Štiri magične besede – kako jih otroka v kratkem času naučiti

V dobi tehnološkega in informacijskega napredka je en od najtežjih opravil moderne dobe vsekakor vzgoja otrok. Čeprav se vzgoja tekom stoletja ni menjala, so se spremenile okoliščine, kar se še kako odraža na pogojih, v katerih otroke vzgajamo. Vsakodnevno okoli sebe gledamo otroke, ki pljuvajo po cesti, razgrajajo, žalijo, preklinjajo in prav ničesar ne vedo o lepem vedenju.

Štiri magične besede - kako jih otroka v kratkem času naučiti

Otrok je v današnjem času v veliki meri ogledalo svojih staršev in razmer, v katerih živi, zato od otroka ne bi smeli pričakovati, da se v enakih situacijah vede drugače kot starši. Otroci se od nas učijo, kako se vesti v različnih situacijah, če pa se nevljudno vedemo, ne pozdravimo pri prihodu v trgovino ali se ne opravičimo, ko naredimo napako, ne moremo pričakovati, da bomo te navade lahko razvili pri otrocih.

Ni starša, ki ni otroka vsaj enkrat osupnil s svojimi neprimernimi izjavami ali z načinom razmišljanja. Zapomnite si, ko otroci naredijo ali povejo nekaj grdega, tega ne počnejo zaradi “hudobnega” namena, kot to najpogosteje izpade, ampak zaradi neznanja.

V nadaljevanju preberite enostavne načine, kako otroke najlažje naučiti uporabljati štiri magične besede, ki so zlata vredne.

Hvala in prosim

Ni zamenjave za ti besedi in nobenega razloga ni, da jih otrok ali kdor koli ne uporabi vsakič, ko se za to pokaže priložnost. Kolikokrat smo slišali otroka, da nekaj zahteva, mati pa vpraša: “Kaj pa magična beseda?”. V večini primerov se otroci odločijo, da besede ne bodo uporabili, starši pa tega ne opazijo ali pa niso povsem prepričani, kako bi lahko otroka popravili.

Takoj ko otrok spregovori, ga pričnite učiti “prosim” in “hvala”. Ko dojamete, da nekaj želijo, kar lahko pokažejo tudi s prstom, mu dajte to in jih spodbudite in ogovorite, da naj izgovorijo “hvala”. Ne pozabite jih pohvaliti vsakič, ko poskusijo, posebej če jih niste morali spodbuditi. Ni potrebe, da se jezite ali ste razočarani, ko to pozabijo, ker se ne bodo takoj naučili in se ne bodo vsakič spomnili, da bi jih izgovorili. Nikoli ne govorite namesto otrok, če pa se kljubovalno zavračajo zahvaliti, ko je to možno, jim vzemite, kar ste jim pravkar dali in takoj boste vzbudili njihovo pozornost. Pazite, da ste vedno vljudni in hvaležni, ne glede na to, če so otroci, trgovci ali blagajničarka in ne pozabite se zahvaliti drugim voznikom avtomobilov, ko na cesti pokažejo vljudnost.

Izvoli in oprosti

Z izgovarjanjem in učenjem besede “izvoli” boste otroka naučili izkazovanja spoštovanja in vljudnosti. “Izvoli” se najpogosteje poveže z dajanjem nečesa materialnega, zato, na primer, ko otrok posodi igračko svojemu vrstniku, ga naučite, da pri dajanju izreče to magično besedo.

Ni treba poudarjati, da bodo situacije, ko se bodo otroci morali opravičevati za svoja dejanja, zato se morajo naučiti, kako na resnično prepričljiv način povedati, da jim je žal. Pri povsem majhnih otrocih je najpogostejši “prekršek” izmikanje igračk prijateljem in udarjanje. V takih primerih se prepričajte, da točno veste, kaj se je zgodilo, se pravi, če je vašega otroka nekdo najprej udaril. To ne bo popravilo situacije, vendar pa morate otroke obvezno spodbuditi, da se opravičijo, tako da se tisti otrok, ki je “začel” s prepirom, opraviči prvi.

Naučite otroka, kako reči, da jim je žal. Morajo poskusiti in pogledati osebo v oči in reči: “žal mi je”. Nekaterim otrokom se je težje opravičiti kot drugim, a jim nikoli ne dovolite, da se “izvlečejo” z zasukom glave in jeznim “oprosti”. Mirno vztrajajte, da opravičilo ponovijo pravilno.

Čeprav redno spodbujamo otroke na govor zaradi vaje in jih učimo komunicirati z odraslimi, se morajo prav tako naučiti vljudno prekiniti pogovor. Otroke moramo naučiti, da ko želijo nekoga prekiniti, da bi nekaj povedali, morajo najprej počakati na pavzo v pogovoru in potem reči: “Oprostite, prosim.” Ko otrokom to nekajkrat uspe brez vašega prepričevanja, jih za to glasno pohvalite ter z nasmehom ali kimanjem glave potrdite svoje odobravanje.

Preberite tudi: Enostaven način, kako odvaditi otroka, da ne prekinja odraslih

Če mora otrok pritegniti pozornost odraslih, mora iti mimo koga v gneči (npr. javni prevoz ali blagajna v trgovini) ali če kiha, kašlja, rigne ali prdne (glasno) v bližini neke osebe, ga morate prav tako naučiti, da uporabi besedo “oprostite”.

Ni določenih pravil za vzgojo otrok – kako bi sploh lahko obstajala, če pa smo vsi individualni. Vzgoja bi družini morala biti zabavna, zato upamo, da bodo tej nasveti pomagali, da boste popolnoma uživali s svojimi otroki. Vzgoja otrok je 90 % razuma in 10 % borbe, čeprav obstaja nešteto situacij, ko se zdi, da so ti odstotki ravno nasprotni.

Petra

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor