Smisel za humor

Smisel za humor

Nihče ni nikoli rekel, da mora biti starševstvo dolgočasno ali neprijetno. Smeh je pogosto najboljši pristop v različnih situacijah. Ko želite, da otroci pospravijo igrače, namesto nerganja recite: »Žgečkljiva pošast prihaja nad otroke, ki nočejo pospraviti igrač.« Naučite se smejati skupaj z otroci in si izmislite igre, ki neprijetna opravila spremenijo v prijetna. Humor je eden najboljših prijemov dobrega starševstva, v katerem uživajo vsi, tako veliki kot majhni.

Triletni Enej je imel navado javkati za vsako stvar in njegova mama je bila na koncu z živci. Poskusila je že vse, od pogovora in razlage do ignoriranja, toda nič ni pomagalo. Nekega dne pa je iz obupa poskusila nekaj drugega. Ko je Enej sitnaril, da hoče piti sok, se je k njemu obrnila s smešnim izrazom na obrazu in rekla: »Nekaj je narobe z mojimi ušesi. Ko se cmeriš, te sploh ne slišijo.«

Enej je spet začel javkati, toda mama je samo zmajala z glavo in se potrepljala po ušesu. Začela je preganjati nevidnega komarja. Enej je poskusil še enkrat, a mama je spet zmajala z glavo. Potem pa se je zgodilo. Enej je globoko vdihnil in rekel z nizkim, resnim glasom: »Mama, ali lahko dobim sok?«  Ko se je obrnila proti njemu, je dodal še prosim.

Mama se je zasmejala in močno objela sina, potem pa stopila v kuhinjo po sok. Rekla mu je: »Ko lepo vprašaš, te odlično slišim.« Od tega dne naprej je zmeraj, ko je Enej začel javkati in sitnariti, samo zmajala z glavo in se potrepljala po ušesu. Nakar je Enej globoko vdihnil in vprašal na lepši način. Seveda se ne da vsake zagate rešiti s humorjem, toda otroci veliko raje sledijo pravilom, če vedo, da lahko zdaj zdaj izbruhne tekmovanje v žgečkanju ali bitka z blazinami. Če si vzamemo čas in se smejemo skupaj z otrokom, to dobro vpliva tudi na disciplino. In življenje postane za odtenek lažje.

Humor v razredu

Ali ste opazili, kako se problematične situacije v razredu lahko hitro razrešijo s pravo mero humorja? Humor pomaga učencem, da svoj miselni tok preusmerijo iz položaja ‘bojuj se ali zbeži’ v bolj prijetnega in sproščenega.

Seveda pa je zelo pomembno, da gre za ustrezno obliko humorja. To pomeni, da se nihče ne počuti neprijetno. Ustrezen humor odpre učencem nova obzorja, stvari vidijo v drugačni perspektivi in jezo zamenjajo s smehom.

Raziskave so pokazale, da učenci in študentje ogromno pridobijo pri tistih učiteljih, ki znajo v svoj pouk vplesti pravo in zdravo mero humorja. Učenci se počutijo povezani z učiteljem, kar ima zelo dober vpliv na samo učenje. Motivacija je na visoki ravni, prav tako rezultati učencev. Tudi sami učenci navajajo, da bolj kot intelektualne sposobnosti pri učiteljih cenijo osebnostne kvalitete in socialne veščine. Če ima učitelj smisel za humor, je to zelo dobrodošlo, saj na tak način ustvari pozitivno in vzpodbudno učno okolje, se z učenci rad pošali in s tem gradi na odnosih.

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor