1. teden nosečnosti

Ginekologi računajo začetek nosečnosti od prvega dne zadnje menstruacije, čeprav bi glede na čas spočetja bilo točneje, če bi govorili o »minus drugem tednu« nosečnosti.

Bodoča mamica

Zdaj je čas za razmišljanje in načrtovanje nosečnosti. V vsakem primeru se priporoča izogibanje kajenju, alkoholu kot tudi jemanju nepotrebnih zdravil. To še posebej velja za kronične bolezni (epilepsija), kjer bi potencialno škodljiva zdravila morali še pred spočetjem otroka zamenjati z manj škodljivimi oziroma neškodljivimi zdravili.

Folna kislina vsekakor ne spada med nepotrebna zdravila, saj jo je dejansko priporočljivo jemati že od trenutka, ko se pojavi želja po zanositvi. Vitamin folna kislina preprečuje nastanek nekaterih anomalij, zlasti defekte nevralne cevi pri zarodku.

Kajenje je lahko razlog za spremembe v krvnih žilah, točneje spremembe placente ali posteljice, kar lahko omeji dotok kisika do otroka. To lahko vpliva na razvoj nerojenega otroka, lahko pa je tudi razlog za predčasen porod ali komplikacije med porodom. Iz istega razloga se priporoča celo izogibati pasivnemu kajenju oz. zadrževanje v zakajenih prostorih.

Nosečnost, porod in starševstvo bo globoko vplivalo na vaše odnose z družino, predvsem na odnos s partnerjem. Čas pred spočetjem bi lahko izkoristili za pogovor s partnerjem o spremembah, ki bodo sledile in izzivi, ki se lahko pojavijo. Zdaj je čas, da se soočite z morebitnimi nasprotnimi ali ambivalentnimi občutki, dvomi ali negotovostmi.

Nasvet mamicam

Kot del načrtovanja nosečnosti je tudi obisk zobozdravnika, da vam sanira spremembe, ki se bodo pojavile na zobeh in v ustni votlini. Dobro bi bilo narediti test za klamidijo, bris materničnega vratu, da v primeru okužbe opravite antibiotično terapijo še pred začetkom nosečnosti.

Zadnje čase se priporoča narediti še dve stvari: preveriti količino hormona TSH v krvi, ker se že pri normalnih vrednostih (ampak večjih od 2,5 mIU/L) pri nosečnosti priporoča nadomestna terapija s hormonom ščitnice. Hipotiroza lahko negativno vpliva na plodnost, pogosto pride do spontanih splavov ter negativno vpliva na inteligenco otroka.

Priporočajo se tudi serološke preiskave, določitev protiteles igM, igG in igA na toksoplazmozo. V primeru že prebolele okužbe in imunosti na toksoplazmozo, teh testov ni več potrebno ponavljati. Seronegativne nosečnice, to so nosečnice z negativnimi igM, igG in igA protitelescami so lahko ogrožene. Pri teh nosečnicah je med nosečnostjo potrebno serološke teste ponavljati vsakih 8 do 12 tednov. V primeru serokonverzije je potrebno izvesti ustrezno antibiotično terapijo za preprečevanje možnih posledic.

Ocena:
[Skupaj: 18 povprečno: 4.6]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor