Naj otrok zadiha – dvignite stekleni zvon

Ne vem, če ni prepozno, da bi obrnili ta trend in prenehali s to noro zaščito svojih otrok pred življenjskimi izzivi, vendar je tukaj pet enostavnih korakov, ki jih lahko storite takoj, da bi se zoperstavili vzgajanju otrok pod steklenim zvonom in jih prenehali uničevati.

Naj otrok zadiha - dvignite stekleni zvon

1.Ne delajte šolskih projektov namesto otrok

Verjemite, vsi vemo, da vi stojite za vsemi popolno izdelanimi referati, likovnimi in znanstvenimi projekti. Nobenega niste uspeli preslepiti. Pustite otroke pri miru, da se polepijo do komolcev in naredijo toliko, kot so sami sposobni. Neuspehi, ki se jim bodo dogajali, so nekaj, iz česa se bodo učili in z vsakim novim poskusom postajali boljši. Temu procesu pravimo evolucija in vsakič, ko se vmešate in delate šolske naloge namesto njih, ji stopite na pot.

2. Ne popravljajte domačih nalog

Kako mislite, da se bodo karkoli naučili, če jim vi popravljate njihove lastne napake? Kako bodo učitelji imeli vpogled v to, koliko vaš otrok RESNIČNO zna, če vi to skrivate od njih? Pustite otroku, da pokaže resnično znanje in napiše napačne odgovore. Naj učitelji popravljajo te napake in učijo otroke, kako izvleči najboljše iz povratnih informacij, ki jih dobijo od nekoga, s katerim niso v sorodu, od nekoga, ki jim ne stoji za hrbtom in maha s korektorjem po njihovem otroštvu.

3. Med njihovimi igro, treningi in tekmami ne govorite

Ljudje, vzdržite se. Pustite trenerjem, da trenirajo. Pokažite jim zaupanje. Niste prosili za trenersko mesto, zato tudi prenehajte z opazkami s tribun in ne delite nasvetov svojim in tujim otrokom. Enostavno navijajte in jim dajajte podporo, strokovnjakom pa pustite, da opravijo svoje delo. Tako samo sramotite sebe, svojo družino in, kar je najhuje, svojega otroka.

4. Pustite jih, da padejo

Obstaja razlog, zakaj je proces učenja sestavljen iz poskusov in napak in ne iz poskusov in neprestanega pomaganja prestrašenih staršev. Otroci se morajo naučiti kako izgleda, ko zgubiš tla pod nogami, se krčevito boriti, da ne padeš in na koncu telebneš z vso svojo težo. Grdo je to. Ampak nič zato, poljubite jih, očistite “prah” z njih in spodbudite, da ponovno poskusijo – če ne takoj pa takoj, ko se jim povrne pogum. Kmalu bodo uspeli sami ostati na nogah, ponos zaradi tega uspeha pa bo toliko večji, ker so ga dosegli sami.

5. Cenite napake

A ne bi bilo krasno, da ste mnoge napake v življenju naredili, ko ste bili mladi in so posledice bile mnogo milejše? A mi danes počnemo ravno to, da našim otrokom ne dovoljujemo delati napak ravno zdaj, ko je čas za to. Morali boste malce potrpeti zaradi njihovih napak, ampak malce večji račun za elektriko, ker so narobe nastavili termostat na peči ali naval mravelj, ker so pozabili keks v svoji sobi, so lahko zelo dobre lekcije. Da, razbili bodo kakšen krožnik, ko bodo poskušali naenkrat odnesti preveč posode pri pospravljanju mize, a tudi to jim bo ena od lekcij, če dobro opravimo svoje delo in jim omogočimo, da se iz svojih napak kaj naučijo. To je ena od najvažnejših nalog starševstva – imeti težke pogovore, dajati koristne nasvete in pomagati, da se učijo na svojih napakah. Odločno jim postaviti meje, ampak jih ne ščititi takrat, ko se bojijo neuspeha; dati jim dovolj prostora, da lahko delajo po svoje; plačati povečan račun za elektriko; jim povedati, da naj obujejo čevlje, preden pričnejo čistiti črepinje razbitega križnika; jih brezpogojno ljubiti.

“Starševstvo ni enostavno. Včasih je treba biti nežen in se vzdržati, včasih pa biti energičen in neomajen. Način, kako jih danes varujemo pred življenjskimi izzivi in neuspehi, bo privedel do sveta, polnega nesposobnih ljudi, ki se ne bodo pripravljeni soočiti s svojimi napakami in se učiti iz njih.”

Jeff Bogle, The Huffington Post

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor