Kako vzgojiti samozavestno hčer

Od zgodnjega otroštva se deklice pogosto srečujejo s tipičnimi ženskimi izzivi in stereotipi. Ko deklice odraščajo, stereotipi postajajo vse večji. Od pritiska, da bodo lepe in ženstvene, do nesporne potrebe, da zrastejo v močno in odgovorno žensko. In prav zato je ameriška novinarka Lizzie Heiselt, ki je pred kratkim dobila deklico, zbrala nasvete drugih mamic o vzgoji mladih dam. Izbrali smo 10 od njih, ki vam bodo pomagali, da svojo deklico odpeljete na pravo pot.

Kako vzgojiti samozavestno hčer

Imejte radi svoje telo

Nezadovoljstvo z lastnim videzom lahko pričakujete že v prvih najstniških dneh. Dejstvo je, da se neprestano govori o celulitu in debelosti, občutek manjvrednosti in sramu ter pomanjkanje samozavesti pa so tesno povezani s fizičnim videzom.

Ne glede na to, da je včasih samokritika upravičena, ne bi smeli biti prestrogi do sebe. Zato se ne pritožujte nad svojim videzom pred svojo hčerko. Njeno telo izhaja iz vašega in če se boste neprestano pritoževali in govorili, da ne izgledate dobro, bo to zagotovo na njej pustilo posledice in ji porušilo samozavest.

Lepota je v vedenju

Namesto da lepoto drugih ljudi ocenjujemo izključno po zunanjem videzu, jo je dobro povezati s tem, kako se nekdo vede. Deklice je treba opogumljati, da opazijo, kako so drugi spodobni, skrbeči in spoštljivi ter da so te lastnosti povezane s tem, kako je nekdo privlačen in priljubljen. S tem ji boste omogočili, da se lažje sprijazni s svojimi lastnimi fizičnimi pomanjkljivostmi, ker se bo začela zavedati, da to ni edino, kar jo označuje.

Hvalite sami sebe

Nikakor od sebe pred hčerko ne delajte mučenika, vendar pa je ni slabo tu in tam spomniti, koliko vam je mar zanjo in kaj vse počnete, da bi ji bilo dobro. Hvalite se tudi o stvareh, ki niso povezane z njo. Pohvalite se, na primer, kako ste bili pri delu marljivi in da ste napredovali, ker bo tako pri vas dobila vzornika in podporo in bo tako tudi sama dobila na samozavesti.

Čas z očetom

Statistike kažejo, da deklice, ki nimajo dobrega odnosa z očetom, pogosteje vstopajo v destruktivna razmerja, po nekaterih podatkih pa imajo tudi več neželenih nosečnosti.

Očetje vplivajo na podobo, kako bi se moški morali vesti do žensk in zato že od najzgodnejše mladosti vplivajo na čustveno stabilnost svoje hčerke. Hči odgovornega in predanega očeta bo lahko zapustila težavne zveze ter imela močnejšo samozavest v odnosu do nasprotnega spola.

Podpirajte jo pri učenju novih znanj

Inteligentne ženske zelo redko pridejo do izraza in so včasih celo zasmehovane v medijih. Da bi se to spremenilo, vedno spodbujajte svojo hči pri njenih interesih in ji dajte vedeti, da ji ni treba izbirati med pametjo in zunanjim videzom. Širite ji obzorja in jo naučite, da se ne boji pokazati ali uporabljati svojega znanja. Podprite jo pri učenju novih znanj, pa naj bo to kuhanje ali pomaganje očetu pri popravljanju avta. Pomembno je, da verjame v svoje sposobnosti in da se ne boji pokazati svoje pameti.

Fizična aktivnost je pomembna

Ne samo da fizična aktivnost pomaga deklicam ostati zdrave in aktivne, ampak se tako lahko zavejo svojega telesa in spoznajo, česa so sposobne z njim narediti. Deklice, ki redno telovadijo, se učijo nadzorovati stres in samokontrolo. Sodelovanje pri skupinskih športih bo pri deklici razvilo tudi zavedanje o delu na skupnem cilju in kako delovati v ekipi.

Pomagati drugim je pomembno

Če vas bo otrok videl nekomu pomagati, bo poleg tega, da bo razvil empatijo, spoznal, da je sposoben spremeniti svet okoli sebe na bolje. Pomagati drugemu ni nič drugega kot ljubezen, ko vidiš nekoga, ki rabi pomoč in mu jo daš. Narediti to – videti potrebe drugih in jih čutiti – daje deklici neizmerno moč, da lahko vpliva na svet z velikimi in majhnimi dejanji. Tako bo dobila samozaupanje in bo zrasla v odgovorno žensko s spoznanjem, da pomaganje drugim tudi njo izpolnjuje.

Hodi po svoji poti

Včasih je težko biti sam proti vsem, vendar v življenju pride do situacij, ko se moramo postaviti zase. Potreben je pogum, da gremo proti množici, vendar prav to želimo, kajne? Hčerke, ki se ne boji slediti svojemu srcu. Naj bo to sanjska služba ali pa se postaviti proti svojim prijateljem, ko so neprijazni, milijon situacij je, tako velikih kot majhnih, od katerih ima lahko koristi, če je dovolj samozavestna, da hodi po svoji poti.

Čeprav ni niti malo lahko hoditi po svoji poti, se bo vaša hčer tega najbolje naučila na vašem primeru. Bodite odgovorni in močni, pokažite privrženost svojim idejam in zamislim celo takrat, ko le-teh nihče drug ne deli z vami.

Videti samo sebe

Ona je središče vašega sveta, vendar ji dajte vedeti, da ni središče celega sveta. Naučite jo, da ji skromnost daje moč pomagati drugim, da lahko pogleda onstran sebe in da razume, da je del celote. Na njej je, če se bo odločila biti delovna, zanesljiva, radodarna, premišljena oseba, toda vi ste ji vsaj dali pogled na to, kaj lahko je in na njen potencial, ki ga lahko doseže.

Do nekaterih stvari se mora dokopati sama

Prevzemanje odgovornosti za majhne in velike stvari je zastrašujoča in težka naloga. Ne moremo nadzorovati vsega, kar se nam dogaja. Resnica je, da se zgodi in bo zgodilo veliko grdih stvari.

Vendar, če učimo in smo sami zgled, da sreča ni v okoliščinah samih, ampak v našem odzivu nanje, dajemo naši hčeri možnost, da sama izbere biti srečna in da lahko prevzame odgovornost v težkih situacijah. Ni se ji treba usesti in čakati nekoga drugega, da reši težavo. To lahko stori sama.

Lizzie

Ocena:
[Skupaj: 7 povprečno: 4.7]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor