Otroci govorijo v šifrah

Otroci govorijo v šifrah. Ne znajo povedati, kaj potrebujejo in kaj jih muči, ampak to kažejo s spremenjenim obnašanjem. Postanejo cmeravi, nekontrolirano kričijo, nas ne pustijo govoriti po telefonu, skačejo po kavču, čeprav vedo, da to ni dovoljeno početi, ne želijo v družbo drugih otrok, so pretirano plašni in sramežljivi, so negativistično razpoloženi in jih je težko zadovoljiti, težko se zberejo in učijo in preveč časa preživijo za računalnikom. Če jim želimo resnično pomagati, se moramo potruditi, da jih bomo razumeli in  njihovo slabo vedenje dešifrirati. Pozitivno starševstvo nas uči kako postati starš, ki zna pogledati globlje od otrokovega obnašanja.

Otroci govorijo v šifrah

Biti pozitiven starš pa ne pomeni, da otrokom vedno damo prav, da izpolnimo vsako njegovo željo in tudi ne, da imamo vedno nasmejane in srečne otroke. Biti pozitiven starš pomeni, da svoje in otrokovo vedenje razumemo in uporabljamo učinkovite in produktivnejše pristope.

Tradicionalna vzgoja je otroke, ki so se neprimerno obnašali, obravnavala kot “slabe otroke«. Vsi poznamo v družbi splošno sprejeta prepričanja, da je dober starš tisti, ki ga otrok vedno posluša in da je nesposoben starš tisti, katerega otrok ima izpade trme, kriči in je neposlušen. Zaradi teh prepričanj so si starši v stari vzgoji za primarni cilj postavili imeti otroka, ki se lepo obnaša.

Ker je večina psiholoških potreb in čustev ostala nezadovoljena, imamo danes veliko psiholoških bolezni, ki se kažejo kot pretiran stres, depresija, pretirana zaskrbljenost, živčnost, nizka stopnja samospoštovanja, slabše vedenje in slabi odnosi s starši in sorojenci. Resnični vzroki, zakaj se otroci včasih vedejo agresivno, ne poslušajo, nas odklanjajo, se umikajo, ne pospravljajo in so lenobni, so tako ostali neprepoznani in nevidni. Če so taki pristopi v vzgoji prevladovali, so se otroci kasneje svojim staršem ali pretirano podredili ali uprli. Ko so starši kasneje želeli odprto govoriti s svojimi otroki o težavah, so naleteli na zid in njihovi odnosi so se za vedno poslabšali.

Pozitivno starševstvo uči, da moramo starši najprej postati opazovalci notranjega sveta otrok in šele nato popravljati vedenje. Če tega ne naredimo, zgrešimo bistvo in se nenehno vrtimo v krogu slabega obnašanja. Otroci potrebujejo starše, ki jim pomagajo, da bi se v svojem vedenju umirili in ponovno uravnovesili.

Če starši kaznujemo, spodbujamo jezo in maščevanje, zato taki pristopi niso učinkoviti in ne bo trajalo dolgo, ko bodo otroci spet ponovili slabo obnašanje, saj resnične težave ostanejo nerazrešene. Razumevanje globljega notranjega sveta (otrokovih potreb, čustev in misli) ter postavljanje učinkovitih meja deluje na otroka kot terapija. Kadarkoli se bomo starši posvetili razumevanju pravih vzrokov neprimernega vedenja, bomo otrokom lažje pomagali in naše starševstvo bo postalo lahkotnejše in bolj uravnoteženo.

Če se vas filozofija pozitivnejšega in zavestnejšega starševstva dotakne, tako kot se je mene pred sedmimi leti, vas vabim k branju moje knjige, ki bo v kratkem izšla. Če pa že sedaj želite izvedeti več o drugačnih pristopih, vas vabim na moje delavnice in na osebna svetovanja.

Prisrčen pozdrav, Klara

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor