Nosečniški dnevnik 2: nosečnost do 14. tedna

Pri prejšnji nosečnosti sem želela moža presenetiti, zato mu nisem povedala takoj in sem mu pripravila škatlico presenečenja. Tokrat mi ni uspelo, ker je vedel, kako in kaj se vse skupaj odvija in je seveda zelo hitro vprašal. Bili smo na sprehodu na izredno sončen dan in ko me karkoli vpraša, mu nikakor ne bi mogla lagati ali se narediti neumno, če bi vedela pravi odgovor. Zato sem pogledala v tla in se zasmejala in vedel je. Sledil je še njegov nasmeh in dan je bil popoln.

Nosečniški dnevnik 2: nosečnost do 14. tedna
Slika je simbolična

1 mesec – 4 tednov

Imela sem 48,5 kilogramov, obseg trebuščka pa 75,5 cm. Kaj posebnega takrat nisem opazila.

5 tednov

Grem pod tuš, stopim pred ogledalo, si sušim lase in jo opazim. Črta? Linea Nigra po enem mesecu?  Nemogoče. Ampak je. Ko jo opazi tudi mož in ko jo opazujem na sliki, ni dvoma.

6 tednov

Prvi pregled je potrdil novo nosečnost. Predvideni datum poroda je 2.7. , saj na podlagi ultrazvoka težko karkoli določimo in smo ga določili na podlagi pričetka krvavitve splava.

7 tednov

Teden slabosti, postelje, slabega počutja. Torej ves čar prvega trimesečja. Tako slabo se nisem počutila že dolgo. Za pomoč smo morali prositi sorodnike, ker sama nisem zmogla po hči v vrtec. Stalno pomanjkanje energije, stala nisem niti pet polnih minut, prebavne težave in ponovno izgubljanje kilogramov. Izgubila sem cel kilogram in tudi kak cm okoli trebuha. Tako sem videla, da me je nosečnost že precej napihnila in da je z navedenimi težavami ta napihnjenost izpuhtela.

8 tednov

Stanje se je izboljšalo. Malo me še moti čuden apetit, včasih je prevelik, včasih pa ga sploh ni, kljub temu, da čutim lakoto.

9 tednov

Ponovno sva se odpravila na pregled, da bi videli, kako tokrat vse skupaj napreduje in na monitorju smo zagledali malega medvedka. Meril je sicer za nekaj dni manj, kot smo predvideli, ampak smo PDP (predvideni datum poroda) pustili pri miru, da bo še pregled nuhalne svetline povedal svoje.

10 tednov

Prišel je prvi močnejši mraz, no, prišel je že prej, ampak midva sva se srečala malce kasneje, ker nisva ravno najboljša prijatelja. In ko sva se spet srečala, mi je povedal, da me zopet čaka nujen obisk pri zobozdravniku. Seveda so dlesni spet kronično vnete. Poleg tega pa mi še eden od zob nagaja, zobozdravnik pa meni, da je najbrž celo še mlečen. Bolečine so mi odžirale spanec in to ni veš peljalo nikamor, zato sem vzela lekadol, da sem končno lahko zaspala. Načeloma se v nosečnosti izogibam vsem zdravilom, ampak tokrat je bilo prehudo in vzela sem tisto, kar pravijo, da je še najmanj nevarno.

11 tednov

Ves čas razmišljam le o prihajajočem pregledu nuhalne svetline. Zakaj? Ker ne vemo, zakaj se je prejšnja nosečnost končala, kot se je, sem se bala, da bi mogoče vzrok tičal v genetskih napakah. Ampak trudila sem se, da bi to postavila ob stran. Opazila pa sem tudi, da se je moj napihnjen trebuh začel spreminjati v okrogel trebušček, počasi se ne bom več hecala da sem debela. Hormoni so mi prenehali nagajati in slabost je rahlo poniknila. Sem pa že pridno začela iskati srčni utrip s pomočjo angelsounda. In glej, glej, našla sem ga za nekaj sekund, potem pa se je preprosto skril in ga nisem uspela najti še kar nekaj časa.

12 tednov

Končno je prišel čas, ko sem se odpravila na pregled nuhalne svetline. O tem vam več napišem v posebnem zapisu na to temo. Na splošno lahko rečem, da je bilo prav zanimivo, saj sem imela prijetno spremstvo. Za zaključek tedna pa smo se družinsko odpravili na pravljični vlak. Počutim se vedno bolje, se pa že na trenutke močno čuti raztezanje vezi, premikanje sem morala že upočasniti in tudi vstajanje iz postelje ali iz počepa je postalo okorno, da me ne bi zategnilo čez vse spodnje vezi.

13 tednov

In končno je prišel čas, ko bomo najožjim povedali, da bo naša punca postala velika sestrica. Mož je šel k fotografu, da sva za vsako stran naredila po dve slikici z nuhalne in jih predala mojim na predbožični večer in moževim staršem za božično kosilo. Veselje in presenečenje je bilo, jasno, na obeh straneh. Občasne rahle slabosti so se vrnile, zato smo se lepo znašli in mi praktično ni bilo potrebno kuhati za praznike.

14 tednov

S hlačami in pravo jopico ga še lahko skrijem, v oblekici pa je trebušček že očiten. No, pa saj, težko je pričakovati kaj drugega pri treh mesecih.

Pri 13 tednih in 5 dneh pa bi lahko prisegla, da sem prvič začutila premik v trebuščku. Načeloma tega nisem pričakovala tako zgodaj in se niti nisem kaj preveč ozirala na to. Ampak takrat smo morali po nekaj reči in pred tehnično trgovino sva z hčerko počakali moža v avtu. Ko sem tako mirno sedela in čakala, da se vrne, sem kar na lepem po levi strani začutila nekaj mehurčku podobnega malce nad brazgotino carskega reza. Na levi strani dobrih 5 cm pod popkom pa tudi najdem srčni utrip z angelsoundom. Tako kot hčerka, tudi tale otroček ne mara teh napravic in vsakič po nekaj sekundah prav nori tam notri. Zato ga uporabljam približno 1-2 krat na teden. Ko se, recimo, počutim bolj slabo ali kaj podobnega.

Do prihodnjič … 🙂

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor