Devet otrokovih supermoči, ki jih moramo starši spodbujati – 1. del

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Vsak človek v sebi nosi ogromno daril in zakladov. Pred kratkim sem eni mamici dala nalogo, da napiše 150 dosežkov, ki jih je dosegla v svojem življenju. Prijela se je za glavo.
»150?« je rekla.
»Ja, 150,« sem prikimala.

Vsi smo polni daril in moči v sebi, le če le-te znamo videti. Drži? A če tega ne znaš videt pri sebi, kako boš otroka naučila ljubezni do sebe in kako skrbeti zase ali kako videti svet. Potem pa je tu še druga plat življenja – hitenje, zahteve, obveznosti, vzgoja … In v vrtincu vsega, pozabimo nase. A daril v nas in okoli nas je polno.

V notranjem svetu se otrok uči izražati čustva, spoznavati sebe, ozaveščati, kdo je, prepoznavati svoje misli, iskati rešitve, sklepati odločitve. V vsakem otroku je polno semen, ki jih v procesu vzgoje pri otrocih pomagamo zalivati, negovati in jih učiti, kako to v sebi spodbujati.

V prispevku bom pisala o supermočeh – to so veščine, kvalitete, vrednote, ki jih imajo otroci v sebi in jih skozi odraščanje razvijajo. Pisala bom o prijaznosti, sočutju, samozavesti, kako obvladati misli in čustva, umirjanju sebe in še in še.

Supermoč: ljubezen do sebe

Ljubezen do sebe je nekaj, kjer se vse začne in iz kje vse kreiramo. Je pa res, da vsak med nami drugače in na svoj način razume, kaj je ljubezen do sebe in jo tudi na vsak način udejanja. A to je pot vsakega med nami, ko raziskujemo, kaj brezpogojna ljubezen je.

Kdaj pa lahko otroku glede tega najbolj pomagamo?

Težki trenutki so tisti, ki pokažejo, koliko ljubezni do sebe premoremo. V teh trenutkih otrok potrebuje, da ga naučimo, kako biti ljubezniv, prijazen, sočuten do sebe,

  • ko nečesa ne zna ali ne more narediti takoj in se začne jeziti,
  • ko mu nekaj ni uspelo v vrtcu, v šoli in opazimo, da sam o sebi razmišlja negativno in se ne sprejeme, razume, spodbuja,
  • ko odneha, ker ne vidi rešitve, cilja ali mu je pot pretežka,
  • ko opazimo, da se primerja z ostalimi in ne razume svoje edinstvenosti.

Polno je trenutkov skozi vsakdan, ko se otroci učijo, kaj je ljubezen do sebe, kako jo izražamo, kako jo doživljamo. Otroci so med seboj različni in imajo različne jezike ljubezni in pri tem jim lahko starši veliko pomagamo s svojim vzgledom, kako imamo sami radi sebe, kako to ljubezen do sebe živimo,
kako si jo dajemo. Otroke s tem učimo, da spoznavajo sami sebe, da se bodo na koncu počutili zadovoljno srečno in radostno v svoji koži in to znali ohranjati.

Supermoč: sočutje

Ker otroci čustva razvijajo počasi, se jih učijo s posnemanjem in sprejemanjem iz okolja v katerem živijo, je tako pomembno, da so najprej sočutni njihovi starši. Sočutje je odtenek brezpogojne ljubezni in predstavlja moč odprtega in močnega srca.

Ko skupaj z otrokom pogledamo risanko, film ali beremo knjige in ob tem otroci izražajo empatijo do junakov, ki so v stiski ali se soočajo z izzivi, ki se dotaknejo otroka, bo otrok postal bolj obziren in pozoren do ljudi v življenju. Otroci se veliko sočutja učijo preko našega zgleda, preko igre vlog in preko družinskih aktivnosti, navad, da podarimo oblačila, igrače, pomagamo v stiski, poslušajo in nas spremljajo, ko mi pomagamo drugim, kaj se ob tem pogovarjamo, izražanjem hvaležnosti in še in še. Sočutje je veščina, ki bo otrokom obogatila prijateljske in partnerske odnose in jim pomagala graditi tudi njihovo poslovno pot, ko odrastejo. Predvsem pa jim bo sočutje pomagalo pri ohranjanju osebnega zdravja in vere vase, kadar bodo padli, da se bodo spodbujali, vstali in zakorakali naprej.

Supermoč – iskanje rešitev

Življenje je polno izzivov in pritiskov, drži? Kaj je torej bolje: Voditi otroka, da išče rešitve ali mu veliko odgovorov ponujati, mu olajšati pot? To je vsekakor odločitev vsakega starša posebej, glede na to, kaj želi otroka naučiti za življenje.

A veščina in supermoč iskanje rešitev v današnje tempu in času življenja ena izjemno pomembnih. Otroci za čas življenja morajo razvijati sposobnost kreiranja izvirnih, kreativnih rešitev in domišljijski svet mlajšega otroka je svet, kjer je vse mogoče. Če damo otrokom dovolj domišljijskega materiala za reševanje izzivov ter pravljic in se zavedamo darila,  ga otroku pomagamo razvijati za življenje.

Kako pomagamo otroku razvijati supermoč iskanja rešitev?

  • z odprtimi in problemski vprašanji
  • pravljicami
  • izzivi skoz vsakdan
  • kreativnimi detektivskimi igrami, besednimi igram:; kaj bi, če bi …
  • iskanjem rim in ugankami

Veščina iskanja rešitev bo otroku izjemno pomagala pri spoznavanju sebe in oblikovanju občutka lastne vrednosti ter samozavesti.

Supermoč – obvladati svoje misli

Kako dobro znamo obvladati jezo, sram, nemir, zavist, ljubosumje …
ali
misli kot so: Nisem dobra, Nihče me ne mara, Ne bo mi uspelo, Vedno naredim vse narobe
ali
koliko časa dovoljujemo, da miselno analiziranje o nekem dogodku traja dneve in dneve …

Vse to je pokazatelj, kako in koliko obvladamo, razumemo svoj notranji set. Danes se res že na vsakem vogalu govori o tem, da svet kreiramo, doživljamo iz svojega notranjega sveta in ti je tudi pot vzgoje.

Otroku skozi pot vzgoje gradimo, vzgajamo, razvijamo njegov notranji svet in to je temelj za njegovo življenje. S tem pa dobimo vsak trenutek priložnost, da spreminjamo in prevzgajamo  sebe in svoj notranji svet misli, čustev.

To je ena najmočnejših veščin, ki je temelj vseh drugih supermoči, ki jih otrok v sebi nosi, pa se premalo posvečamo temu. Bolj se ukvarjamo s tem, da bi spremenili otrokovo vedenje. Zato je tako pomembno, da delamo na sebi in spoznavamo sebe. Edino tako lahko otroku damo vpogled v njegov notranji svet.

Pri tem so nam v pomoč izbrane pravljice, ki o tem govorijo, pogovor o življenju, izkušnjah, pogovor o tem, kaj se v otroku dogaja – za to rabimo tudi sami nekaj novega in drugačnega znanja.

In še primer, kako lahko otroku pomagamo pri spreminjanju negativnih misli. Trije koraki, kako pomagati otroku obrniti jazbece (negativne misli) v supermoči.

1.korak: Dihaj!
2.korak: Svojim mislim reci: STOP! DOVOLJ!
3.korak: Takoj si povej 5 pozitivnih stvari.

Kadar vsako negativno misel ustavimo in ji damo za protiutež 5 pozitivnih misli, bodo otroci sčasoma usvojili, kako lahko sami hitreje aktivirajo pozitivne misli in svoje supermoči.
Lahko pa ti že takoj povem, da je 3. korak najtežji. Kar poglej pri sebi! Ko se v tebi sproži, da nisi dovolj dobra, kako hitro in suvereno lahko takoj začneš o sebi govoriti pozitivno? Pri meni je enako, vendar z vajo, vajo, vajo gre tudi to. Sta samo dve poti:
– ali se utrjuje negativna misel in s tem utrjuje neprijetno čustvo
– ali pa negativno misel spreminjamo v pozitivno in neprijetno čustvo menjamo s sprejemanjem, odpuščanjem in čutenjem novega.

In ja, to se da otroke zelo preprosto učiti od 2. ali 3. leta naprej – po korakih. Skozi 10 let vzgoje tega pa dobite ven drugačnega najstnika – preverjeno.

Se nadaljuje …

Alex Pin

Alex Pin

Sem Aleksandra - Alex Pin. Del moje poti je pisanje knjig predvsem za otroke. Pišem pa tudi za starše o drugačnem pogledu na vzgojo in o jazbecih ter otrokovih supermočeh.

Po poklicu sem učiteljica in 10 let sem delala v šosltvu,10 let kot coachinja, sedaj pa najraje pišem knjige in pomagam mamicam, da najdejo svojo avtentičnost in sebe v vzgoji.

Seveda se je tudi meni obrnil svet na pravo mesto, ko sem poslala mama. Dobila sem novo poslanstvo, da naučim otroka vere vase za življenje. Potem je nekega dne sin pri svojih štirih letih rekel: »Mami, nekdo v moji glavi mi govori, da sem slab fant.«

Tako se je začela moja pot zavestnega, pozitivnega, odgovornega starševstva ob jazbecih in supermočeh.

Sem avtorica več inovativnih knjig za otroke, skozi katere otrokom in odraslim kažem pot do samozavedanja, pomagam staršem pri vzgoji in osebnem razvoju, predvsem pa jim želim vlivati vero vase, jih učiti, kako okrepiti vztrajnost, odločnost in samozavest.

Čutim, da je moja pot prižigati lučko pri starših, ker s tem prižgemo luč prihodnosti.
Alex Pin
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor