Obdobje skrbi za druge: od 7 do 12 let in obdobje intimnosti od 12 do 19 let

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Obdobje skrbi za druge: od 7 do 12 let in obdobje intimnosti od 12 do 19 let

Piše dr. Tadeja Milivojevič Nemanič

Obdobje skrbi za druge: od 7 do 12 let

Otrok odrašča in čedalje bolj se odpira svetu. Doslej se je ukvarjal predvsem s seboj in to v okviru lastne družine, zdaj pa bo pozornost začel preusmerjati v svet zunaj, v svet vrstnikov. Obdobje skrbi za druge otroka pripravi na puberteto in na njeno zadnje obdobje: obdobje intimnosti z drugimi. Zato je izjemno pomembno, da starš sprejema njegove prijatelje, zlasti najboljšega prijatelja. V nasprotnem primeru otrok dobi sporočilo: Če moj prijatelj ni v redu, jaz nisem v redu.

Tukaj je nujno, da starši otroku dopustimo, da GRE! Čedalje več mu bodo pomenili stikih s temi novimi okolji in precejšen del otrokovega odraščanja bo potekal zunaj nadzora staršev.

Zdi se, kot da otrok začuti, da se mora končati obdobje, ko je bil doma popolnoma varen. Začne se odpirati navzven in v odnosih z vrstniki gre znova čez prve štiri faze: potrebe po povezanosti, raziskovanju, identiteti in tekmovalnosti. Prvič se uči, da je prijateljstvo vzajemen proces – vez s starši je bila v veliki meri enostranska. Skrb za soljudi je začetek odnosa »jaz-ti«. Odnosi z drugimi pa mu pomagajo pri nadaljnjem osebnem razvoju. Pri 8 ali 9 letih otrok pogosto najde najboljšega prijatelja.

Kateri razvojni impulz se pojavi v določenem obdobju?

Razvojni impulz: razvoj prijateljstev izven družine.

Kaj otrok potrebuje v tem obdobju?

Otrok potrebuje dostopnega starša, ki vzpodbuja raziskovanje odnosov in postavlja jasne meje. Potrebuje starševsko modrost in vodstvo, toplino in podporo. Potrebuje pa tudi veliko časa, da ponotranji impulze, ki jih sprejema od vrstnikov.
Starševstvo v tem obdobju zahteva nove oblike odnosov. Starš se mora v tem obdobju odzivati zelo različno: odvisno od situacije. Včasih mora otroka vzpodbuditi in malce poriniti, drugič ga mora zaščititi. Nasvete daje le, kadar otrok prosi za njih!

Katero sporočilo je dobro, da otrok dobi?

»Smem se in varno se je navezati ne druge.«

Kakšen je zdrav izhod iz tega obdobja?

Sposobnost navezovanja z ostalimi odraslimi, čustvene vezi do vrstnikov, biti najboljši prijatelj.

Kaj je izziv za starša?

Izziv za starša je, da na eni strani ni preveč fizično in čustveno odsoten ali na drugi strani pretirano nadzirajoč. Izziv je začeti spuščati otroka in mu hkrati biti na razpolago, kadar ta to potrebuje.

Obdobje skrbi za druge: od 7 do 12 let in obdobje intimnosti od 12 do 19 let

Obdobje intimnosti: 12 do 19 let

Življenje mladostnikov je zapleteno in vznemirljivo. So muhasti in nedostopni in to je popolnoma naravno. Čeprav igrajo pri tem določen vlogo spremembe, ki se dogajajo v njih, je velik del mladostniških izbruhov tudi odziv na odnos s staršem, ki ga mladostnik želi spremeniti.

Starš, ki je vez z otrokom uspel ohraniti in ga v prejšnjih obdobjih uspešno usmeriti v družbo, bo lahko obdobje mladostništva doživel kot družinsko nagrado za dotedanji trud. Starš, ki se sramuje svojega najstnika, nikomur ne pomaga. Starš naj pokaže zanimanje za mladostnikovo mnenje in ga spoštuje. Spoštovanje ne pomeni, da se bo z njim strinjal, temveč da ga je priznal in ga jemlje resno.

Kateri razvojni impulz se pojavi v določenem obdobju?

Ločitev od družine in razvoj intimnosti

Kaj otrok potrebuje v tem obdobju?

Sprejemati razvoj seksualnosti in pubertete, biti vzor za postavljanje smotrnih mej v intimnosti.

Katero sporočilo je dobro, da otrok dobi?

»Tukaj sem, kadar koli me boš potreboval, vendar ne bom vdiral v tvojo zasebnost. «

Kakšen je zdrav izhod iz tega obdobja?

Sposobnost doživljanja zadovoljujoče čustvene in spolne intimnosti in diferenciacija od družine.

Kaj je izziv za starša?

Izziv za starša je, da na eni strani niso premalo predani življenju svojih otrok. Na drugi strani pa so preveč konvencionalni starši, ki preveč poudarjajo pomen pravil in pričakovanj. Pravila so jim pomembnejša od odnosa z otrokom.

Morda vas zanima še to:

Tadeja Milivojevič Nemanič
Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Tadeja Milivojevič Nemanič

Najprej sem mama in žena, mama 3 najstnicam in 9 letnemu fantiču ter že skoraj 20 let poročena. Potem pa sem Imago terapevtka, kar sem postala po zaključenem podiplomskem študiju kemije. Odnose med atomi so profesionalno zamenjali odnosi med ljudmi, predvsem v družini. Izobraževala sem se tudi pri danskem družinskem terapevtu Jesperju Juulu, iz v čustva usmerjene terapije za pare pri dr. Leanne Campbell iz Kanade ter iz TRE, Vaj za sproščanje napetosti, stresa in travme, pri ga. Jelki Slapar.

Dodaj odgovor