Pot otroštva boste s svojim otrokom prehodili samo enkrat

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Pot otroštva boste s svojim otrokom prehodili samo enkrat

Pot otroštva boste s svojim otrokom prehodili samo enkrat, za seboj pa pustili dragocen odtis. Naj bo poln ljubezni.

Izkoristite ta čas, da zgradite odnos, ki temelji na povezanosti in pozitivnih čustvenih stanjih. Naj vaši otroci ob vas začutijo, da so dragoceni, vredni in ljubljeni.

Sledi 10 navdihujočih misli:

1. Izpolnite otrokovo potrebo po ljubezni

Ljubezen je temelj. Spregovorite v jeziku ljubezni, ki ga vaš otrok razume. Naj bosta objem in poljub otroku prva stvar, ki jo naredite zjutraj, in zadnja preden zaspi. Objemite ga, ko se od njega poslovite ob vhodu v šolo ali vrtec. Povejte mu, da ga imate radi in da ga boste pogrešali. Naj bodo vaši pogledi prijazni. Pogosto se mu nasmejte. Nasmeh je dotik posebne vrste, ki poboža dušo.

2. Poskrbite za primerne pogoje

Vsak otrok je kot rožica. V semenu je zapisan ves njen potencial, le pogoji morajo biti primerni, da lahko raste in uspeva. Vsaka rožica potrebuje vodo, hranila v zemlji, svetlobo in toploto. To so ljubezen, prijaznost, pozornost, spodbudne besede, nežen dotik in toplina.

3. Napolnite otrokov čustveni rezervoar

Ko govorite v jeziku ljubezni, ki ga vaš otrok razume, s tem napolnite njegovo čustveno zalogo. Otrok ves čas črpa in se napaja iz svoje zaloge. Ker se zaloga redno prazni, jo je treba seveda redno polniti. Otrok s polno zalogo je srečen, zaupa vase, lažje nadzoruje svoj nemir in vedenje, je bolj empatičen, spoštljiv do sebe in drugih, samozavesten … Nasprotno pa je otrok s prazno zalogo bolj negotov, nedostopen, muči ga nemir, nizko samospoštovanje, in samopodoba, jeza …

4. Vaš otrok je otrok zdaj

Zdaj je tisti čas, v katerem se odvija življenje vaših otrok in se prepleta z življenjem vas kot staršev. Od vas je odvisno, ali boste prisotni v sedanjem trenutku in se odzvali na potrebe in želje vašega otroka ali pa ga boste zamudili, misleč da itak imate še veliko časa in da lahko vaš otrok počaka. Žal ni tako. Čas hitro mine. Priložnosti, ki jih imate zdaj, ne bo več!

5. Vaše besede imajo neverjetno moč

Ali se zavedate, kakšno neverjetno moč skrivajo v sebi pozitivne misli in besede, iz katerih nastanejo pozitivne izkušnje, ki oblikujejo naše vsakdanje življenje?  Še posebej so dragocene besede, ki jih starši vsak dan namenjate svojim otrokom, saj prispevajo k  njihovi rasti, dojemanju samega  sebe, krepitvi njihove samopodobe, vzpostavitvi ljubečega odnosa do sebe in drugih, veri vase in v ostale.

6. Izogibajte se etiketam

Pomembno je, da svoje misli usmerjate k pozitivnemu in da izbirate besede, s katerimi boste vzbudili pozitivna čustva. Isto velja za besede, ki  jih namenjate svojim otrokom, saj se zelo hitro zasidrajo v  njihovo podzavest. Zato se raje izogibajte negativnim etiketam. Vzdevki kot so »Grozen si!«,»Lenuh!«, »Neroda!« zmanjšujejo samospoštovanje, ki ga potrebuje vsak otrok. Kajti te besede jemljejo resno, doživljajo jih zelo intenzivno, jih ponotranjijo in začnejo vanje verjeti do take mere, da bodo postale njihov notranji glas.

7. Verjemite v svoje otroke in oni bodo verjeli vase

Temelj brezpogojne ljubezni je starševska sposobnost sprejemati otroka takšnega, kot je, saj ni odvisna od njegovega lepega vedenja ali uspešnosti na tem ali onem področju.  Pomembno je, da vaši otroci vejo, da jim stojite ob strani in jih podpirate, da se lahko v  toplem objemu vaše ljubezni počutijo varne  in sprejete. To jim sporočite s prijaznimi, nežnimi, sočutnimi besedami in dokažite z  ljubeznivimi dejanji, tako da bodo začutili, da je vaša ljubezen trajna. Veselite se njihove družbe, spoštujte jih in cenite. Ljubite vaše otroke zdaj, kajti kemični procesi v njihovih možganih in sistemi, ki se ob tem sprožijo, so ključnega pomena za njihovo prihodnost. Lahko bodo ljubili v miru, se prepustili svojemu notranjemu svetu, polnemu topline. Skratka, izkušnje, ki jih vaši otroci dobijo v odnosu z vami, odločilno vplivajo na njihovo sposobnost ljubiti samega sebe in druge.

8. Otroci vas nenehno opazujejo in se od vas učijo

Vaši otroci vas že od prvega dne dalje opazujejo, kako se vedete, kako se pogovarjate, si pomagate, se objemate, se jezite, rešujete težave … Tako pridobivajo znanje, na podlagi katerega bodo nekega dne tudi sami ustvarjali svoje odnose in življenje. Postavite si vprašanje: »Kakšen zgled jim dajemo?« Odgovor vas bo verjetno presenetil.

9. Samozavest pri otrocih rodi in raste v okolju, v katerem živijo

Danes dobro vemo, da se samozavest pri otrocih rodi in raste v okolju, v katerem živijo. Vsak dan, vsak trenutek, vaši otroci skozi vaše besede sprejemajo drobce informacij o samih sebi. Starši smo kot govoreče ogledalo, v katerem se otroci opazujejo, raziskujejo in odkrivajo. Na podlagi tega, kar se odseva v ogledalu in tega, kar slišijo, zgradijo predstavo o sebi. Naj bo sporočilo, ki ga prejmejo, pozitivno. S tem jim boste pomagali razviti pozitivno samopodobo, kar je bistvenega pomena, da se naučijo razvijati in uporabljati svoje neizmerne potenciale.

10. Dovolite mu čutiti

Čustva vplivajo na vsa življenjska področja (vedenje, medsebojni odnosi, zdravje, učenje …), zato je še kako pomembno, da je otrok čustveno spreten. Temelji se zgradijo v otroštvu. Prvi korak je ta, da mu pomagate razviti zavedanje sebe, da se nauči  prepoznati svoja čustva in posledično čustva drugih, jih poimenovati, razumeti, izraziti, se nanje ustrezno odzvati  in z njimi pravilno ravnati. Brez zavedanja sebe lahko otroka čustva tako močno preplavijo, da se v njih utopi in izgubi. Zato poskrbite, da bo vaš  odnos prepojen z ljubeznijo in sočutjem. Le tako se bo otrok počutil ljubljenega in varnega.

***

Tako, to je le nekaj idej, ki jih lahko upoštevate pri  vzpostavljanju  vajine posebne vezi, stkane iz tisočerih drobnih trenutkov. Kajti nekega dne, ko boste pogledali nazaj, boste ugotovili, da so to bili najbolj dragoceni in veličastni trenutki.

Ivana Šolc
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor