Kako vzgojiti otroka brez kompleksov

5 fraz, ki bi jih starši morali pozabiti za vedno

Veliko staršev sanja, da bo njihov otrok v bodočnosti postal neodvisna in uspešna oseba z močnim karakterjem. Vendar pa zelo pogosto ne vemo, zakaj zrastejo v osebe, neprilagojene na življenje. Starši so postavljeni pred dilemo. Kako se je to zgodilo? Celo ena sama na videz nedolžna fraza lahko vpliva na otroško psiho.

Kako vzgojiti otroka brez kompleksov

Zato pri pogovoru z otrokom pazljivo izbirajte besede in vse jemljite resno. Zbrali smo top 5 fraz, ki bi jih starši morali enkrat za vselej pozabiti.

Ko sem bil v tvojih letih, sem bil odličen učenec

Za vsakega otroka so starši tisti, ki vedo vse. Starši tvorijo odnos otroka do sveta okoli njih in do samega sebe. V frazi “vedno sem bil odličen” otrok vidi konkurenco. Otroci, ki pogosto slišijo to frazo, celo življenje v družini nekaj dokazujejo.

Po eni strani je to dobro, vendar pri tem oseba ne uresničuje nečesa zaradi sebe, ampak za mamo in očeta. Otrok to počne, da bi starši spoznali, da jih je vreden. Taka oseba praktično nikoli ne uživa v svojih uspehih. Izjemoma se to zgodi, če “starš odličnjak” prizna dosežke svojega potomca, a se to zelo redko zgodi.

Ne maram te, ko nisi dober

Zaradi te fraze se lahko otrok prične truditi, da bo dober. Pri tem pa vedno zavrača svoje potrebe in želje in poskuša uganiti pričakovanja drugih ljudi. Staršem to odgovarja, a na koncu ostane identiteta otroka skrita.

Ko otrok odraste, poskuša vsem ustreči in živeti na način “Želim, da me imajo radi, vendar moram zato početi tiso, kar drugi želijo. Nimam svojih želja, obstajajo samo želje drugih”.

Mojca je na polletju imela zaključeno 5, ti pa 4

Starši otroku želijo vse najboljše, vendar pa so take primerjave za otroka zelo boleče. Otroci jih prenesejo v svoje odraslo življenje. Otroku je zelo neprijetno, ko ga primerjajo z drugim. V svojem bodočem življenju se take osebe še kar primerjajo z ostalimi, vendar ne za lastno korist.  Ta fraza ne bo pri otroku spodbudila želje po tem, da postane boljši.

Ne spravljaj me v zadrego!

Zaradi take fraze se lahko pri otroku razvije kompleks. Otrok misli, da je on sramota ne samo na mamo in očeta, ampak tudi za ostale. Otroci želijo pozornost, a ne vedo, kaj z njo početi. Začnejo se skrivati, se zapirajo in postanejo izgubljeni.

Ne želim te videti in slišati

Otrok, ki sliši to frazo, živi z občutkom krivde do staršev za tisto, kar jih moti, da bi lahko živeli dobro. Bodite previdni s takimi izjavami.

***

Če ne želite, da se pri vaših otrocih razvijejo kompleksi, morate teh pet fraz pozabiti. Svojemu otroku več govorite o vaši ljubezni do njih in o tem, kako ste ponosni nanj.

Uspešna žena

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor