Temelji zavestne vzgoje – odpuščanje

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Temelji zavestne vzgoje - odpuščanje

Ko enkrat ozavestimo našo življenjsko zgodbo ter se zavemo, kdaj ter kako so nas naši starši prizadeli v otroštvu. Ko se zavemo njihovih starševskih napak, še bolj pa, ko morda spoznamo, da nezavedno ponavljamo njihove napake, takrat lahko hitro zaidemo na pot, ki nas bo peljala stran od zavestnega starševstva. Hkrati pa vzbudila močna čustva jeze, besa, sovraštva, žalosti, razočaranja, kritičnosti, zamer, izogibanja, maščevanja …

In vsa ta čustva bodo storila le eno. Okrepila bodo negativno vez na energetski ravni med nami in osebo, ki nas je prizadela ter nas držala v teh negativnih čustvih še naprej. Posledično nas bodo ta čustva zavirala v napredovanju lastnega starševstva, saj bo vsa naša energija odtekala drugam – v držanje prostora tem negativnim čustvom.

Prav zato je naslednji korak po razjasnitvi naših generacijskih vzgojnih vzorcev oziroma kovčkov iz otroštva OD-PUŠČANJE.

Namreč, če se zavedamo ali ne, ljudje smo energetska bitja in odločitev, da nekomu ne odpustimo, nas na energetski ravni pravzaprav še bolj poveže s to osebo. In to v negativnem smislu. To dejanje pa nas stane tudi veliko energije.

Da si boste to lažje predstavljali, pomislite na kak vaš primer iz realnega življenja, ko ste se z nekom močno sprli in si prišli navzkriž. Če ste uspeli tej osebi odpustiti ali vsaj oprostiti, se po sporu v mislih niste več prepirali s to osebo, niste več razmišljali, kako bi ji dokazali svoj prav, niste čutili jeze ali sovraštva. Enostavno ste na spor na nek način pozabili in šli dalje. Počutili ste se lažje.

Kaj se je takrat zgodilo na vaši energetski ravni? Na energetski ravni ste s tem dejanjem prekinili pretok negativne energije s to osebo, četudi vam je ta oseba negativno energijo morda še vedno pošiljala nazaj. Vaša energija torej ni odtekala več nikamor in porabili ste jo lahko za svoje delovanje in kreativnost. S tem ste okrepili v sebi tudi pozitivno čustvo ljubezni in miru.

Če pa niste želeli tej osebi oprostiti ali odpustiti zaradi zadane bolečine, če niste želeli pozabiti na konflikt in če ste bili pozorni na svoje misli, ste najverjetneje opazili, da se je v vaši glavi stalno dogajal tornado. Stalno ste se na mentalnem nivoju zapletali v konflikt s to osebo, ji dokazovali svoj prav, želeli doseči svoje ali dopovedati kaj vas je prizadelo. Posledično ste se počutili težji in fokusa za druga dela oziroma pristno interakcijo z drugimi je primanjkovalo. Bili ste reaktivni tudi na vse ostale okrog vas, ki s tem konfliktom niso imeli nobene povezave.

Kaj se je takrat zgodilo na vaši energetski ravni? Na energetski ravni ste s tem dejanjem samo krepili pretok negativne energije s to osebo, ne glede na to ali vam je ta oseba odpustila nazaj ali ne. Vaša življenjska energija je ves čas odtekala stran.

Si dejansko želite biti povezani s ljudmi, ki so vas najbolj prizadeli in jih morda najbolj sovražite? Najverjetneje ne. Zato jim čim prej odpustite.

Eden od učiteljev, od katerega se učim tudi sama pravi:

“Forgiveness is key to freedom from mental and emotional pain, and thus, happiness.” Master Choa Kok Sui

“To be free, some people must consciously forgive over and over again.” Master Choa Kok Sui

Odpuščanje je ključ do osvoboditve od naših duševnih in emocionalnih bolečin in posledično sreče.

Da boste lahko svobodni, morate zavestno odpuščati vedno znova in znova.

Nujno je torej, da odpuščate in blagoslavljate tiste, ki so vas najbolj prizadeli. Toda kako to storiti?

Ko sprejmemo dejstvo, da vsi delamo napake, da so naši starši takrat delali kot so najbolje znali. Ko se začnemo zavedati, da imamo vsi šibke toče, pri katerih se nam konstantno zatika. Ko si priznamo, da delamo sedaj napake tudi mi, tako kot so jih naši starši delali na nas, ter ko se zavemo, da si tudi naši starši niso za njihove napake krivi sami, ampak da so to generacijski vzorci, ki se vlečejo iz roda v rod, takrat lahko sprejmemo odgovornost za svoja dejanja v svoje roke, odpustimo našim roditeljem ter prekinemo negativno vez z njimi na energetski ravni (to ne pomeni da z njimi prekinemo stike!).

Takrat uspemo OD-PUSTITI.

Odpustiti ni enako kot oprostiti. Od-pustiti praktično pomeni izpustiti vsa ta čustva, na katera smo vezani, in prekiniti negativno energetsko vez med nami ter v zameno pridobiti našo energijo nazaj in jo usmeriti v spreminjanje sebe. Takrat se odpre prosto za osebno rast in razvoj starševstva.

Delo na odpuščanju sebi, našim staršem, partnerju, otrokom ter drugim, ki so nas v življenju prizadeli je zame zato eden od temeljev zavestne vzgoje.

“Whatever you focus on grows, what you think about expands, and what you dwell upon determines your destiny.” Robin S. Sharma

Na karkoli se boste namreč osredotočali, bo raslo. Tisto, o čemer boste razmišljali, se bo širilo ter o čemer boste premlevali, bo določalo vašo prihodnost.

Osredotočite se na pozitivno in OD-PUSTITE!

Natalija R. Žvokelj

Natalija R. Žvokelj

Ime mi je Natalija. Sem mama in žena. To je moje osnovno življenjsko poslanstvo.

Po poklicu sem univerzitetna diplomirana sociologija ter certificiran coach (trener) zavestne vzgoje.

Preberi več

V zavestno starševstvo me je popeljal moj prvorojenec, s katerim sem imela velike izzive že kmalu po njegovem rojstvu. Je namreč otrok z izjemno močno voljo, hkrati pa je visoko občutljiv. Izzivov z njim je bilo ogromno in želela sem jim priti do dna. Zato sem se podala na pot izobraževanja in raziskovanja same sebe ter pristala na študiju zavestne vzgoje.

Sem avtorica “Infinity Parenting” strani, kjer dnevno objavljam svoje zgodbe in osebne izzive starševstva, kot tudi pridobljena znanja ter nasvete, kako si pri njih pomagati. Stran je nastala popolnoma spontano in iz čiste želje pomagati drugim. Vem namreč, kako globoko bi lahko zabredla kot mama, če se na to pot ne bi podala, in kaj vse se da spremeniti, če se človek odloči za spreminjanje samega sebe.

Staršem preko metode, po kateri delam, pomagam ozavestiti tiste dele sebe, ki jih ovirajo pri gradnji trdnejših in globljih odnosov z otroki, priti do jedra njihove težave ter narediti preboj. Glede na to, da okrog 90% našega delovanja prihaja iz nezavednega dela uma, jim pomagam narediti spremembe pri vseh tistih omejitvenih prepričanjih, ki jih ovirajo pri tem, da bi dejansko bili ljubeči starši.

Verjamem, da z dviganjem zavesti, povezovanjem s svojim bistvom ter spreminjanjem nezavednih vzorcev delovanja lahko preidemo do življenja na veliko višji in srečnejši ravni. In ravno sreča je tisto, po čemer v tem življenju vsi hrepenimo
Natalija R. Žvokelj

Latest posts by Natalija R. Žvokelj (see all)

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 3]

Morda vas zanima tudi ...

Natalija R. Žvokelj

Natalija R. Žvokelj

Ime mi je Natalija. Sem mama in žena. To je moje osnovno življenjsko poslanstvo. Po poklicu sem univerzitetna diplomirana sociologija ter certificiran coach (trener) zavestne vzgoje. [su_spoiler title="Preberi več" style="default"] V zavestno starševstvo me je popeljal moj prvorojenec, s katerim sem imela velike izzive že kmalu po njegovem rojstvu. Je namreč otrok z izjemno močno voljo, hkrati pa je visoko občutljiv. Izzivov z njim je bilo ogromno in želela sem jim priti do dna. Zato sem se podala na pot izobraževanja in raziskovanja same sebe ter pristala na študiju zavestne vzgoje. Sem avtorica "Infinity Parenting" strani, kjer dnevno objavljam svoje zgodbe in osebne izzive starševstva, kot tudi pridobljena znanja ter nasvete, kako si pri njih pomagati. Stran je nastala popolnoma spontano in iz čiste želje pomagati drugim. Vem namreč, kako globoko bi lahko zabredla kot mama, če se na to pot ne bi podala, in kaj vse se da spremeniti, če se človek odloči za spreminjanje samega sebe. Staršem preko metode, po kateri delam, pomagam ozavestiti tiste dele sebe, ki jih ovirajo pri gradnji trdnejših in globljih odnosov z otroki, priti do jedra njihove težave ter narediti preboj. Glede na to, da okrog 90% našega delovanja prihaja iz nezavednega dela uma, jim pomagam narediti spremembe pri vseh tistih omejitvenih prepričanjih, ki jih ovirajo pri tem, da bi dejansko bili ljubeči starši. Verjamem, da z dviganjem zavesti, povezovanjem s svojim bistvom ter spreminjanjem nezavednih vzorcev delovanja lahko preidemo do življenja na veliko višji in srečnejši ravni. In ravno sreča je tisto, po čemer v tem življenju vsi hrepenimo[/su_spoiler]

Dodaj odgovor