3 stvari, pomembnejše od vzgoje

Na tone je knjig o starševstvu in člankov, ki nam govorijo, kako naj bi in kako ne vzgajali svoje otroke, kot da je to najpomembnejši del starševstva. Čeprav verjamem, da so vedenje in ukrepi, ki jih uporabljamo pri vzgoji pomembni, mislim, da pozabljamo na nekaj resnično pomembnih elementov starševstva. Ko se preveč osredotočimo na spreminjanje vedenja, izgubimo širšo sliko. Doktor Gordon Naufeld je dobro povedal:

3 stvari, pomembnejše od vzgoje

»Veliko ljudi meni, da je vzgoja bistvo starševstva. Ampak to ni starševstvo. Starševstvo ni prigovarjanje otroku ob napačnem vedenju, kako bi moral napako popraviti. Starševstvo je zagotavljanje pogojev, v katerih lahko otrok nemoteno odkriva in realizira svoj človeški potencial.«

Zato osvetlimo širšo sliko in se pogovorimo o treh vidikih starševstva, ki imajo na to, kako bodo otroci odraščali, velik vpliv.

Odnos

Odnos, ki ga imamo z našimi otroki,  je najpomembnejši element starševstva. Kvaliteta povezave z otrokom bo določala, kako poslušni bodo otroci, kako bodo sprejemali naše meje in vrednote in sodelovali z nami. Naš odnos bo zgled za vsa nadaljnja navezovanja – tu se torej naučijo, kako izgleda odnos med ljudmi. Če imamo dober odnos, ki temelji na zaupanju, empatiji, spoštovanju in sočutju, smo postavili dober standard. Če pa je naš odnos zgrajen na ustrahovanju, nadzoru, prisili in strahu, smo postavili nizek standard in tovrstne odnose naredili sprejemljive.

Gradnja dobrega odnosa med staršem in otrokom temelji na:

  • Preživljanju kakovostnega skupnega časa preko aktivnosti, ki jih otrok izbira sam. Vstopite v njihov svet in se vključite.
  • Pozornem poslušanju otroka.
  • Držanju obljub. Bodite vredni zaupanja.
  • Prikazu sočutja in empatije, kar je absolutno bolje kot pometanje neprijetnih čustev pod preprogo.
  • Spodbujanju in dobremu vzoru.
  • Spoštovanju.
  • Uporabi pozitivne discipline.

Družinska kultura

Družinska kultura je izkušnja družine, ki jo ustvarjamo mi. Gre za kompleksno mešanico prepričanj, karakterjev, vrednot, navad, tradicij in še mnogo več. Vaša družinska kultura je primarni svet, v katerem se bodo razvijali vaši otroci. Globoko vpliva na to, kdo bodo postali. Verjamem v sedem stebrov družinske kulture:  vrednote, razpoložljivost, pričakovanja, navade, komunikacijo, reševanje konfliktov in tradicijo. Srečne družine namenoma ustvarjajo pozitivno družinsko kulturo.

Partnerska zveza

Vajini otroci vaju opazujejo in se učijo preko vajine interakcije. Sta njihov prvi pogled na romantično zvezo in pogosto ponavljajo tisto, kar so doživeli in kar se pred njimi dogaja vsak dan. Ponujam vam pet nasvetov kako izboljšati zvezo med vama.

Napolnita čustvene baterije

Vsak človek ima čustvene baterije, ki potrebujejo polnjenje. Tako kot avto ugaša, ko mu zmanjkuje bencina, tudi odnos začne ugašati, ko se čustvene baterije praznijo. S praznimi baterijami pa lahko vajina zveza tudi razpade. Polnite partnerjeve čustvene baterije tako, da ste pozorni na njegova čustva, da prepoznate, ko se partner počuti veselo, žalostno, vznemirjeno, zaskrbljeno in tako naprej. Dnevno mu/ji polnite čustvene baterije – z spodbudnimi besedami ali ljubečimi kretnjami; prisluhnite partnerjevim sanjam, upanju, idejam in željam.

Osredotočite se na pozitivno

Osredotočenje na tisto, kar od partnerja ne dobite, v odnosu ustvarja negativna čustva. Namesto tega se osredotočite na partnerjeve pozitivne lastnosti in tudi glasno izrazite hvaležnost in občudovanje.

Prerekajte se konstruktivno

Konflikti so neizogibni, ampak povezana partnerja postavita osnovna pravila za reševanje sporov, ki se jih držita pri reševanju nesoglasij in se ne prerekata na grd ali zahrbten način.

Spogledujta se

Nikoli ne prenehajte zapeljevati vašega partnerja. Pomežiknite preko mize, oblecite kaj posebnega, imejta interne šale in pogosto se poljubljajta.

Skupaj se odločajta

Čeprav je dobro, da si obveznosti razdelimo, pa gospodinjenje in vzgoja otrok nikakor nista delo enega starša. Prav vse zahteva trud in sodelovanje.

Rebeca Eanes

Ocena:
[Skupaj: 11 povprečno: 4.4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor