Tudi ti imaš moč spreminjati svet, v katerega odraščajo tvoji otroci

Danes vsepovsod poslušam, kam vse lahko gremo, da osebnostno rastemo, da je čas, da se transformiramo, da začnemo spet čutiti sebe, druge in svet ter da je to prava, morda celo edina pot za to, da bomo kot vrsta na tem planetu sploh preživeli.

Tudi ti imaš moč spreminjati svet, v katerega odraščajo tvoji otroci

Piše: Ana Bešter Bertoncelj

Tudi sama menim, da je čas za spremembe, ker točka, na kateri smo kot civilizacija, kaže, da smo že dolgo nazaj zašli s prave smeri. Vendar za to spremembo vam ni treba iti daleč, še manj po motivacijo zanjo. Vsak od nas je vsak dan znova in znova izzvan za spremembo in rast v svojih lastnih odnosih, v svoji lastni družini, v odnosih s partnerjem in še posebej v odnosu s svojimi lastnimi otroci. Čas je, da se začnemo zavedati, da je vsak posameznik tisti, ki lahko spremeni edino sebe, druge pa le s svojim zgledom in svojo potjo, ki jo hodi.

Če želi spreminjati druge, pa to lahko naredi le tako, da jim s svojo prisotnostjo, stikom in čutenjem stoji ob strani, ko to potrebujejo za svojo lastno spremembo.

Kot mama dveh otrok sem včasih zaskrbljena nad tem, kaj se dogaja v svetu in v kakšen svet odraščajo moji otroci. Pa se kmalu zavem, da imam moč, da spreminjam svet. Ob meni rasteta dve bitji, ki sta nedolžni,  nepopisani in željni učenja. Samo jaz in njun oče, kasneje pa tudi drugi bližnji, imamo moč, da jima pomagamo, da se oblikujeta tako, da bosta znala čutiti sebe, da bosta poslušala sebe, da bosta trdno verjela v to, kar jima govori srce, da bosta znala v svetu izbrati tiste odločitve, ki so prave zanju in za svet.

Kot mama stisne k sebi svojega otroka in ga tako uči stika, dotika in odnosa do sebe in nje, tako otrok, ko odraste, zna k sebi stisniti najprej sebe, ko mu je težko, kasneje pa tudi svojega partnerja, svoje otroke in druge ljudi. Izkušnjo stika, ki jo je doživel ter kako je bil začuten in občuten, bo nosil s seboj in tako bo kot odrasel ravnal s seboj in z drugimi. Življenje pa me uči, da čas hitro teče in da otroci hitro postanejo odrasli. Danes torej vzgajamo za jutri.

Učimo torej svoje otroke tisto, kar nam je pomembno, pa ne z govorjenjem, poučevanje in s pripovedovanjem, temveč z lastnim čutenjem, sočutjem in stikom.

Kulumna je bila objavljena tudi v reviji Lady.

Ana Bešter Bertoncelj

Ana Bešter Bertoncelj

Sem magistra sociologije, ki sem že v svoji magistrski nalogi z naslovom »Povezanost med otrokovo navezanostjo na mater in njegovim socialnim razvojem«, raziskovala odnose in navezanost. Svoje znanje o odnosih sem nadgradila na Fakulteti za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani, kasneje pa sem se dodatno izobraževala iz transakcijske analize in dosegla naziv TAP (Transactional Analyst – Psychotherapist).

Ker me še posebej zanimajo partnerski odnosi, sem tudi Imago terapevtka. Od leta 2006 delam v svoji zasebni praksi s posamezniki, pari in starši. Vodim predavanja in delavnice, zadnje časa pa se vse bolj posvečam vzgoji in delu z mamicami.

Sem avtorica knjige za osebno rast Otrok v meni in otroške knjigice Torta velikanka. Že več let sem kolumnistka v reviji Lady.

Najdete me na FB strani Ljubeča mama.
Ana Bešter Bertoncelj
Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor