Zdravi grižljajčki za vas in vaše otroke
Se težko upirate potrebi, da nekaj grizljate, tako mimogrede, čez dan ali pred televizijo, ko je vaša priljubljena nadaljevanka na sporedu?
To ni niti potrebno, če nezdrave prigrizke in izdelke z nizko hranilno vrednostjo zamenjamo za zdrave grižljajčke.
Poleg tega vam bodo ti zdravi grižljajčki dali dovolj energije, da boste lahko z njimi uspešno zadovoljili tudi dnevno potrebo med obroki.
Kokice z ghee maslom
Kokice so edini grižljajčki, ki vsebujejo 100 % neobdelanega celega zrna. Tako lahko samo ena porcija zadovolji celo 70 % dnevne človeške potrebe po polnozrnatih žitaricah.
Za razliko od kokic, ki se pripravljajo v mikrovalovni pečici z dodatkom margarine, so edine kokice, ki spadajo med zdrave grižljajčke, v katerih lahko brezskrbno uživamo, pripravljene iz celega zrna v ponvi z nekoliko kapljami olja ali ghee masla!
Ghee je prečiščeno maslo ali kulinarično zlato. Plemenitijo ga ročno in z ognjem, da postane najbolj vsestransko in nepokvarljivo olje oz. Zlati Ghee. V takšni prečiščeni obliki ghee prestavlja samo esenco mleka brez ojačevalcev okusa, umetnih arom, sladkorja, soli, barvil in konzervansov. Ker je ghee lahko prebavljiv, se ga lahko uporablja od najzgodnejšega otroštva do visoke starosti. Bogat je z nasičenimi (zdravimi) maščobnimi kislinami, ki pomagajo telesu, da se zaščiti pred prostimi radikali in raznimi boleznimi. Ker ne vsebuje laktoze, je primeren tudi za tiste, ki težko prebavljajo mleko in mlečne izdelke.
Ghee maslo lahko naredite tudi sami doma. Odličen recept dobite tukaj.
Suho sadje
Pretiranemu uživanju belega sladkorja se zlahka izognemo z uporabo suhega sadja, ki s svojo sladkobo in okusom naredi odličen vmesni obrok.
Ne samo da je suho sadje odličen vir naravnega sladkorja, ampak je tudi bogato z encimi, vitamini in minerali. Vsebnost mineralov v suhem sadju, še posebno kalcija in železa, je večja kot v svežem, zato je suho sadje bistvenega pomena v prehrani otrok. Pri suhem sadju se odstrani vlaga, medtem ko so vse hranljive in koristne sestavine ohranjene. Okus je enak ali bolj intenziven, ker so posušena živila pravzaprav koncentrat hranljivih sestavin.
Suho sadje se ne pokvari, če je pravilno posušeno in uskladiščeno. Sem spadajo rozine, marelice, suhe slive, črni ribez, dateljni, brusnice …
Ker je suho sadje zelo kalorično in energetsko, ga je dobro jesti za zajtrk skupaj z oreščki. Dobro je vedeti, da je suho sadje najbolje jesti, če ga predhodno namočimo v vodi.

Oreščki
Namesto čipsa in drugih slanih grižljajev je bolje jesti oreščke (oreh, mandlji, kostanj, arašidi, lešniki, indijski oreščki), ki vsebujejo obilo mineralov in drugih koristnih hranil.
Menijo, da lahko s 6 do 8 orehi dnevno zadovoljimo človekove potrebe po mineralih. V orehu, na primer, so magnezij, cink, žveplo, fosfor, jod in nenasičene maščobne kisline. Oreh in drugi oreščki vsebujejo omega-3 maščobne kisline, ki jih telo rabi v procesu razmišljanja in jih je potrebno nadoknaditi. Zato ga tudi imenujejo grižljajček za genije.
Oreh je odličen vir vitamina E, ki je odgovoren za intelektualne sposobnosti. Oreščki so bogati tudi s cinkom, ki je pomemben mineral in vpliva na izboljšanje kognitivnih sposobnosti. Oreščki so tudi izvrstno orožje proti debelosti. Vsakodnevno uživanje oreščkov izboljša razpoloženje in spodbuja delovanje kvožilnega sistema.
Čips iz ohrovta
Čips iz ohrovta je bolj zdrava različica popularnega čipsa iz krompirja. Bogat je z antioksidanti, vlakninami, omega-3 maščobnimi kislinami in fitohranili, ki ščitijo pred rakom.
S tem, ko ga pripravimo s sušenjem namesto cvrtjem, ohranja vse hranilne snovi. Ohrovt vsebuje vitamin A, ki obnavlja celice ter kombinacijo vitamina C in bakra, ki pomaga pri obnavljanju kože, jo ohranja gladko in čvrsto.
Vsebuje hranila, ki razstrupljajo organizem, bogat je s kalcijem in magnezijem, ki sta bistvenega pomena za zdravje kosti. Samo 100 gramov ohrovta vsebuje dnevni priporočeni vnos omega-3 maščobnih kislin ter veliko dozo vitamina B6, ki je odgovoren za občutek sreče in dobro počutje.
Ta zelenjava je tako zdrava, da ga zdravniki pogosto priporočajo pacientom, ki imajo težave z ledvicami. Ohrovt je bogat z vitamini in minerali ter deluje protivnetno.
Recept za zeleni čips iz ohrovta
Sestavine
- 1/2 glave ohrovta (10 listov)
- 2 žlici oljčnega olja
- sol, poper
Priprava
Liste ohrovta operite in jih dobro posušite. Zrežite jih na manjše kose, dodajte oljčno olje, sol in poper ter dobro premešajte, da se vse sestavine lepo vpijejo. Na pekač položite peki papir in nanj položite ohrovtove lističe. Pečico segrejte na 175 stopinj C in vanjo položite pekač. Pecite 10 – 12 minut pri blago odprtih vratih. Ohrovt je treba izsušiti, ne prepeči. Hrustljavi ohrovt vzemite iz pečice in pustite, da se ohladi.
Dober tek!

Energetske ploščice
Kombinacija polnozrnatih žitaric, sušenega sadja in oreščkov z medom, agava sirupom ali podobno vezivno sestavino naredi iz ploščice energetsko bombo.
Koncentrirani ogljikovi hidrati vam bodo hitro vrnili izgubljeno energijo, posušeno sadje pa bo dopolnilo okus zdravih semen. Pri tem je pomembno uporabljati polnozrnata žita, ker prav uporaba celega zrna telesu daje energijo (zaradi visoke vsebnosti ogljikovih hidratov), ščiti sklepe in pomaga pri razstrupljanju.
Hranljive vrednosti polnozrnatega žita so veliko večje kot pri belemu žitu, iz katerega so odstranjene vse dragocene sestavine. Otrobi vsebujejo vse hranljive snovi, ki so potrebne za razvoj, rast in vzdrževanje organizma.
Energetske ploščice lahko proizvedemo s hlajenjem (v hladilniku) ali pečenjem (v pečici).
Zaradi ohranjanja dragocenih sestavin vam priporočamo prvo metodo.

Poskusite tale recept:
sadno žitne ploščice