Naučite otroka, kako naj bije svoje bitke

Vsakemu otroku se zgodi, da se kakšen dan ne bo vklopil v igro z ostalimi otroki, da bo dobil grd vzdevek na igrišču, da se mu  bo drug otrok zaradi nečesa posmehoval, da se bo skregal z drugimi in zaradi tega trpel. In vsakemu staršu je težko gledati otroka v takšni situaciji.

Naučite otroka, kako naj bije svoje bitke

Ali naj posredujemo?

Ne, ne bi smeli posredovati, svetujejo strokovnjaki. Ko starš občuti, da je otrok izgubil ves pogum, je potrt ali slabe volje, je normalno, da ga želi zaščititi, vendar pa ima posredovanje pri takšnih situacijah lahko negativen vpliv na razvoj vašega otroka. Če stalno bijemo bitke naših otrok, jim nezavedno pošiljamo sporočilo, da sami niso sposobni rešiti situacije, v kateri so.

Skozi reševanje takšnih nesoglasij se otroci učijo, kako komunicirati in kako reševati konflikte med seboj. Ne samo da to pozitivno vpliva na njihovo samozavest, ampak jih tudi krepi.

Seveda je treba posredovati v primeru, ko drugi otroci vašega otroka maltretirajo.

Kaj bi namesto posredovanja morali narediti?

Namesto da se neposredno vključite v morebitne konflikte, ki jih ima vaš otrok z drugim otrokom, poskusite kakšnega od naslednjih načinov.

Bodite sočutni in mu ponudite čustveno podporo. Ne skrivajte pred njim, da se popolnoma zavedate situacije in da razumete, kako se počuti. Takšen pristop bo pomagal vašemu otroku dobiti vpogled v svoje občutke in mu pomagal doumeti, da ga vi podpirate, kar vas bo medsebojno zbližalo in bo okrepilo vaš odnos.

Pokažite mu, kako deluje komunikacija. Naučite ga uporabljati izjave, ki se začenjajo z JAZ, ne pa s TI. Na primer, namesto da reče: “zapustili so me,” lahko reče:” jezen sem, ker nisem vključen v tekmovanje.”

Naučite ga sočustvovati z drugimi otroki. Postavljajte vprašanja, kot so:” Kaj misliš, kako se Marko počuti zaradi tega?” Spodbujajte otroka, da sam nosi posledice svojih dejanj.

Povejte otroku, da je samo on sposoben nadzirati svoja dejanja in odzive, kar mu bo pomagalo, da postane odgovornejša odrasla oseba.

Zelena učionica

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor