Če otrokove potrebe niso zadovoljene, boli

Če otrokove potrebe niso zadovoljene, boli

Starši veliko lažje prepoznamo in zadovoljimo otrokove telesne potrebe kot psihološke. Če je utrujen, lačen ali zaspan, to starši hitro prepoznamo in znamo ustrezno ukrepati. Če pa ima otrok pomanjkanje na področju psiholoških potreb, kot je npr. potreba po povezanosti, pa se nam v večini primerov zatakne in imamo težavo, kako pravilno ukrepati in pomagati otroku.

Za prepoznavanje telesnih potreb smo starši zelo dobro opremljeni in poučeni,  prepoznavanja psiholoških potreb pa se nikoli nismo posebej učili in nam zato ne gre tako dobro od rok. Če se otrok spopada s pomanjkanjem na področju psiholoških potreb, lahko to v njegovih možganih povzroči pravo bolečino in ima zelo slab vpliv na njegovo vedenje.

Potreba po povezanosti je naravna psihološka potreba in je ključnega pomena za zdrav psihološki razvoj. Slabo vedenje pri otroku  pogosto izvira iz pomanjkanja čustvene hrane, to je potrebe po povezanosti. Več kot imajo težav z neprimernim vedenjem – jezo, jokom in izbruhi besa – bolj nas potrebujejo, da jim pomagamo.

Prej ko bomo prenehali obsojati otrokovo slabo vedenje in se naučili pogledati globje, manj možnosti je, da bomo spregledali njihov notranji krik in bolečino. Ko se otrok težavno vede, išče povezanost z nami starši, ne pa pozornost.

Otrok, ki potrebuje več povezanosti z nami, nam sporoča, da se ne počuti dobro v svojem telesu, saj njegovi sistemi v čustvenem delu možganov sporočajo, da svet ni varen. Otroci potrebujejo povezanost s starši, zato da  si lahko povrnejo občutek varnosti, da je v njihovem svetu spet vse v redu.

Ko se bomo starši naučili drugačnih pristopov, bolje razumeli delovanje otroških možganov, njihovih notranjih potreb in čustev, bomo lahko potrebo po kaznovanju slabega vedenja zmanjšali ali pa celo opustili.

Če želite govoriti o vzgoji otrok s coachem ali  poznati učinkovite metode, ki vam bodo pomagale obvladovati vsakodnevne stresne situacije z otroki, si lahko rezervirate termin za individualno svetovanje preko maila: pozitivnavzgoja@gmail.com

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor