Zelenjavni štirihodni meni za božično kosilo/večerjo

Zakorakali smo v december in nekateri ste že okusili čarobnost zime s pogledom na zasneženo idilo skozi okno vaše tople dnevne sobe. Želimo si, da bi ta bela idila trajala ves december, ki temu mesecu in prihajajočim praznikom daje prav posebni čar in lepoto. Pa četudi snega za božične praznike ne bo, nič zato. Naredimo si čarobnost praznika sami s prijetno praznično okrasitvijo doma in slavnostno pripravo božičnih jedi, ki bodo celotni družini vzbudili občutke hvaležnosti, topline in pripadnosti.

Pripravili smo vam štirihodni meni, ki bo zadovoljil ljubitelje zelenjavnih jedi.

  • Hladna zelenjavna predjed: Namaz iz oliv
  • Topla zelenjavna predjed: Enostavna juha iz kumaric
  • Glavna zelenjavna jed: Kus kus z zelenjavo in dimljenim tofujem s solato
  • Sladica: Čokoladna pena v kozarcu

***

Hladna zelenjavna predjed

Namaz iz oliv

Namaz iz oliv

Avtorica recepta: Monique

Namaz iz oliv je odličen tako za zajtrk ali malico kot za dodatek k narezku. Imenujemo ga tudi pesto iz oliv, pripravimo pa ga lahko iz zelenih ali črnih oliv. Če ga namažemo na domač kruh, je kombinacija popolna.

Namaz iz oliv – sestavine:

Sestavine so za eno kavno skodelico.

  • 20 oliv (brez koščic)
  • 10 – 12 listov sveže bazilike
  • 10 – 12 mandljev
  • 2 žlici olivnega olja

Namaz iz oliv – postopek:

V blender damo 10 oliv. Uporabimo lahko zelene ali črne, pomembno je, da so razkoščičene. Jaz sem uporabila zelene olive, polnjene s papriko, zato je bil namaz nekoliko bolj pisane barve kot če bi uporabila navadne zelene olive. Dodamo 10 velikih svežih listov bazilike oz. 12 manjših ter 10 – 12 mandljev. Namesto mandljev lahko uporabimo tudi kakšne druge oreščke (npr. lešnike, indijske orešče, orehe). Da bo namaz iz oliv lepše mazljiv, dodamo še 2 žlici olivnega olja, nato pa s pomočjo blenderja vse skupaj dobro zmiksamo.

Namaz serviramo v lično skodelico, ga dekoriramo s kakšnim listom sveže bazilike in olive na vrhu. Namaz je še bolj okusen, če ga namažemo na domač kruh.

***

Topla zelenjavna predjed

Enostavna juha iz kumaric

Enostavna juha iz kumaric

Avtorica recepta: Irena Franić

Enostavna juha iz kumaric – pripomočki:

  • nož za lupljenje
  • nož za čiščenje
  • strgalo (ribež)
  • posoda za kuhanje
  • pripomoček za mešanje

Enostavna juha iz kumaric – sestavine:

  • 300 g naribanih kumaric (ena večja neočiščena 400 g kumarica)
  • 50 do 80 g  skute iz ne homogeniziranega mleka (lahko tudi jušna žlica domače skute)
  • 1 dl vode
  • sol po okusu
  • 2 do 4 jušne žlice mleka
  • 1 zrno česna
  • 1 vejica peteršilja
  • nekaj stebelc drobnjaka
  • 1 jušna žlica oljčnega olja (ali bučnega olja)

Količina je primerna za eno osebo, čas priprave 35 minut.

Enostavna juha iz kumaric – postopek priprave

Kumarice olupite, očistite semena in zelo na drobno naribate v posodo za kuhanje. Prilijete 1 dl vode in posolite po okusu.  Kuhate na tihem ognju toliko časa, da se meso kumaric zmehča (največ 15 minut).

Dodajte 2 do 4 jušne žlice ne homogeniziranega polnomastnega mleka, premešajte  in še vročo juho prelijte v servirni krožnik ali skodelico.  Po vrhu dodajte nasekljano zrno česna, nasekljano vejico peteršilja in 1 jušno žlico oljčnega olja. V posebno skodelico dajte skuto, tako si jo vsak jedec v juho lahko doda po lastnem okusu.  Juho rahlo premešajte in uživajte v polnem, prehransko uravnoteženem in  prijetno sladkem okusu enostavne juhe iz kumaric.

Pameten nasvet

Namesto oljčnega olja lahko dodate tudi domače bučno olje in po vrhu posipate pražena, zdrobljena bučna semena.

***

Glavna zelenjavna jed

Kus kus z zelenjavo in dimljenim tofujem

Kus kus z zelenjavo in dimljenim tofujem

Avtorica recepta: Spela

Sestavine za kus kus z zelenjavo in dimljenim tofujem

Za 2 osebi:

  • cca. 100 g pora
  • 180 g paprike
  • 200 g malancana (jajčevca)
  • 200 g dimljenega tofuja
  • 1/2 čajne žličke kurkume v prahu
  • 1 vejica svežega rožmarina (lahko tudi posušen)
  • 400 ml kus kusa
  • 800 ml vode (voda je za kus kus-potrebo jo je zavreti)
  • kokosovo olje za peko

Priprava kus kusa z zelenjavo in dimljenim tofujem

Najprej umijem in na manjše koščke narežem zelenjavo. Če je malancan domač, ga ni potrebno lupiti. Po navodilih proizvajalca naredim kus kus in ga odcedim, pustim ob strani. Pripravljeno zelenjavo popražim na kokosovem olju, naprej por, nato dodam še papriko ter malancan. Zelenjavo pražim toliko časa, da se paprika in malancan malo zmehčata (cca. 10 minut).

o je vsa zelenjenja prepražena, v drugi ponvi, posebej popečem dimljen tofu, ki ga pred tem narežem na poljubne kose, če dimljenega tofuja nimate, lahko uporabite tudi navaden tofu ali pa kaj drugega, če vam tofu ni ravno ljub.  Tofu je potrebo čisto malo popeči, da malo zadiši (cca. 5 minut z obeh strani). Zelenjavi dodam kus kus in dimljenen tofuju ter vse skupaj zmešam. Dodam še začimbe. Če imate občutek, da je vse skupaj malo bolj suho, lahko dodate še malo vode.

***

Solata

Solata z orehi, pomarančo in avokadom

Solata z orehi, pomarančo in avokadom

Avtorica recepta: KuharcaKsenija

Solato z orehi, pomarančo in avokadom pripravljam v jesenskem in zimskem času. Takrat so pomaranče odlične in orehi sveži. Pod pojmom solata imam v tem primeru v mislih endivijo, ledenko, berivko, lahko tudi radič ali kombinacijo, kot sem jo pripravila jaz. Preliv je pripravljen iz balzamičnega kisa, oljčnega olja in medu. Solata je odlična, kiselkasto sladka.

Sestavine za pripravo solate z orehi, pomarančo in avokadom

Kot priloga za 4 osebe.

za solato

  • 300 g solate (endivja, ledenka, berivka, radič….)
  • 2 pomaranči
  • pest orehov
  • 80 g avokada

za preliv

  • 3 žlice oljčnega olja
  • 3 žlice balzamičnega kisa
  • 1 žlica medu
  • sol
  • poper

Postopek za pripravo solate z orehi, pomarančo in avokadom

Solato operemo in osušimo. Jaz sem izbrala kombinacijo berivke in radiča. Vzamemo večjo skledo in solato nežno položimo vanjo. Pomaranči olupimo in narežemo na rezine, rezine pa še na četrtine. Položimo na solato. Pest orehov kar z rokama grobo zdrobimo in posujemo po solati. Avokado olupimo, narežemo na kocke in dodamo k solati.

V posodici si pripravimo preliv. Preprosto zmešamo vse sestavine in prelijemo po ostalih sestavinah. Dobro premešamo in postrežemo. Najraje jo prilagam k hitro praženemu piščancu. Naj tekne!

***

Sladica

Čokoladna pena v kozarcu

Čokoladna pena v kozarcu

Avtorica recepta: Kuhartnica

Čokoladna pena je zelo prefinjena puhasta sladica slastnega okusa. Pripravimo jo povsem enostavno, bomo pa z njo zagotovo navdušili naše goste. Ker vsebuje surova jajca, je najbolje, da jo postrežemo čimprej. Če jo pripravljamo za odrasle, čokoladni peni lahko dodamo rum in tako dobimo še boljši okus. Za dekoracijo izberemo čokoladne ostružke, ki jih z enostavnim trikom izdelamo kar sami.

Sestavine za čokoladno peno:

Za 5 kozarcev po 3 dl (lahko uporabimo tudi več manjših kozarcev):

  • 6 beljakov
  • 1 žlica sladkorja
  • 200 g mlečne čokolade
  • 300 ml sladke smetane
  • 1/3 žličke cimeta
  • po želji še žlica ruma

Rumenjake lahko porabimo za pripravo okusnih zvitih cimetovih kitk.

Postopek za čokoladno peno:

Za to kulinarično razvajanje najprej nad vodno paro stopimo čokolado. To naredimo tako, da v večjo posodo nalijemo vodo, manjšo pa postavimo nad njo in v zgornjo nalomimo 200 g mlečne čokolade. Vodo v spodnji posodi segrejemo, a ne do vretja! Voda mora biti samo vroča, ne pa vrela. Čokolada se mora topiti lepo počasi. Vmes jo večkrat premešamo.

Medtem ko se čokolada topi, stepemo sneg iz 6 beljakov. Da se lepše spenijo, med mešanjem z mešalnikom dodamo 1 žlico sladkorja. Stepamo toliko časa, da se oblikujejo vršički in je sneg čvrst.

Nato stepemo še sladko smetano. Ta naj bo dobro ohlajena. A smetano stepemo le na pol, ne toliko, da bi postala povsem čvrsta. Med stepanjem smetane in beljakov se bo čokolada že stopila. Takrat zgornjo posodo s čokolado odstavimo in položimo na pult, da se nekoliko ohladi. Potem ji po žlicah začnemo dodajati sneg. Mešamo z žlico z nežnimi krožnimi gibi.

Ko dodamo nekaj žlic snega, se bo zdelo, kot da se bo čokolada sesirila, ampak je vse v redu. Nadaljujemo z mešanjem, vmes dodamo tudi kakšno žlico stepene sladke smetane in tako nadaljujemo pripravo čokoladne pene, ki si bo tedaj že bolj podobna. Mešamo in dodajamo sneg in smetano, dokler ne porabimo obeh. Čokoladna pena bo zdaj svetlejše barve kot na začetku. Čokoladno peno posujemo še s tretjino žličke cimeta in če jo bomo ponudili odraslim, dodamo tudi žlico ruma.

5 kozarcev nadevamo s približno enako količino čokoladne pene. Pri tem si lahko pomagamo kar z zajemalko. Sladica bo prišla še bolj do izraza, če bomo uporabili kozarce na pecljih ali kakšne druge nekoliko posebne. Na koncu čokoladno peno okrasimo s čokoladnimi ostružki. Te naredimo povsem preprosto: po rebru čokolade naredimo nekaj potez z lupilcem ali nožem, da nastanejo tanki čokoladni svitki. S pomočjo žličke jih posujemo po čokoladni peni. Dotikati se jih ni dobro, saj se pod toploto prstov takoj začnejo topiti.

Do postrežbe sladico hranimo v hladilniku, jo pa zaradi surovega beljaka ponudimo čimprej.

 

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor