Morski štirihodni meni za božično kosilo/večerjo
Zakorakali smo v december in nekateri ste že okusili čarobnost zime s pogledom na zasneženo idilo skozi okno vaše tople dnevne sobe. Želimo si, da bi ta bela idila trajala ves december, ki temu mesecu in prihajajočim praznikom daje prav posebni čar in lepoto. Pa četudi snega za božične praznike ne bo, nič zato. Naredimo si čarobnost praznika sami s prijetno praznično okrasitvijo doma in slavnostno pripravo božičnih jedi, ki bodo celotni družini vzbudili občutke hvaležnosti, topline in pripadnosti.
Pripravili smo vam štirihodni meni, ki bo zadovoljil ljubitelje morskih jedi.
- Hladna morska predjed: namaz iz lososa
- Topla morska predjed: gratinirane kapesante
- Glavna morska jed: losos v skorjici
- Solata: zelena mešana solata s pinjolami
- Sladica: sočne skutine rezine
***
Hladna morska predjed
Namaz iz lososa
Dimljenega lososa jaz obožujem, saj ga dostikrat jem na kruhu. Že nekaj časa pa razmišljam o namazu oz. lososovi pašteti. Zadnjič sem ga naredila iz dimljenega lososa, mehkega kozjega sira in kozjega jogurta. Nastali namaz je bil zelo dober, samo za moj okus preslan, zato sem v drugem poizkusu mehak sir izpustila. Za dodaten okus sem namazu dodala še žlico limoninega soka.
Namaz je narejen zelo hitro, tako je odlična predjed za nenapovedane goste. Lahko ga ponudite na krekerjih ali na kruhu. Tisti gostje, ki imajo radi lososa, bodo gotovo navdušeni.
Sestavine za namaz iz lososa:
- 100 g dimljenega lososa
- 40 g kozjega jogurta (lahko tudi navadni jogurt ali kisla smetana)
- 3 vejice drobnjaka za dekoracijo
- 1 žlica limoninega soka
- po želji lahko dodate še 10 g mehkega sira (jaz sem ta del izpustila, ker se mi je zdelo preslano)
Postopek za namaz iz lososa:
Limono prerežem in jo ožamem ter prihranim 1 žlico njenega soka. V mešalno posodo sekljalnika dam 1 zavoj (100 g dimljenega lososa) in cca. 2 žlici (40 g) kozjega jogurta. Kdor ne uživa kozjih izdelkov, lahko to nadomesti z navadnim jogurtom ali kislo smetano. Ko sem prvič delala namaz, sem poleg jogurta dodala še mehak kozji sir, samo ker sta sir in losos preslana za moj okus, sem tokrat sir izpustila. Vse skupaj zmešam z mešalnikom, da nastane gladek roza namaz. Lososov namaz sem za dekoracijo posula še z drobnjakom.
Avtorica recepta: spela
***
Topla morska predjed
Gratinirane kapesante
Kapesante ali jakobove pokrovače so idealne kot predjed, vendar prav tako se izvrstno mešajo v vso ostalo hrano z morskimi sadeži. Njihov okus je izjemno nežen, meso pa krhko. Zaradi njihove nežnosti je dovoljeno, da se uporabi samo sol, olivno olje in krhelj limone. Vendar pri nas obožujemo česen na vseh morskih zadevah. Nismo pa pretiravali z njim.
Gratinirane kapesante – sestavine:
Za predjed sestavine zadoščajo za 6 oseb
- 6 pokrovač
- 1 žlica masla
- 3 žlice krušnih drobtin
- 3 žlice naribanega parmezana
- 50 ml suhega belega vina
- 2 stroka česna
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- 2 žlici olivnega olja
- sol
- poper
- 6 krhljev limone
Gratinirane kapesante – postopek:
Če nismo vešči v odpiranju kapesant, priporočam da kupimo že očiščene, kajti raje ne bi tvegali morebitnih poškodb, ki bi si jih lahko zadali z neveščim odpiranjem školjčnih lupin, ker res ni lahko. Meso školjke nežno odstranimo in ga operemo pod tekočo vodo. Meso predenemo na servieto in jih osušimo. Školjčne lupine premažemo z maslom. Meso školjk začinimo s soljo in poprom ter jih vrnemo v školjčno lupino. Nato jih potresemo s krušnimi drobtinami, pokapljamo z vinom in potresemo z naribanim parmezanom. Iz česna, peteršilja in olivnega olja se lotimo tržaške omake po receptu tukaj. Na vsako školjko pokapljamo malo tržaške omake. Kapesante zložimo na pekač in jih v predhodno ogreti pečici na 200 stopinj Celzija pečemo 10 minut.
Školjko ponudimo s krhljem limone. Dober tek!
Avtorica prispevka: Marianna
***
Glavna morska jed
Losos v skorjici
Losos v skorjici je ena taka okusna in preprosta jed. Najbolje je, da jo lahko pripravimo vnaprej in da je že sama tako okusna, da poleg nje zadostuje le skleda solate ali kakšna omaka oziroma preliv.
Losos v skorjici – sestavine za 3 osebe:
- kos lososa (približno 300 g)
- zavitek listnatega testa (275 g)
- ščep soli
- vejica svežega rožmarina (lahko nadomestimo s ščepom posušenega)
- vejica svežega šetraja (lahko nadomestimo s ščepom posušenega)
- 2 korenja
- 50 g sira
Losos v skorjici – postopek:
Losos v skorjici bo pripravljen zelo hitro. Najprej pripravimo listnato testo: odstranimo embalažo in ga razvijemo po pekaču. Uporabimo kar priložen papir za peko.
Nasvet:
Testo bomo lažje odvili, če ga 10 minut pred pripravo vzamemo iz hladilnika in pustimo na sobni temperaturi. Nato ribi odrežemo kožo in jo splaknemo pod vodo. Osušimo jo s papirnato brisačko. Lososa položimo na razvito listnato testo, na sredino. Čezenj posujemo sol in zelišča, ki jih prej operemo in sesekljamo. Lososa obrnemo in postopek ponovimo na drugi strani.
Olupimo in na kolobarje narežemo še 2 korenja, ki ju prav tako razporedimo po lososu. Tudi korenje rahlo solimo. Potem vse skupaj zavijemo v listnato testo kot paketek. Čez posujemo še nariban sir in vse skupaj potisnemo v pečico, ki naj bo ogreta na 160 °C. Losos v skorjici naj se peče približno 40 minut. Šele zdaj bo losos dobil tisto pravo, hrustljavo skorjico, v notranjosti pa bo prijetno mehka riba in zmehčano korenje, vsemu skupaj pa bodo piko na i dajal okus zelišč.
Avtorica recepta: Kuhartnica
***
Solata
Zelena mešana solata s pinjolami
Sestavine za zeleno mešano solato s pinjolami:
Za 2 osebi:
- približno 50 g zelene solate (uporabila sem gentile)
- približno 5 večjih listov mlade blitve
- približno 1 pest rukole
- 1 šilce lanenega olja
- 1 šilce balzamičnega kisa
- 1 ščep soli
- 3 žlice pinjol oz. po okusu
- nekaj vejic drobnjaka
Postopek za zeleno mešano solato s pinjolami:
Za zeleno mešano solato s pinjolami potrebujemo le večjo skledo, v kateri bomo zmešali vse sestavine v okusno solato. Najprej pod tekočo vodo očistimo zeleno solato (gentile) in jo natrgamo na poljubno velike koščke ter jih damo v servirno skledo.
V skledo za mešanje in pranje solate nalijemo vodo in vanjo potopimo rukolo. Premešamo in odlijemo vodo ter prilijemo novo in postopek ponavljamo, dokler ni vsa rukola dobro očiščena. Nato jo dodamo k solati v servirni skledi.
Liste mlade blitve očistimo pod tekočo vodo in jih natrgamo na koščke poljubne velikosti. Sama steblo in večje listne žile odstranim, lahko pa jih seveda pustimo. Tudi blitvo dodamo k rukoli in solati.
Solato moramo le še začiniti, ji dodati pinjole za hrustljavost in vse dobro premešati. Po želji lahko pinjole suho popražimo v nenaoljeni ponvi, da okus pride bolj do izraza, a tega sama tokrat nisem naredila, saj se mi je zdel njihov naravni okus povsem dovolj za to nežno solatko. Dodamo torej 3 žlice pinjol (po želji še več), ščep soli in po eno šilce balzamičnega kisa in lanenega olja. Čez dodamo še narezan drobnjak.
***
Sladica
Sočne skutine rezine
Ljubitelji skute bodo potrdili, da sočnih skutinih rezin ne pozabiš kar tako. Sočnemu biskvitu in še bolj sočnemu nadevu, zaokroži svežino peciva nota citrusa.
Sočne skutine rezine – sestavine:
Sestavine so za pekač 37 cm x 25 cm
Biskvit:
- 2 jajci
- 1 skodelica (volumen 4 dl) sladkorja
- 1 skodelica olja
- 1 skodelica mleka
- 2 skodelici moke tip 400
- 1 vanilin sladkor
- 1 pecilni
Nadev:
- 750 g polnomastne skute (pasirane ali nepasirane)
- 3 jajca
- 200 ml kisle smetane
- sladkor po okusu
- 1 vanilin sladkor
- naribana limonina lupinica
- 2 žlici soka limone
- 1 zvrhana žlica moke tip 400
Sočne skutine rezine – postopek:
V posodo za mešanje ubijemo jajci in dodamo sladkor in vanilin sladkor ter stepamo, da se sestavini povežeta in spenita. Nato postopoma dodamo vse ostale sestavine za biskvit. V drugi posodi za mešanje zmešamo vse sestavine za nadev. Mešamo z mikserjem.
Pekač obložimo s peki papirjem, vanj vlijemo malo manj kot polovica mase za biskvit in damo peči v ogreto pečico na 180 stopinj Celzija za 15 minut. Po 15-ih minutah vzamemo pekač iz pečice in biskvit enakomerno premažemo z nadevom. Preko nadeva premažemo preostalo maso za biskvit in ponovno damo peči na 180 stopinj Celzija za 30 minut.
Ko se pecivo ohladi, ga po vrhu posipamo s sladkorjem v prahu in narežemo na enakomerne rezine.
Prijetno sladkanje!
Avtorica recepta: Marianna