Pet načel pozitivnega starševstva

Temelji pozitivnega starševstva slonijo na petih načelih. Ta načela z roko v roki gradijo trdno vez med vami in vašim otrokom in vas postavljajo v vlogo efektivne vodje, ki ga vaš otrok skozi otroštvo potrebuje.

Pet načel pozitivnega starševstva

Naveza

Navezanost je globoka, varna, emocionalna vez. Otroci potrebujejo takšno vez s svojimi skrbniki, brez nje je njihov razvoj oviran. Vez med prvotnim skrbnikom in otrokom je osnovna za vse nadaljnje odnose. Ojača ali poškoduje našo zmožnost osredotočanja, zavedanja svojih čustev in pomirjanja samega sebe. Vpliva lahko celo na našo odpornost.

Če je vzpostavljena varna povezava, bodo otroci uživali našo ljubezen in varnost. Z nami se počutijo varne in ta varnost jim omogoča okolje za primerno učenje in odraščanje. Raziskave kažejo, da pri pomanjkanju te vezi v večini situacija privede do vedenjskih problemov in težav v odnosih z ljudmi v kasnejšem življenju bolj pogosto kot sicer.

Ne le da si to varno vez želimo ustvariti, da bodo naši otroci odraščali in se primerno razvijali, ampak nam ta vez olajša vodenje in popravljanje. Močna povezava nam daje neizpodbiten vpliv, kar pa je veliko boljše od vsiljevanja vodenja. Otroci se čutijo dolžne ugoditi tistim s katerimi se čutijo povezane. Poslušajo nas in sprejemajo naše meje v veliko večji pripravljenosti, če je vez varna in močna.

Da vzpostavimo močno povezavo je zaupanje najpomembnejše. Morajo se čutiti sprejete z naše strani. Ko čutijo, da smo z njimi in ne proti njim, ko čutijo, da se je varno zateči k nam in ko čutijo, da so ljubljeni in pomembni, bomo enako prejeli nazaj. In šele, ko se to zgodi, bomo imeli resen, trajen vpliv v njihovem življenju.

Spoštovanje

Spoštovanje je v povezavi z otroki večinoma enostranska tema. Pričakujemo, da ga oni kažejo odraslim. Ideja prikaza spoštovanja se navadno povezuje s permisivnostjo ali mehkužnostjo, ampak temu ni tako. Otroci se najbolje naučijo spoštovanja, če v njem živijo. Spoštujemo otrokovo razmišljanje, ko ustvarjamo varno povezavo in ko smo pozitivni in odobravajoči. Spoštujemo otrokovo telo in dostojanstvo, ko se ne odločimo za zasramovanje ali fizično kaznovanje. Spoštujemo njihovo osebno individualnost z dovoljenim dostopom do okolja za raziskovanje in razvijanjem v njihovi lastni hitrosti in spoštujemo njihovega duha s spoštovanjem njih samih takih kot so.

Proaktivno starševstvo

Menim, da starši pogosto čakajo na problem preden pričnejo z učenjem mej in spretnosti potrebnih za tovrstno vedenjsko težavo, ampak biti prokativen pomeni, da to počnemo preden pride do problema. To pomeni učiti otroke kako čutiti jezo in kako se s tem spopasti (na primer dinozaverski vdihi ali stresanje jeze) preden kdaj koli udarijo ali ugriznejo prijatelja.

Proaktivno starševstvo pomeni graditi odnos in odmerjati zadosten čas za igro in povezovanje vsak dan, da spodnesete poskuse slabega obnašanja, ki lahko zraste iz prekinjene povezave. To od nas zahteva, da pazimo na igralna srečanja in v bližini drugih otrok in živali takoj posežemo vmes v primeru znakov problematičnega vedenja.

Prokativno starševstvo pomeni tudi, da se odzovemo in ne reagiramo na otrokovo obnašanje. To zahteva predhodno premišljevanje o tem, kako se spopasti z določenimi situacijami. Odzivni starši imajo pod nadzorom svoja čustva in so zmožni odgovoriti premišljeno, ko je to potrebno.

Sočutno vodenje

Vse prepogosto se pozitivno starševstvo zamenjuje s permisivnim. To je žalostno, ker sta ta dva pojma ravno obratna. Pozitivni starši so veliko bolj v vlogi vodje svojih otrok. Ni videti kot diktatorstvo, ki smo ga prepoznali za tipičnega. Sočutje je pomemben del vodenja, ker nas pritegne bližje in ustvari pomembno povezavo. Ko se otroci počutijo razumljene in vedo, da smo na njihovi strani, bodo sprejeli vodstvo.

Pozitivna disciplina

Pozitivna disciplina se odmika od kaznovanja k reševanju problema. Otroci se ne naučijo življenjskih lekcij z nosom v kotu. Pozitivna disciplina jih drži odgovorne z učenjem kako priznati in popraviti svoje napake. Daje jim sposobnost in orodje potrebno za to, da bodo v prihodnosti boljši in se fokusirajo na svoje zmožnosti, ne napake.

Kot lahko vidite, se načela med seboj dopolnjujejo in ne morete imeti enega brez drugih. Začnite graditi temelje pozitivnega starševstva z zdravo povezavo z vašim otrokom. Na začetku delo ne bo lahko. Morali se boste otresti pogostih napačnih predstav o tem kaj pomeni biti starš in vodja ampak, ko enkrat postavite te temelje, boste le nagrajeni.

Rebecca Eane/creativechild.com

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor