Štiri stvari, ki otrokom NISO potrebne

Vsi smo prebrali ogromno besedil na temo tistega, kar je potrebno za vzgojo dobrih in uspešnih otrok. Seznam vsega, kar je obvezno imeti doma in kar zagotovo, ko vse skupaj zberemo, stane več kot nekaj povprečnih plač. Veliko staršev nima možnosti, da bi otroku privoščili vse, kar bi želeli, da imajo ali vsaj toliko, kot imajo njihovi prijatelji. Vsakič, ko se počutite slabo zato, ker otroku ne morete kupiti drage naprave ali najnovejšega modela čevljev, preberite naslednji seznam stvari, ki otrokom definitivno niso potrebne.

Štiri stvari, ki otrokom NISO potrebne

Česa otrok ne potrebuje?

  1. Absolutno ne potrebujejo dvesto igrač, ki se svetijo, igrajo in trošijo baterije.
  2. Ne potrebujejo najnovejših mobilnih telefonov samo zato, ker jih imajo drugi.
  3. Definitivno ne potrebujejo oblačil priznanih znamk vseh mogočih barv iz francoskih butikov, v katerih že “dober dan” stane sto evrov.
  4. Ne potrebujejo dragih “dodatnih dejavnosti” (jahanje, smučanje, tenis) vsak dan po šoli.

Kaj pa potem potrebujejo?

Potrebujejo podporo in ljubezen

Vsem je jasno, kaj to pomeni – da razumemo otroka, ko polije sok, namesto da ga grajamo, se pogovarjamo z otrokom o majhnih in običajnih stvareh vsak dan, ne pa se ukvarjati z jim samo takrat, ko pride do težav. Z otrokom imejte skupne večere, čim pogosteje. Besede “rada te imam” so zdravilne, ne “šparajte” jih.

Potrebujejo navadne, enostavne igračke

To so kocke, papir in barvice, lutke in tudi spodbuda, da uporabljajo domišljijo in se igrajo z vsem, kar imajo na dosegu roke. Kartonske škatle za piškote ali jajca jim bodo še posebno zanimive. Ko zberejo svojo kolekcijo enostavnih stvari, jim zagotovite neko varno mesto, kjer jih bodo hranili. Kartonska škatla, spravljena pod posteljo, je lahko idealno mesto za hranjenje gumbov, kamenčkov, kovancev, školjk …

Otroci potrebujejo takšna oblačila, ki jih lahko umažejo

Otroci rabijo stvari, ki jih lahko oblečejo v posebnih trenutkih. To še posebej velja za deklice, ki potrebujejo predpasnik, ko vam pomagajo v kuhinji ali stare obleke in rute, da se preoblačijo pred ogledalom.

Otroci potrebujejo čas, ki ga preživijo s starši in sorodniki

Potrebujejo igro zunaj, obisk živalskega vrta, kmetije ali mesta (če živijo na podeželju). Otroci bi morali obiskati muzej, videti vodnjake in iti na plavanje. Potreben jim je stik z naravo. Otroci potrebujejo crkljanje, žgečkanje, hecanje in morajo biti obkroženi z različnimi ljudmi vseh starosti.

Otrokom je treba omogočiti postavljanje vprašanj

Potrebno pa jim je tudi pokazati, kako lahko sami poiščejo odgovor v knjigah ali z opazovanjem. Potrebno je, da od vas slišijo “ne vem, daj, poiščiva odgovor skupaj” ali “to je odlično vprašanje, vesel sem, da si me vprašal” in seveda odgovorite. Postavite jim vprašanja kot “če bi bil žival, katera bi bil?” ali “če bi bil barva, katera bi bil?” in seveda zakaj.

Otrokom moramo omogočiti raziskovanje

Pustiti jim moramo, da se vzpenjajo visoko, da plavajo, da luknjajo stvari z leseno palico in dvigujejo kamenje. Pustite otrokom jahati konja ali voziti kolo, četudi jih bo to morda na začetku prestrašilo. Naj nam ne bodo ves čas na očeh in naj sami rešujejo svoje male konflikte. Naj tečejo, dokler se povsem ne utrudijo. Otroci se morajo tudi preizkusiti v prvih poslovnih izzivih, kot je prodaja nabranih školjk ali stvari, ki so jih sami naredili. Zasluženi denar naj porabijo za tisto, kar sami želijo ali pa naj ga razdelilo s tistim, ki mu posel ni uspel.

Otroci potrebujejo spanje

Otroci morajo iti pravočasno v posteljo, da bi se spočili za naslednji dan. Potrebno jim je preživeti čas brez gledanja v ekran televizorja, računalnika ali telefona. Morda si bodo želeli postaviti šotor in spati pod zvezdami. Potrebni so jim trenutki tišine, da bi lahko slišali lastne misli. Pa tudi hrup z bobni, marširanjem in pesmijo.

Otroci potrebujejo knjige in starše, ki jim jih bodo brali

Potrebni so jim tudi drugi otroci, katerim bodo oni brali. Potrebne so jim knjige, ki jih bodo občudovali in zabavne knjige, ki jih bodo nasmejale. Potrebni so jim verzi, ki jih bodo ponavljali v sebi. Otrokom so potrebne osebnosti, ki živijo v nekih skupnostih, zgodovinske osebnosti, ki navdihujejo. Otrokom so potrebni junaki, ki jih bodo občudovali, in poraženci, s katerimi bodo sočustvovali.

Torej, če imate pred seboj predolg seznam igrač, za katere mislite, da bi razveselile vašega otroka za novo leto ali opazujete soseda, ki je svojemu mulcu kupil drag pripomoček, a vaš proračun tega ne dovoljuje ali se pač počutite krivo, da vašega otroka niste vpisali na balet ali gimnastiko, se sploh ni treba počutiti tako. Obstaja samo nekaj stvari, ki so otrokom potrebne in te v glavnem niso drage. Otrokom sta potrebna samo naš čas in podpora, da se počuti varnega, kar je minimalna cena, ki jo lahko plačamo.

karen

Ocena:
[Skupaj: 6 povprečno: 4.7]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor