, čips, smokiji, bonboni), je dobro, da si jih oščetka. Ko to ni mogoče, naj poje še kakšen sadež, bogat z vlakninami, kot so jabolka ali pomaranče. Navadite ga, da si po vsakem obroku splakne usta z vodo, ki odstrani ostanke hrane.
  • Ne dajajte otroku sladkega mleka in sokov v stekleničkah, še posebej ne zvečer, saj prispevajo k nastanku kariesa. Malčki naj v posteljo odnesejo le stekleničko z vodo, če že morajo.
  • Zagotovite zadosten vnos fluora, ki utrjuje sklenino in ščiti zobe pred kislino v ustih. Bodite pa previdni, če na zobeh opazite temnejše lise. Takrat takoj zmanjšajte količino zobne paste, s katero si otrok umiva zobe ali pa jo zamenjajte s tisto brez fluora.
  • Zaradi nepravilno izraščenih zob je otroke lahko sram, otežena pa je tudi primerna ustna higiena. Zato v tem primeru ne odlašajte z obiskom pri ortodontu.
  • Redno obiskujte zobozdravnika, ki bo spremljal razvoj in zdravje zob vašega otroka. V primeru kariesa ga bo zobozdravnik odstranil in naredil plombico. Postopek je hiter in neboleč.
  • Omejite uživanje škrobnatih in sladkih živil, saj le-ta v ustih ustvarjajo kislino, ki razžira zobe. Raje posegajte po citrusih, ki so bogati z vitaminom C (pomaranče, jabolka, kivi). Priporočljivo je tudi uživanje sirov, ki so bogat vir kalcija in fosforja ter čebule, kot živila z anti bakterijskim delovanjem.

Obstaja še veliko načinov, kako otroka navaditi na vzdrževanje zdrave ustne higiene, najbolj pomemben pa je starševski vzgled. Potrudite se, da bo čiščenje zob zabaven in reden ritual v vašem domu.

Poleg vseh teh koristnih nasvetov pa je vsekakor najpomembnejša brezpogojna starševska ljubezen in čas, ki ga preživite s svojimi otroki. Še prehitro bodo odrasli.

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor