Težave s spanjem in energetska izčrpanost

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Težave s spanjem in energetska izčrpanost
Pišeta psihologinja Lea Beznik in socialna delavka Nina Beznik

Za spanje že od nekdaj velja, da ima zdravilno moč. Verjetno se bomo strinjali, da je spanje zelo pomembno, saj če se ne naspimo dovolj, smo utrujeni, razdražljivi, zaspani, imamo slabšo koncentracijo, spomin, nismo ustvarjalni, v glavi nam vlada zmešnjava, stvari nam uhajajo izpod nadzora in na vsa čustva močneje reagiramo.

Dandanes ljudem na splošno, še posebej pa staršem z majhnimi otroki spanja kronično primanjkuje. V zadnji letih vse pogosteje opažamo, da imajo težave z uspavanjem in s spanjem že otroci vseh starosti.

Kako se kažejo težave z uspavanjem in spanjem

Težave z uspavanjem in spanjem se kažejo tako, da:

  • zvečer se otrok ali mladostnik ne more umiriti (večkrat vstane, hodi na stranišče, preverja različne stvari, sprašuje, želi biti pred spanjem na telefonu, poslušati glasbo, želi spati ob prižgani televiziji itd.)
  • moramo otroka fizično dovolj izmučiti, da zvečer zaspi
  • ponoči se otrok ali mladostnik pogosto prebuja
  • ima nočne more
  • se otrok ali mladostnik prebuja utrujen, težko ga pripravimo, da vstane iz postelje in potrebuje dolgo časa, da “pride k sebi”

V naši praksi opažamo, da so težave s spanjem v veliki meri povezane z energetsko izčrpanostjo oziroma s pretiranim delovanjem nadledvične žleze. To pomeni, da otrok, ki se sooča s težavami pri spanju, tekom dneva deluje predvsem na podlagi adrenalina, ne pa iz umirjene, prizemljene energije. Več kot ima otrok psihično in energetsko obremenjujočih situacij čez dan, težje bo zvečer zaspal ali pa bo potreboval nek zunanji “motilec” npr. TV, telefon, glasbo, da bo ob gledanju ali poslušanju “padel dol”.

Sami pri sebi lahko opažamo, da kadar imamo zelo stresen dan, smo zelo izmučeni, vznemirjeni ali če smo pod hudim pritiski, ne moremo spati, pogosto nas kaj skrbi itd. Če se starši srečujejo z izčrpanostjo se pogosto zgodi, da zvečer ne gredo spat tako, da zavestno in umirjeno zaključijo dan, ampak “padejo dol”, brez zaključka dneva, brez večernega miru in umirjanja.

In seveda je tudi pri otroku lahko podobno. Kot smo že v prejšnjih člankih večkrat omenili, je otrok do petega leta povsem pod energijo starša in le ta se kot “copy – paste” prenaša na otroka. Pri majhnih otrocih je lahko vzrok težav s spanjem v tem, da so starši pod adrenalinom, vznemirjeni in otrok se posledično ob staršu s takšno energijo ne more umiriti. Kadar smo pod pritiskom, da bi otrok moral zaspati, razmišljamo kaj vse moramo postoriti, takrat otrok noče in noče zaspati. In vzrok najverjetneje leži v tem, da se ob naši energije ne more sprostiti in umiriti. Verjetno bi se bilo tudi nam težko umiriti ob partnerju, ki je napet in nervozen, ampak bi se še sami lahko počutili tako.

Kaj lahko storimo?

1. Ugotovimo vzrok: ali je morda izčrpanost starša ali otroka tisto, kar v največji meri prispeva k otrokovim težavam s spanjem.

2.Tekom dneva poskušamo izvajati vaje, ki nam vsaj nekoliko pomagajo obnoviti energijo (npr. tibetanske vaje, pozdrav soncu, progresivna mišična relaksacija).

3.V vsakdan vpeljemo večerno rutino, s katero pričnemo najmanj dobro uro pred spanjem

  • Izognemo se vsem elektronskim napravam in novicam, ki bi nas utegnile vznemiriti.
  • Pogovorimo se o minulem dnevu – pozitivne in negativne stvari, ki so se nam zgodile (mladostnike lahko spodbujate k pisanju dnevnika), pogovorimo se o željah za naslednji dan.
  • Deset minut izvajamo vajo s teniško žogico pod stopali (sedemo na stol, pod stopalo damo teniško žogico, stopalo premikamo gor in dol in tako masiramo stopalo). Otroku lahko pomagamo z masažo stopal in dlani.
  • Izvajamo dihalne vaje za sproščujoče dihanje.

4. Po večerni rutini gremo takoj v posteljo.

Lea & Nina Beznik

Lea & Nina Beznik

Sva sestri in najino poslanstvo je pomagati otrokom in mladostnikom pri premagovanju vedenjskih, čustvenih, psihosocialnih ter učnih izzivov. Skupaj s starši skušava reševati različne stiske povezane z družinoiniščemo odgovore na vzgojna vprašanja.

Več informacij na Platea.
Lea & Nina Beznik
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 3]

Morda vas zanima tudi ...

Lea & Nina Beznik

Lea & Nina Beznik

Sva sestri in najino poslanstvo je pomagati otrokom in mladostnikom pri premagovanju vedenjskih, čustvenih, psihosocialnih ter učnih izzivov. Skupaj s starši skušava reševati različne stiske povezane z družino in iščemo odgovore na vzgojna vprašanja.

Dodaj odgovor