Kaj vse lahko očetje naučijo svoje hčerke

Vloga očeta je pri dečkih naravna in enostavna, a ni dvoma, da očetje igrajo ključno vlogo tudi pri vzgoji in življenju deklic. Ne samo da oče nudi občutek varnosti in stabilnosti, ampak je lahko tudi vodnik skozi nekatere od najpomembnejših izzivov v življenju zgolj zato, ker v njenem življenju postavlja model moškega vzora. Največji del znanja, ki ga očetje prenašajo otrokom, se ne dogaja skozi lekcije in zgodbe, ampak skozi očetovo obnašanje. Tu so nekatere od pomembnih življenjskih lekcij, ki bi jih vsak oče moral prenesti svoji hčeri.

Kaj vse lahko očetje naučijo svoje hčerke

Podprite izkazovanje čustev in mišljenja

Če deklica očetu ne more izraziti svojega nestrinjanja ali jeze, se bo ta oblika zavrtosti pojavila tudi pozneje v odnosu do šefa, fanta ali moža. Stereotip ženske, ki se izogiba konfliktov za vsako ceno, se tvori že kot navada od zgodnjega otroštva.

Oče mora pomagati hčerki, da prvo sprejme in potem tudi izrazi svojo jezo ali nestrinjanje na sprejemljiv način. To ne pomeni, da je treba ugoditi vsaki njeni kaprici, ampak da bi oče moral znati sprejeti njeno jezo in komunicirati z njo, ko pride do konflikta, ne pa dovoliti, da je vedno mama posrednik.

Vloga očeta v takih situacijah je, da sprejme hčerkino nestrinjanje in da je ne kaznuje zaradi tega, ampak da pohvali njeno prizadevanje, da iskreno izraža svoja čustva.

Ustvarite in vzdržujte zdrav odnos s hčerjo

Ustvarjanje dobre, zdrave in z ljubeznijo polne zveze med starši je izredno pomembno za odraščanje in vzgojo otrok. Obstaja tudi rek, ki pravi, da je najboljša stvar, ki jo lahko oče naredi za svoje otroke, da ima iskreno rad (in s tem tudi spoštuje) njihovo mamo.

Poleg tega oče lahko pomaga hčerki pri ustvarjanju močnih vezi v bodočnosti, tako da jo nauči biti to, kar je, da se ne prilagaja osebam, ki so z njo, da bi se vključila, da ima vsak svojo sorodno dušo in da ni potrebe po tem, da se trudi vključiti po pričakovanjih in željah nekoga, ki bi jo spreminjal. Oče bi se moral s hčerjo pogovarjati kolikor je mogoče direktno in odprto, saj bo pogovarjanje z očetom model, na osnovi katerega bo ona kot odrasla ženska v svojem življenju komunicirala z drugimi moškimi.

Naučite jo, da sama skrbi zase

Čeprav se je staršem težko upreti prirojenemu impulzu, ki jih žene, da dvignejo otroka vsakič, ko pade, očetje hčeram občasno delajo pravo medvedjo uslugo, ko jo vsakič spravljajo iz zagate — še posebej pri finančnih težavah. Namesto tega naučite hči, da bo finančno neodvisna in da ji za boljše življenje ni potreben denar nekega moškega. Samo tako se bo lahko svobodno odločala pri izbiranju in bo dojela, da ni treba izbrati fanta z največ denarja zaradi boljšega družbenega položaja, ampak tistega, ki ji največ pomeni. Zato naslednjič, ko posežete po denarnici, razmislite o tem, kaj v resnici počnete, ko se obnašate kot njen osebni bankomat.

Kaj vse lahko očetje naučijo svoje hčerke

Vzdrževanje avtomobila ni samo za moške

Očetje pogosto igrajo vlogo inštruktorja vožnje tako za fante kot za deklice, a se lekcije za hčere največkrat končajo za volanom, medtem ko se fantje naučijo tudi, kaj se dogaja pod pokrovom motorja. Ni razloga, da se deklice ne bi naučile tudi tega, da je vzdrževanje avtomobila enako pomembno kot vožnja.

Za osnovno znanje o delovanju motorja in vzdrževanju v dobrem stanju lahko hčerko odpeljete na najbližjo bencinsko postajo in ji pokažete, kako se preverja pritisk v pnevmatikah, kje se doliva hladilno tekočino in tekočino za pranje šip ter pokažete, kako zamenjati kolo. Ne samo da bo spoznala dojela, da lahko počne enako kot fantje, ampak se bo tudi naučila, da z vzdrževanjem avtomobila (ali drugih naprav) pomaga, da obdržijo vrednost in dlje časa delujejo. Dejstvo, da je lahko sama odgovorna za vzdrževanje avtomobila, namesto da nemočno čaka na tujo pomoč, hkrati tudi spodbuja pripravljenost k samostojnemu reševanju tudi drugih težav v življenju.

Lekcija o sprejemanju svojih napak

Tudi odrasli zelo pogosto sprejmejo dejstvo, da so naredili napako, ne samo otroci. Priznavanje lastnih napak ni lahko, a je možno in zelo zaželeno. En od načinov, da navdihnete tako obnašanje, je ta, da ga sami prakticirate.

Poleg tega, ko se hčerka obrne na vas z neko težavo, ji z usmerjanjem na pravo razmišljanje pomagajte, da sama najde rešitev, namesto da ji takoj na pladnju ponudite rešitev. Opogumite otroka, da sam popravi svojo napako, namesto da se vi vmešavate in rešujete njene probleme. To bo pomagalo deklici, da razvije takšen odnos, da sama razmišlja, kako razčistiti s stvarmi, ki se ji bodo dogajale v življenju.

Kaj vse lahko očetje naučijo svoje hčerke

Popolnost je samo iluzija

Z idejami o popolnosti smo tako obkroženi z vseh strani, da sploh ni čudno, da se odrasle ženske počutijo ogrožene poleg pričakovanj, da dosežejo popolni izgled, popolno kariero in pri vsem tem tudi popolno družino. Nič slabega ni v tem, da si vedno prizadevamo k boljšemu in lepšemu, vse dokler se zavedamo, da je popolnost čista iluzija.

Zato ne oklevajte otroku povedati kakšno anekdoto iz svojega otroštva, ko niste bili popolni, niste dobili najboljših ocen, niste zmagali v najpomembnejši tekmi ali hodili s popolno punco. Poleg tega še pojasnite hčerki, da je pritisk na fante in deklice (pozneje tudi na moške in ženske) enako intenziven in da se je treba znati spopadati s tem. Moški bi, na primer,  po običajnih stereotipih morali zaslužiti ogromno denarja, se pokazati v službi, ustvariti uspešno kariero in pri tem biti romantični možje in popolni očetje.

Prava ljubezen je brezpogojna

Obsipavanje otroka z darili in pozornostjo morda deluje kor dober način izkazovanja ljubezni, a bodo neke druge stvari prej pomagale otroku, da bo v življenju uspel. Prizadevajte si, na primer, otroku nuditi kombinacijo podpore in izziva, da vedno doseže več. Zato opogumljajte hčerko, da vedno da vse od sebe in se istočasno potrudite, da ji daste vedeti, da ste vedno tukaj zanjo in da jo boste ljubili ne glede na vse.

Osnovni način, kako to doseči, je, da oče svojemu otroku posveti čas in pozornost, kar pomeni, da jo resnično posluša, ko mu pravi, kakšen dan je bil v šoli, da je prisoten na dogodkih, ki so zanjo pomembni ali da najde čas za družinsko večerjo.

Naša družba pogosto uči očete, da ni v redu objeti hčerke, ko ona že prične fizično dozorevati. Ne ozirajte se na taka stališča in čvrsto objemite svojo hčerko, ko to potrebuje ali ko imate vi potrebo, da na tak način pokažete svoji deklici, koliko jo imate radi. To je pomembno tudi zato, ker boste tako svoji hčerki pokazali, da vam ni neprijetno zaradi njenega odraščanja in fizičnih sprememb, ki jih doživlja.

Kakšen je v vaši družini odnos očeta in hčerke? Mislit, da v naših krajih očetje znajo svojim deklicam pokazati, da so jim pomembne?

Woman’s Day

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor