Naučite otroka spoštovanja

Kako naj se otrok nauči spoštovanja, če ga tega ne učite, ga od njega ne pričakujete in sami ne spoštujete?

naucite-otroka-spostovanja-1

Otroci se skozi odraščanje vsega učijo od svojih staršev, tako tudi spoštovanja in spoštljivega odnosa do drugih.

Če so otroci obkroženi z odraslimi osebami, ki kažejo spoštovanje, ga bodo pokazali tudi sami. Če pa so obkroženi z odraslimi osebami, ki se vedejo nespoštljivo, se bodo tudi otroci tako vedli do oseb iz okolice. Kričanje, psovke ali sarkazem otroci vpijajo kot gobe, tako kot se učijo tudi drugih načinov vedenja.

Ne skrbite, če vaši otroci ”poberejo” grde manire od mimoidočih, sosedov ali morda prijatelja iz vrtca. Otroci praviloma oponašajo starše in prevzemajo vedenjske vzorce, ki so jih dobili doma. Morda bo potreben čas, a na koncu bodo otroci sledili vašemu vedenjskemu vzorcu.

Kako spodbuditi spoštovanje pri otroku

Otroku bodite vzor

Če želite, da vaš otrok usvoji določen način vedenja, potem se morate tudi vi vesti tako, kot pričakujete od njega.

Postavite pričakovanja

Otroku predstavite in postavite svoja pričakovanja glede njegovega vedenja. Ko bodo vaša pričakovanja upravičeno visoka, se bo otrok trudil, da jih bo dosegel.

Naučite otroka pokazati spoštovanje

Otroku razložite, kako izražati spoštovanje. Naj ve, kakšno vedenje je sprejemljivo in spoštljivo. Prav tako pa mu razložite, kakšno vedenje velja za neprimerno in nespoštljivo.

Otroka pohvalite

Ko vidite ali slišite vašega otroka, da se do drugih oseb vede spoštljivo, ga za takšno vedenje tudi pohvalite. To bo za otroka odlična motivacija in potrditev, da dela prav.

Opazujte in se nato pogovorite z otrokom

Nikar ne ignorirajte dejstva, da je vaš otrok sem ter tja podvržen slabim, negativnim vplivom, ki prihajajo iz okolice. Recimo, da ste z vašim otrokom na sprehodu in slišita kletvico ali drugo žaljivo besedo, ki jo je izgovoril nek naključni mimoidoči. Takrat se z otrokom pogovorite o tem in otroku pojasnite, zakaj je takšno vedenje neprimerno in nesprejemljivo.

Bodite dosledni

Doslednost je zelo pomembna, zato pričakujte od vašega otroka, da se vljudno in primerno vede vedno, pa četudi je zaspan, nervozen ali razdražljiv. Nežno, a odločno mu razložite, da to ni razlog za neprimerno vedenje do drugih ljudi.

Pokažite otroku, da ga razumete

Ta nasvet je tesno povezan s prejšnjim. V kolikor gre za situacijo in okoliščine,  zaradi katerih je vaš otrok utrujen ali razdražljiv in nervozen, mu pokažite, da razumete, kako se počuti. Prav tako pa otroku povejte in razložite, da lahko svoje občutke namesto z muhastimi izpadi pokaže z enostavnimi besedami, kot na primer: ”zaspan sem” ali ”jezen sem”.

Lepo vedenje nagradite

Izkazovanje spoštovanja je vedenje, ki pravzaprav ne bi smelo biti posebej nagrajeno, otrok ne bi smel pričakovati nagrade za vljudno in spoštljivo vedenje. Zato je pametno takšno vedenje povezati z nematerialnimi nagradami, kot so na primer pohvala, priznanje, dodatne odgovornosti in privilegiji.

Pokažite spoštovanje do otroka

To je najbrž najpomembnejši vidik pri učenju otroka, da se vede spoštljivo. Vedno pokažite otroku, da ga spoštujete in cenite in on vam bo to vrnil na enak način.

Prevedla in priredila: Irena Sušnik Trojar

Dr. Robyn J.A. Silverman

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor