Cimetovi lincerji – recept
Hčerka še ni bila dobro vpeljana v vrtec, njegovo delovanje, urnik aktivnosti, prehrano, komaj se je malo navadila vzgojiteljice, pomočnice vzgojiteljice in otrok v skupini, ko je zbolela. Najprej je samo nedolžno smrkala, nato sta se prikradla še vročina in kašelj. Ostala je doma. Potrebovala je še več pozornosti, saj je bila v stiski zaradi novega ritma, okolja in nato še bolezni. Ko je bila že pri močeh, sem ji skušala doma pričarati del tega, kar je zamujala v vrtcu – lotili sva se božične peke cimetovih lincerjev.
Cimetovi lincerji – recept
Sestavine
- 200 g mehkega masla
- 1 jajce
- 100 g sladkorja
- 1 zavitek vanilijevega sladkorja
- 300 g moke
- ½ zavitka pecilnega praška
- ½ čajne žličke cimeta
Priprava cmetovih lincerjev
- V skledo ubijemo jajce, mu dodamo sladkor, vanilijev sladkor in maslo. Če je maslo trdo, ga naribamo, da ga bomo lažje vmešali. Lahko uporabljamo mešalnik.
- V drugo posodo presejemo moko, pecilni prašek in cimet.
- Moko z dodatki postopno dodajamo k prvi mešanici in počasi mešalnik zamenjamo za ročno gnetenje.
- Ko nastane gladko testo, pomokamo površino, kjer ga bomo zvaljali. Pripravimo si tudi 2 pekača, ki ju dobro premažemo z maslom. Vklopimo pečico na 150 °C.
- Najbolje je, da vsega testa ne zvaljamo naenkrat. Debelo naj bo približno 4 do 5 mm. Z modelčki za piškote izrezujemo poljubne oblike, ki pa naj bodo simetrične, saj bomo na koncu spojili po dva skupaj.
- Pekač s piškoti postavimo v ogreto pečico za približno 8 minut. Med peko pripravimo nov pekač poln piškotov. Nato piškote vzamemo iz pečice in vanjo potisnemo drugi pekač.
- Ko se cimetovi lincerji ohladijo, jih po spodnji strani premažemo z marelično ali drugo poljubno marmelado in po dva spojimo.
Cimetovi lincerji so najboljši, ko nekaj dni stojijo v zaprti kovinski škatli in vpijejo marmelado.
- Polentina obarnjenka z marelicami – recept - 14. 11. 2016
- Občutljivost proti odpornosti - 7. 4. 2016
- Namesto lizik raje ponudite jabolka! - 11. 3. 2016