Peljite otroke ven tudi, ko je mrzlo in sneg

S prihodom zimskih mesecev in mrzlih dni se veliko staršev zaradi prehladov in obolenj boji svoje otroke odpeljati ven. Igrišča in parki so se spraznili in otroci se več igrajo doma in v igralnicah, kjer nanje v zaprtem prostoru prežijo virusi.

Peljite otroke ven tudi, ko je mrzlo in sneg

Nekaj nasvetov za preživljanje časa zunaj z otroki v zimskih mesecih

Dojenčki do prvega leta lahko in morajo biti vsak dan zunaj vsaj pol ure, razen ko se temperatura zraka spusti pod -10 stopinj, ko piha močan veter, ko je megla, snežni metež in ko je zelo vlažno. Pri vseh drugih primerih priporočajo preživljanje otrok zunaj do prvega leta do pol ure, za starejše pa dlje. Če je zelo mrzlo, so lahko starejši otroci zunaj večkrat po pol ure.

Preživljanje časa na svežem zraku pomaga krepiti imunski sitem in čisti dihalne poti.

Preživljanje časa na dnevni svetlobi izboljšuje očesni fokus in odpočije oči.

Za psihološki razvoj je pomembno, da ima otrok stik z naravo, da zbira listje in jesenske plodove, da se kepa in sanka.

Ker je zunaj hladneje, je v zraku manj povzročiteljev bolezni. Ne mislite si, da boste zaščitili otroka pred prehladom, če ga boste imeli v zaprtem in pretoplem prostoru. Pogosteje kot boste otroka peljali ven, bolj zdrav bo.

 

Starejši otroci vse več časa preživijo doma, igrajo igrice in gledajo televizor. Vse te spremembe so pripeljale do resnega poslabšanja zdravja otrok, vse več je otrok, ki imajo težave z debelostjo, povišanim sladkorjem ali visokim krvnim tlakom. Starši veliko delajo in bojijo se svoje otroke pustiti ven same. Še huje je pozimi, ko je tudi staršem mrzlo, zato tudi otrok ne peljejo ven. V britanskem časopisu The Gardian piše, da današnji otroci preživijo manj časa zunaj kot zaporniki. Najnovejše raziskave kažejo, da vsaki deseti otrok iz Anglije v prejšnjem letu ni niti enkrat bil na plaži, v gozdu ali parku, več kot tri četrtine otrok pa dnevno preživi zunaj manj kot eno uro, pozimi pa celo samo neverjetnih 10 minut, v kar je všteta pot do šole ali vrtca in nazaj.

 

Kako pozimi obleči otroka?

Če je zunaj sneg in je zelo mrzlo, je dobro, da je otrok oblečen v kombinezon in ima nepremočljive čevlje ali škornje za sneg. Majhni otroci potrebujejo tudi šal, kapo in rokavice. Če se otrok zmoči, ga moramo preobleči (in preobuti). osnovno pravilo pri oblačenju dojenčka v zimskih mesecih je, da ga oblecite en sloj več, kot ste oblečeni sami. Otroku ni treba nič postavljati pred usta, dobro je da prosto diha in na svežem zraku čisti svoje dihalne poti. Zrak se pod šalom kondenzira in če je predel okoli dojenčkovih ust in nosu vlažen, se lažje razvijajo mikroorganizmi. Bistveno je, d se mali otroci ne pregrejejo, saj otroci ob rojstvu še nimajo popolnoma razvitega centra za uravnavanje telesne temperature.

Za otroke, ki jih še vozimo v vozičkih, sta primerna topla zimska podloga in odejica za pokrivanje, da se lahko otrok med sprehodom razkomoti. Če dojenčku začne teči iz noska, ko ste zunaj, ne skrbite, ko boste prišli nazaj na toplo, bi to moralo prenehati. Obraz in roke, ki so izpostavljeni hladnemu zraku, zaščitite s kremo, prilagojeno za zimske mesece, da koža zaradi mrazu in vetra ne bi razpokala.

Otroci imajo radi sneg in uživajo v igrah na snegu. Zelo spretni so pri drsanju in smučanju, ko se naučijo teh športnih veščin že od malih nog, ker nimajo strahu. Že okoli četrtega leta lahko smučajo in drsajo, če jih to zanima. Ko pričnejo drsati, morajo to početi pogosto, da bi to obvladali. Otroci nimajo strahu in so ponosni, ko se naučijo česa novega. Sankajo in kepajo se lahko takoj, ko znajo stati oz. sedeti. Na začetku jih mora nekdo držati na sankah, kasneje, ko zrastejo, pa to lahko počnejo sami. Nič ni groznega, če otrok med igro dobi sneg v obraz, zaradi tega se ne bo prehladil, vsekakor pa moramo otroke opozoriti, da naj ne ciljajo v obraz, da se ne bi odkriti deli telesa podhladili.

Pustite svoje otroke, da se igrajo na mrazu in snegu. Prednosti, povezane z zdravjem otrok, ki preživljajo čas na mrazu, so dolgoročne. Zaprti prostori, še posebej igralnice pa so ugodne za razvoj virusov, ki se hitro širijo iz otroka na otroka.

Kot pravi pesmica:

Prvi sneg (Janez Bitenc)

Zjutraj, ko še mucek spančka,

že po vrtu skače Ančka.
Danes je res dobre volje,
saj je sneg pobelil polje.

Ves dan se lovi po snegu,
sanka z Mihcem se po bregu.
Lica jabolka so rdeča,
nosek njen ledena sveča.

Ko pa lunica posije,
punčka v kožuh se zavije.
Ena, dve in naša Ančka
v topli posteljici že spančka

Dr. Milena Nikolić, pedijatrinja

Ocena:
[Skupaj: 19 povprečno: 4.6]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor