Skutni polpeti z bučko in ajdova kaša s korenčkovimi trakovi

Poleti kar naprej jemo bučke, saj na vrtu tako pridno rastejo. Običajno za kosilo pripravim polpete na dva načina: klasične panirane bučke ali polpete iz mešanice naribanih bučk, začimb in veziva. Obe verziji sta okusni, a počasi sem se ju že naveličala. Po hladilniku sem iskala navdih – in zagledala skuto. Zdelo se mi je, da bi se jo dalo uporabiti za polpete. Ker sem ljubiteljica parmezana, mi ta hitro pride na misel in pod roke. Menila sem, da bi tudi to šlo pa še lepo bi povezal maso in okuse. Čeprav je bilo količinsko bučke več kot sirov, sta se slednja bolj okusila, saj okus bučke res ni prav izrazit.

Že nekaj časa sem želela pripraviti korenčkove trakove. Z vrta sem ravno prinesla par korenčkov, ki so mi letos prvič lepo uspeli, zato je bil zdaj pravi čas za pripravo te jedi. Izbrala sem srednje velike brez značilne V oblike, ampak s približno enako debelino po celi dolžini. Pri pripravi trakov s pomočjo strgala sem res imela malo težav, saj korenja na začetku ni težko držati v roki, z drugo pa po vsej njegovi dolžini drseti s strgalom, sčasoma pa postaja vedno težje. Seveda mi ne bi bilo treba »komplicirati« in bi korenje preprosto narezala na kolobarčke ali kockice, a želim tudi za hčerko pripravljati jedi, ki so ji že na pogled mamljive, vabljive. Želim jo naučiti jesti tudi z očmi. In želim ji povedati, da ni čisto vseeno, kako jed ponudiš, postaviš pred nekoga, pa naj bo to poseben gost ali le družinski član, za katerega kuhaš vsak dan.

Skutni polpeti z bučko in ajdova kaša s korenčkovimi trakovi

Skutni polpeti z bučko in ajdova kaša s korenčkovimi trakovi – recept

(za dojenčke, stare vsaj 12 mesecev)

Sestavine (za 3 osebe)

 • 250 g bučke
 • 1 jajce*
 • 2 žlici skute
 • 2 žlički sveže naribanega parmezana
 • 3 žlice pirine moke (uporabimo lahko tudi navadno belo moko)
 • 1 noževa konica soli (ali po občutku)
 • kokosova mast (ali druga maščoba) za cvrtje
 • 100 g ajdove kaše
 • 3 kosi korenja
 • (sol)

Skutni polpeti z bučko in ajdova kaša s korenčkovimi trakovi

Priprava

 1. Bučko operemo in naribamo v skledo. Pustimo jo stati, da spusti vodo.
 2. Medtem v drugo skledo ubijemo jajce, ki mu dodamo skuto in sveže nariban parmezan. Dobro premešamo in solimo.
 3. Bučke ožamemo in primešamo k skuti. Postopno dodajamo moko, ki jo vmešamo v zmes.
 4. V posodo damo vodo in jo pristavimo na štedilnik. Ko zavre, vanjo stresemo ajdovo kašo.
 5. Lotimo se peke polpetov: v ponev damo košček kokosove masti ali druge maščobe. Ko se na vroči plošči štedilnika, kamor jo postavimo, maščoba stopi in segreje, z žlico zajamemo nekaj mase in jo nadevamo v ponev. Temperaturo nastavimo na srednje visoko. Polpetke pečemo približno 5 minut, potem jih obrnemo in pečemo še nekaj minutk do zlatorjave barve.
 6. Pečene polpete zlagamo na krožnik, obložen s papirnatimi brisačkami, ki vpijejo odvečno maščobo. Pokrijemo jih z drugo plastjo brisačk, čez pa še s kuhinjsko krpo, da ostanejo topli.
 7. Nazadnje pripravimo še korenje: olupimo ga in s strgalom narežemo na tanke trakove.
 8. V drugo posodo nalijemo vodo, jo po želji solimo, postavimo na vroč štedilnik in ko zavre, vanjo vsujemo korenčkove trakove. Kuhamo jih par minutk, da postanejo živo oranžni in se zmehčajo.
 9. Kuhano ajdovo kašo in korenčkove trakove odlijemo in postrežemo skupaj s skutnimi polpeti z bučko.

*Za dojenčke, mlajše od 12 mesecev, lahko jed pripravimo samo iz rumenjaka. Del mase damo v skledico in ji primešamo približno polovico rumenjaka, preostalo pa pripravimo po receptu, torej s celim jajcem.

Deja D

Deja D

Sem najprej mamica, potem pa še ljubiteljska fotografinja ter mestna duša, ki živi na podeželju in obožuje živali. Že nekaj časa pišem blog Kuhartnica, na katerem je zadnje čase največ tem, povezanih z mojo ljubo hčerko.

Sem tudi umetnica, rada sem drugačna in rada ustvarjam, zato izdelujem unikatne poročne izdelke in tako nevestam pomagam narediti njihov poročni dan res sanjski.

Sem pa tudi ljubiteljska kuharica in slaščičarka. Moje recepte lahko spremljate na Oblizni prste si.
Deja D
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Deja D

Deja D

Sem najprej mamica, potem pa še ljubiteljska fotografinja ter mestna duša, ki živi na podeželju in obožuje živali. Že nekaj časa pišem blog Kuhartnica, na katerem je zadnje čase največ tem, povezanih z mojo ljubo hčerko. Sem tudi umetnica, rada sem drugačna in rada ustvarjam, zato izdelujem unikatne poročne izdelke in tako nevestam pomagam narediti njihov poročni dan res sanjski. Sem pa tudi ljubiteljska kuharica in slaščičarka. Moje recepte lahko spremljate na Oblizni prste si.

Dodaj odgovor