Pravi čas za zavestno vzgojo je … zdaj!

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.
Povezava do predstavitve >>> Odgovorno starševstvo
Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Pravi čas za zavestno vzgojo je ... zdaj!

Čas je za spremembo.

Živimo v digitalnem svetu, obkroženi s skorajda preveč informacijami in neverjetno hitro tehnologijo, ki vse to podpira.

Naši starši in katera koli prejšnja generacija njihovih staršev niso imeli možnosti, da bi imeli vse te informacije na voljo. Velika večina znanja o pozitivnem vplivu sočutne vzgoje, negativnem vplivu kaznovanja, o razvoju otroških možganov, o teoriji navezanosti ter drugih znanstvenih dognanjih v bistvu sploh še ni bila na voljo, saj se je pravi boom raziskav s tega področja zgodil šele v zadnjih desetletjih. Do tistih člankov, ki so bili na voljo, pa se je dostopalo težko, samo v knjižnicah oziroma na univerzah. Tudi psihoterapija je bila šele v povojih in dostopna peščici ljudi, kaj šele coaching, ki je novost. Iti k psihoterapevtu ali zakonskemu terapevtu je bil velik tabu in marsikje še vedno je.

Prejšnje generacije so torej vzgajale iz najboljšega dela sebe in iz tistega, kar so takrat vedele. Iz modrosti, ki so jo dobili od prednikov, zdravnikov, žensk, ki so pomagale pri porodu, duhovnikov, učiteljev ter kulture in religije nasploh. Temu znanju so zaupali, saj je bilo edino znanje, ki je bilo na voljo.

Nekateri iz generacije naših staršev so bili tako napredni, da so si kupili ali izposodili nekaj knjig, obiskovali predavanja, ki so bila organizirana v lokalnih šolah, cerkvah in knjižnicah, vendar v resnici niso mogli storiti ničesar več kot to.

Prav zato moramo našim staršem resnično odpustiti vse njihove napake, saj se o vzgoji niso veliko spraševali, kaj šele učili. Glede na pogoje, v katerih so sami morda odraščali, jim je pravzaprav veliko uspelo spremeniti na bolje.

Ko sem sama vprašala svojo mamo, zakaj so bili do mene včasih tako strogi, mi je odgovorila, da so jih takrat učili, da je bolje uveljaviti nekatera pravila in se jih striktno držati že od samega začetka, kot tvegati, da bo s popustljivostjo otrok postal neobvladljiv in ne bo več upošteval nobenih pravil. Poudarek je bil torej na avtoriteti, katere so bili sami kot otroci deležni še v veliko večji meri.

Toda če smo v zadnjih letih spremenili in sprejeli nove načine nakupovanja, prodaje, plačevanja, branja, izobraževanja, druženja, klicanja in potovanja, če imamo čas za spremljanje vseh filmskih zvezd, če imamo čas za ogled filmov, resničnostnih šovov, spremljanje novic, modnih trendov, potem je čas tudi za delo na sebi in samoizobraževanje. Potem je čas za tudi za našo spremembo pogleda na starševstvo in otroke.

Tako strokovnih kot poljudnih člankov in prispevkov na temo sočutne vzgoje mrgoli. Vse si lahko preberemo ali poslušamo iz udobja našega kavča in to kar prek telefona. Na voljo so delavnice, webinarji, predavanja in izobraževanja. Iz tega vidika nam še nikoli ni bilo lažje in tako lahko dostopno.

Prav zato moramo prevzeti odgovornost za vzgojo v svoje roke. Ne glede na starost naših otrok in ne glede na napake, ki smo jih pri vzgoji že storili, ni nikoli prepozno odločiti se za sočutno vzgojo in začeti vzgajati iz ljubečega dela sebe. Naši otroci in naslednje generacije nam bodo za to delo še kako hvaležne.

Smer, v katero peljemo ta svet, je namreč napačna. Preveč je vojn, preveč sovraštva, preveč potrošništva in onesnaževanja.

Zato je pravi čas za zavestno življenje ter zavestno vzgojo ZDAJ, da bodo spremembe vidne pri naslednjih generacijah.

Za konec še misel: “Ena generacija, polna globoko ljubečih staršev, bi spremenila možgane naslednje generacije, s tem pa tudi svet.” Dr Charles Raison

Natalija R. Žvokelj

Natalija R. Žvokelj

Ime mi je Natalija. Sem mama in žena. To je moje osnovno življenjsko poslanstvo.

Po poklicu sem univerzitetna diplomirana sociologija ter certificiran coach (trener) zavestne vzgoje.

Preberi več

V zavestno starševstvo me je popeljal moj prvorojenec, s katerim sem imela velike izzive že kmalu po njegovem rojstvu. Je namreč otrok z izjemno močno voljo, hkrati pa je visoko občutljiv. Izzivov z njim je bilo ogromno in želela sem jim priti do dna. Zato sem se podala na pot izobraževanja in raziskovanja same sebe ter pristala na študiju zavestne vzgoje.

Sem avtorica “Infinity Parenting” strani, kjer dnevno objavljam svoje zgodbe in osebne izzive starševstva, kot tudi pridobljena znanja ter nasvete, kako si pri njih pomagati. Stran je nastala popolnoma spontano in iz čiste želje pomagati drugim. Vem namreč, kako globoko bi lahko zabredla kot mama, če se na to pot ne bi podala, in kaj vse se da spremeniti, če se človek odloči za spreminjanje samega sebe.

Staršem preko metode, po kateri delam, pomagam ozavestiti tiste dele sebe, ki jih ovirajo pri gradnji trdnejših in globljih odnosov z otroki, priti do jedra njihove težave ter narediti preboj. Glede na to, da okrog 90% našega delovanja prihaja iz nezavednega dela uma, jim pomagam narediti spremembe pri vseh tistih omejitvenih prepričanjih, ki jih ovirajo pri tem, da bi dejansko bili ljubeči starši.

Verjamem, da z dviganjem zavesti, povezovanjem s svojim bistvom ter spreminjanjem nezavednih vzorcev delovanja lahko preidemo do življenja na veliko višji in srečnejši ravni. In ravno sreča je tisto, po čemer v tem življenju vsi hrepenimo
Natalija R. Žvokelj

Latest posts by Natalija R. Žvokelj (see all)

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Natalija R. Žvokelj

Natalija R. Žvokelj

Ime mi je Natalija. Sem mama in žena. To je moje osnovno življenjsko poslanstvo. Po poklicu sem univerzitetna diplomirana sociologija ter certificiran coach (trener) zavestne vzgoje. [su_spoiler title="Preberi več" style="default"] V zavestno starševstvo me je popeljal moj prvorojenec, s katerim sem imela velike izzive že kmalu po njegovem rojstvu. Je namreč otrok z izjemno močno voljo, hkrati pa je visoko občutljiv. Izzivov z njim je bilo ogromno in želela sem jim priti do dna. Zato sem se podala na pot izobraževanja in raziskovanja same sebe ter pristala na študiju zavestne vzgoje. Sem avtorica "Infinity Parenting" strani, kjer dnevno objavljam svoje zgodbe in osebne izzive starševstva, kot tudi pridobljena znanja ter nasvete, kako si pri njih pomagati. Stran je nastala popolnoma spontano in iz čiste želje pomagati drugim. Vem namreč, kako globoko bi lahko zabredla kot mama, če se na to pot ne bi podala, in kaj vse se da spremeniti, če se človek odloči za spreminjanje samega sebe. Staršem preko metode, po kateri delam, pomagam ozavestiti tiste dele sebe, ki jih ovirajo pri gradnji trdnejših in globljih odnosov z otroki, priti do jedra njihove težave ter narediti preboj. Glede na to, da okrog 90% našega delovanja prihaja iz nezavednega dela uma, jim pomagam narediti spremembe pri vseh tistih omejitvenih prepričanjih, ki jih ovirajo pri tem, da bi dejansko bili ljubeči starši. Verjamem, da z dviganjem zavesti, povezovanjem s svojim bistvom ter spreminjanjem nezavednih vzorcev delovanja lahko preidemo do življenja na veliko višji in srečnejši ravni. In ravno sreča je tisto, po čemer v tem življenju vsi hrepenimo[/su_spoiler]

Dodaj odgovor