Zakaj morate otroka spodbujati, da se vzpenja po toboganu

Vzpenjanje po toboganu po delu za spuščanje je običajno tema, pri kateri mame lomijo kopja. Zlato pravilo tobogana je vzpenjanje po stopnicah in spuščanje po toboganu in zakaj potem nekatere mame, vključno z mano, kršijo to pravilo? Jaz dopuščam, celo spodbujam vzpenjanje po toboganu, ker sem spoznala, da ima to kljub slabemu glasu za otroke prednost.

Zakaj morate otroka spodbujati, da se vzpenja po toboganu

Seveda obstajata čas in prostor za vzpenjanje po toboganu po delu za spuščanje: mi se vzpenjamo po toboganu samo na manj obiskanih igriščih, ko na toboganu ni drugih otrok. Pred vzpenjanjem smo sprejele pravilo, da nikoli ne smemo ovirati drugih otrok pri igri in da moramo prvo spustiti otroke, ki se želijo po toboganu spustiti, šele potem se lahko vzpenjamo. Samo takrat, ko nikogar ne oviramo.

Zakaj bi morali otroku dovoliti vzpenjanje po toboganu?

Odlična vaja

Vzpenjanje po toboganu ni enostavno. Z rokami se je treba držati za rob tobogana in se istočasno vzpenjati z nogami. Vse to zahteva veliko fizične moči, koordinacije in koncentracije.

Tvegano je

Otroci se morajo med svojim odraščanjem naučiti tudi, kako se spopasti s tveganimi situacijami. Vzpenjanje po toboganu je tvegano, a prav tako je tvegano tudi “pravilno” spuščanje, tako kot vsaka druga igra. Naša naloga je, da smo v bližini in spremljamo otroka pri odkrivanju svojih sposobnosti in zmožnosti.

Preberite tudi: vzpenjanje po toboganu je koristno

Reševanje konfliktov

Vzpenjanje po toboganu vključuje potencialni konflikt, ko se en otrok želi spustiti, drugi pa bi se vzpenjal, kar je odlična priložnost za trening komunikacije in reševanje sporov.

Spopadanje z neuspehom

Vzpenjanje se velikokrat zaključi neuspešno, kar je odlična priložnost, da otroci spoznajo, da vse ne more uspeti v prvem poskusu in da se je za nekatere stvari treba še posebej potruditi. Brez odločnosti in vztrajnosti je vrh tobogana težko osvojiti.

Krepitev ekipnega duha

Če se otrok vzpenja po toboganu v družbi drugih otrok, je to odlična priložnost za ekipno delo: otroci se bodo hitro dogovorili, si bodo med seboj pomagali in drug drugemu pokazali, kako se najlažje povzpeti na vrh.

Krepitev samozaupanja

Pri vzpenjanju dobi otrok zaupanje v svoje lastne sposobnosti in telo. Če otroka spodbujamo, mu pokažemo, da tudi mi verjamemo vanj, da lahko osvoji vrh tobogana, celo Mount Everest, če se dobro potrudi.

girotondo

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor