Univerzalno kvašeno testo – rahlo, mehko in okusno

Vsaka gospodinja ima svojo skrivnost za pripravo testa, vendar se pogosto zgodi, da so nasveti prijateljice ali sosede koristni in uporabni.

Univerzalno kvašeno testo - rahlo, mehko in ukusno

Univerzalno kvašeno testo je resnično mehko. Rahlo je in zelo okusno. Iz tega testa se lahko speče popolnoma vse: piruške, kifelce, pico, kruhke … in vedno uspe. Poskusite. Jaz sem danes pripravila odlične, okusne in zelo mehke kruhke. Sami pa ste lahko še bolj kreativni. Lahko jih nadevate, s sirom, šunko ali drugimi vam okusnimi sestavinami.

Sestavine za univerzalno kvašeno testo

  • 2 dl kefirja
  • 1 dl olja
  •  11 g suhega kvasa ali 42 g svežega kvasa
  • 1 čajna žlička soli
  • 1 jušna žlica sladkorja
  • 600 g moke

Priprava univerzalnega kvašenega testa

Kefir zmešamo z oljem in ju malo segrejete, da bo masa topla. Dodamo sol in sladkor in zmešamo.

Kvas zmešamo s presajeno moko in ju dodamo v predhodno zmes. Če uporabljate sveži kvas, ga predhodno stopite v malo vode in pustite, da vzhaja.

Vse skupaj dobro premešamo, prekrijemo s krpo in pustimo na toplem vzhajati 30 minut.

Univerzalno kvašeno testo - rahlo, mehko in ukusno

V tem času se bo testo običajno povečalo za trikrat. Če mislite, da v tem času testo ni dovolj vzhajalo, se ne sekirajte, saj se bo dvignilo v času pečenja.

Tako, testo imate pripravljeno.

Kruhki s sezamom

Univerzalno kvašeno testo - rahlo, mehko in ukusno

Jaz sem pripravila kruhke s sezamom. Iz testa sem oblikovala manjše kepice in jih položila na s peki papirjem obložen pekač. Pečico sem še prej segrela na 180 stopinj Celzija. Z rumenjakom sem premazala kruhke in jih potresla s sezamom. Pekač sem položila v segreto pečico in jih pekla 20 minut. Čas peke je odvisen od debeline oz. velikosti kruhkov. Moji so bili manjši, zato je bil čas krajši. Ko kruhki dobijo lepo rjavo barvo, so pečeni.

Pa dober tek.

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor