Pomen jutranje rutine pred odhodom v šolo oz. vrtec

Pomen jutranje rutine pred odhodom v šolo oz. vrtec¸¸

Za dober dan je potreben dober začetek dneva. Vendar vsi dobro vemo, da znajo biti jutra še kako naporna. Starši mi večkrat zaupajo, da so njihova jutra, prebujanje in odhod od doma kaotična, hitra in (na žalost) tudi kričeča, skratka vse prej kot prijetna, ljubeča in pozitivna jutranja rutina.

Večina staršev se osredotočate na fizične potrebe otrok: umivanje, oblačenje, zajtrk … na čustvene, psihične ali umske potrebe pa niti pomisli ne. Zakaj? Ker ni časa za to!

A kaj, ko bi zjutraj naše otroke na nov dan pripravili celostno, tudi čustveno, psihično,umsko? Zveni utopično? Kje pa! Za vas imam preprosto in učinkovito rešitev, ki 100% deluje!

Vzemite si nekaj časa in skrbno načrtujte svoje jutro. Verjemite mi, izplačalo se bo! Ustvarite lahko popolnoma drugačno jutranjo rutino za vseh, za vas in vaše otroke.

Tako bo vaš jutranji ŠTART veliko bolj umerjen, vesel, pozitiven in sproščen.

Predlagam 5 preprostih korakov:

Povežite se s svojim otrokom

Če se boste z otrokom najprej povezali, bo vaše jutro veliko bolj umirjeno, sproščeno in ljubeče.

Bodite pozorni na vaše prve besede

Namesto jutranjih vzklikov, kot so »Alo! Dajmo! Ojoooj, je že poznooo! Hhitro hitro hitro  ven iz postelje!  Si me slišaaal/a? Ustani vojsko!«,  izberite nekaj bolj umirjenega in spodbudnega. Pri nas doma že en čas uporabljam:« Dobro jutrooo! Danes je nov dan s soncem nasmejan!«

Aktivirajte čute

Namesto da kričite na vratih, otroke stresate ali odkrijete, vstopite v sobo in si vzemite čas (vzelo vam bo samo par minut) za ljubeč dotik. Otroka lahko pobožate, poljubite, objamete. Lahko tudi predvajate glasbo ali vklopite izparjevalnik z eteričnim oljem.

Ustvarite prijetno jutranjo rutino

Obleke in torba naj bodo že pripravljene zvečer. Zjutraj ni časa za tekanje po hiši in metanje šolskih potrebščin v torbo, pa tudi za zbiranje oblačil ne.  Tako hitenje in norenje povzroča samo zmedo. Poskrbite raje za ustaljeno jutranjo rutino.

Nekaj namigov: Skupaj lahko  naredite nekaj globokih vdihov in izdihov, preberete eno afirmacijo, naredite en joga položaj, kot npr. drevo …

Vzemite si čas za zajtrk

Ko moji hčerki prideta v kuhinjo, je že vse na mizi. Vsaka ima svoj kozarec, seveda svoj najljubši kozarec. Vse je že naštimano na mizi, da lahko v miru pozajtrkujejo.

Ustrezno vrednotite čas

Čas je relativen¸…  Če ga sami doživljate histerično, se vam zdi, da vam časa zmanjkuje. Ne verjamete? Razmislite. Ko ste žalostni, ena minuta mine počasi, ko se imate lepo, pa zelo hitro. Drži, kajne? Torej, če  je vaša jutranja rutina skrbno »načrtovana«, se samo držite vašega načrta in vse bo v redu.

Seveda je potrebna mala doza spodbujanja, ki naj ne bo kričanje ali celo žaljenje. Namesto »Kaj se obotavljaš? Kaj spiš pokonci? A si lahko še bolj počasen/neroden!«  Raje uporabljajte bolj prijazne besede: »Ura teče…  Super nam gre. Tudi danes smo odlično štartali nov dan.« Skratka, izogibajte se negativnih etiket.

Sloves ( med vožnjo z avtom/v šoli/v vrtcu)

Bodite 300% prisotni

Nekateri svoje otroke peljete v šolo z avtom drugi gredo z avtobusom. Ne glede nato, so to vaši zadnji skupni trenutki. Zatem bo minilo veliko ur, preden se boste spet videli. Izkoristite jih!!! Glejte jih v oči, naj začutijo, da ste tam za njih.

Ne dovolite, da bi misli o službi ukradle te dragocene trenutke. Na službo začnite misliti, ko boste v službi. Ne prej! Take misli hitro sprožijo skrbi, stres, anksioznost…

Ljubeče besede

Vožnjo v avtu/sloves izkoristite, da otroku poveste nekaj lepega, kot na primer da boste mislili nanj in da komaj čakate, da ga spet vidite. Ali niso take besede balzam tudi za vašo dušo?

Ljubeč dotik

Objemite otroka in dajte mu čas, da v tem objemu uživa. Poglejte ga s prijaznostjo. Nasmejte se mu.

Izogibajte se jeze in kričanja

Če je otrok (zlasti v vrtcu) žalosten, ker odhajate, je to povsem naravno. Dovolite mu čutiti. Dovolite mu, naj izrazi svoja čustva. Raje kot da začnete s stavki, ki jih vse pre pogostoma slišim zjutraj v vrtcu. »Ne bodi žalosten. Šššššššš … Tiho… Potem bo zaradi tebe tudi mamica žalostna… » In ker seveda  take besede ne pomagajo, ampak po navadi situacijo poslabšajo, je naslednji korak »Kakšna cmera si … Glej druge, nihče se ne joka… Zdaj pa grem!!!« in ga nato #nežno« pahnejo  v učilnico. Zatem pa odkorakajo kot vojak, ne da bi se ozrli. Otroci ponavadi pa čakajo še na zadnji pogled…

S svojo malo Elin imam ritual, ki je nekatere starše navdihnil in so ga prilagodili sebi. Ko pridemo, ji pomagam, da se obuje. Samostojnost bo že urila ves dan v vrtcu, ni potrebe, da jo še jaz tisti hip s tem mučim. To, da ji pomagam obuti copatke, je izraz ljubezni. Zatem je čas za naš »LJUBČEK/OBJEMČEK«. In tako se napotimo v učilnico in vsem voščimo »Dobrooo jutrooo!« Vzgojiteljica prevzame Elin, jaz ji pošljem še en leteči ljubček, ljubeč pogled in nasmeh…

NAMIG: Seveda je tako prebujanje in jutranji ritual mogoč, če se starši zbudite pred otrokom, ne vsi naenkrat. Verjemite mi, to vam bo veliko olajšalo jutranje prebujanje in odhod v šolo/vrtec. Načrtovana jutranja rutina vam bo omogočila veliko bolj umirjen, vesel in predvsem sproščen začetek dneva.

Jaz si zjutraj vzamem dragocenih 30 minut samo zase, med katerimi si napolnim baterije. Nekoč sem tudi sama letala po hiši in stresirala sebe in druge. Zdaj pa je naš jutranji ritual mešanica miru, ljubezni, veselja in sproščenosti.

Namig za skupno načrtovanje jutranje rutine:

S svojim otrokom lahko tudi pripravite plakat za jutranjo rutino z afirmacijami, risbami …  ki bo visel na zidu v sobi ali na vratih.

Ivana Šolc
Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor