Zdrobov narastek z jabolki – jed, ki nas popelje v otroštvo

Katera hrana pa vas v mislih vrne v otroštvo? Katera je tista jed, ki vam jo je pripravljala mama, stara mama, teta, botra ali kakšna prijazna soseda, in se še danes živo spomnite okusa, vonja, oblike? Mene na otroštvo spomnijo žganci, bela kava, fižolova juha in zdrobov ali kot smo mu mi rekli gresov narastek.

Zdrobov narastek z jabolki

Z bratom sva po šoli skoraj vedno prišla k stari mami in atu. Mama nama je kuhala kosila, ki so bila vedno odlična. Pogosto sva jedla govejo juho, pire krompir in panirano piščančje meso. Ker solate nisva marala, naju nihče ni silil z njo. Kadar smo imeli za kosilo gostejše juhe, kot je fižolova, ali enolončnice, najpogosteje ješprenj, ajmoht in govnač, je imela mama vedno pripravljenega še kaj dobrega »za čez«. To so bili po navadi narastki ali palačinke z različnimi nadevi, včasih pa celo pecivo ali rulada. Kralj narastkov je bil zdrobov narastek. Še posebno rad ga je imel brat.

V srednji šoli nisem več tako pogosto zahajala k mami in atu, ampak sem šla naravnost domov, ko sem začela študirati, pa sem itak jedla na bone. Tako sem kuho stare mame precej pozabila in se jo spomnila le ob vikendih, ko sem prišla domov in je kdaj pa kdaj kuhala ona. Ko sem začela kuhati v študentski kuhinji in kasneje voditi svoje gospodinjstvo, in sicer na drugem koncu države, sem izhajala iz tega, kar sem vedela in znala. Tega znanja ni bilo prav veliko. Pogosto sem mamici pomagala pri kuhi tako, da sem jed premešala s kuhalnico, dodala začimbe ali kaj podobnega. Pri stari mami sva z bratom vedno sedela vsak na svojem koncu mize, ko je mama nanjo postavila »nudlpret« in na njem razvaljala testo za najrazličnejše sladke dobrote, ki jih je kar naprej pripravljala. Vsakemu od naju je odrezala konček testa in z največjim veseljem sva se igrala – gnetla sva ga, valjala z majhnim valjarčkom, odtiskovala modelčke za piškote, ga dajala v posodice, rezala, drobila, mu dodajala začimbe, kavna zrna, drobtine … Brat se je kmalu naveličal in tako sem dobila še njegovo kepo testa, jeeej.

S tem otroškim igranjem si na začetku svoje kuharske poti nisem mogla prav dosti pomagati. Mamico in mamo sem začela spraševati, kaj in kako kuhata. Poslušala sem recepte in napotke ter vključevala še svoje ideje. Zdaj prevladujejo zadnje, občasno pa se mi prav zljubi pojesti nekaj, kar me spomni na čas, ko sem bila še majhna. In danes je bil to zdrobov narastek. Ker ne morem iz svoje kože, sem mu dodala jabolka, ki jih v maminem receptu ni. Pa še nekoliko bolj zdrava verzija se mi je zdela.

Zdrobov narastek z jabolki – recept

Sestavine

 • 5 dl mleka
 • približno 75 g pšeničnega zdroba
 • 3 žličke masla
 • ščep soli
 • 2 žlici sladkorja oziroma po lastnem okusu
 • 2 jajci
 • 2 jabolki

 Priprava

 1. V kozico nalijemo mleko. Pristavimo jo na štedilnik in solimo.
 2. Dodamo maslo in mešamo, da se stopi.
 3. Ko mleko zavre, postopno vmešamo zdrob.
 4. Pustimo, da se ohladi in vmes občasno premešamo.
 5. Jajci ločimo na rumenjaka in beljaka. Iz beljakov stepemo sneg, ki ga sladkamo.
 6. Jabolki naribamo.
 7. V ohlajen zdrob vmešamo rumenjaka in naribani jabolki.
 8. Na koncu rahlo vmešamo še sneg.
 9. Maso vlijemo na pomaščen pekač. Postavimo ga v na 150 °C ogreto pečico. Po 35 minutah preverimo, če je skorjica že lepo rjavkasta, sicer pa pečemo še približno 10 minut.

Kaj pa vam diši po otroštvu? Pa dober tek!

Deja D

Deja D

Sem najprej mamica, potem pa še ljubiteljska fotografinja ter mestna duša, ki živi na podeželju in obožuje živali. Že nekaj časa pišem blog Kuhartnica, na katerem je zadnje čase največ tem, povezanih z mojo ljubo hčerko.

Sem tudi umetnica, rada sem drugačna in rada ustvarjam, zato izdelujem unikatne poročne izdelke in tako nevestam pomagam narediti njihov poročni dan res sanjski.

Sem pa tudi ljubiteljska kuharica in slaščičarka. Moje recepte lahko spremljate na Oblizni prste si.
Deja D
Ocena:
[Skupaj: 6 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Deja D

Deja D

Sem najprej mamica, potem pa še ljubiteljska fotografinja ter mestna duša, ki živi na podeželju in obožuje živali. Že nekaj časa pišem blog Kuhartnica, na katerem je zadnje čase največ tem, povezanih z mojo ljubo hčerko. Sem tudi umetnica, rada sem drugačna in rada ustvarjam, zato izdelujem unikatne poročne izdelke in tako nevestam pomagam narediti njihov poročni dan res sanjski. Sem pa tudi ljubiteljska kuharica in slaščičarka. Moje recepte lahko spremljate na Oblizni prste si.

Dodaj odgovor