Samozavest – kako jo otroku spodbuditi v zgodnjih letih

Samozavest - kako jo otroku spodbuditi v zgodnjih letih

Samozavest je z drugimi besedami način, kako posameznik gleda nase. Oblikuje pa se tudi na podlagi, kako nas vidijo drugi, ki jih smatramo za pomembne. Na podlagi nedavne študije Washingtonske univerze se otrokova samozavest ustvari do petega leta starosti. Tako imajo starši izredno pomembno vlogo pri razvoju otrokove samozavesti.

Prednosti visoke samozavesti pri otrocih

Otroci z veliko mero samozavesti se počutijo vredni biti ljubljeni, sprejemajo kritike in se na splošno o sebi počutijo dobro. Veliko manj je verjetno, da bi se takšni otroci zavestno odločili vztrajati v nasilnem ali izkoriščevalskem odnosu. Od otrok s slabo samozavestjo se razlikujejo po tem, da znajo identificirati in nadzirati svoja čustva. Visoka samozavest pa tudi poviša njihovo čustveno inteligenco.

Otroci z visoko mero samozavesti bodo vsako težko situacijo videli kot nov izziv in jo bodo brez težav sprejeli. Četudi jim ne bi uspelo, bo njihova samozavest ostala nedotaknjena, ker bo otroku več pomenilo, da je poskusil nekaj novega in se ne bo osredotočal na poraz. Po drugi strani pa bodo otroci z nizko samozavestjo te situacije jemali kot grožnje, klonili bodo pod pritiskom in se ne bodo potrudili, to pa bo vsekakor zaznamovalo njihovo samopodobo in nenazadnje bodo nase gledali kot na zgube.

Visoka samozavest otrokom omogoča, da razvijejo pozitiven odnos do življenja v celoti. Ti otroci se lahko spopadejo z vsemi življenjskimi pritiski in odgovornostjo, kar tisti brez samozavesti ne bodo zmogli. Tudi z močnimi čustvi se bodo spopadli bolje, tako z dobrimi kot s slabimi, s svojimi izzivi in frustracijami. Obenem pa je otrokova samozavest v neposredni povezavi s sposobnostjo ustvarjanja novih prijateljstev, šolskim uspehom, sposobnostjo reševanja problemov in splošnim pogumom.

Vse zgornje lastnosti omogočajo individualni uspeh. Torej je izrednega pomena, da se starši in skrbniki lotijo utrjevanja otrokove samozavesti v zgodnji fazi.

Za razvoj samozavesti morajo biti otroci izpostavljeni letom primernim izkušnjam. Morali bi jih spodbujati in učiti, da prevzamejo odgovornost in poskušajo, vse dokler jim ne uspe.

Odločnosti in vztrajnost jim bosta omogočili odkrivati svoje sposobnosti.

Kako otroku dvigniti samozavest?

 • Zaupajte svojim otrokom.
 • Pustite otrokom izbiro.
 • Spodbujajte vključevanje v različne dejavnosti.
 • Postavite se na razdaljo, s katere boste lahko otroka nemudoma dosegli in mu predali nekaj občutka varnosti, ne da bi ga ob tem dušili.
 • Bodite ponosni nanje in to jim tudi povejte. Zaradi tega bodo postali samozavestni in bodo uspešno dosegli svoje cilje.
 • Vedno govorite z ljubeznivim glasom, na težave se odzovite s pozitivnim tonom.
 • Preživite čas s svojimi otroki.
 • Pustite otroku, da vam pomaga pri aktivnosti, primerni za njegovo starost in se vedno zahvalite za njegovo pomoč.
 • Če vidite, da se otroku aktivnost zdi pretežka, ponudite svojo pomoč. S tem, ko mu boste približali navado skupinskega dela, mu boste sporočili, da je tako iskanje kot tudi nudenje pomoči drugim nekaj pozitivnega.
 • Če otroku nekaj ne uspe, mu razložite, zakaj se je to zgodilo, kolikor logično le lahko. Otroku povejte, kako bi lahko to storil bolje, da mu bo naslednjič uspelo.
 • Nikoli se z otrokom ne prepirajte v javnosti.
 • Čas pred spanjem je nekaj posebnega. Misli v naših glavah preden zaspimo, podzavestno ostanejo z nami. V tem času naj otrok dobi kar se da veliko pozitivne spodbude, lahko se, recimo, skupaj zahvalita za vse, kar ima, prebereta pravljico, ki vsebuje pozitivne vrednote, za katere bi želeli, da otroku nekaj pomenijo. To so dobre ideje, ki jih lahko uporabite ob uspavanju. Poljub za lahko noč je prav tako pomemben, otroka uči vrednosti izkazovanja ljubezni.

Bodite previdni

Visoka samozavest pa seveda prinese tudi nekoliko nevšečnosti. Ljudje, katerih samozavest je visoka, se včasih zdijo nagnjeni k bahanju in imajo občutek superiornosti. Znali bi predvidevati, da so njihove potrebe na prvem mestu. Starši so torej tisti, ki bi morali poskrbeti, da njihovi otroci ne padejo v takšne pasti. Na prvem mestu je, da se svojih pravil držijo tudi sami, tako se otroci že preko njih učijo, kako se pravilno spopasti z lastnimi negativnimi občutki.

Samozavest je na splošno pomembna za celotno rast, razvoj in osebni uspeh. Če starši želijo, da se  otroci razvijejo v dobrosrčne, optimistične, samozadostne in sigurne osebe, potem je na prvem mestu zgodnji razvoj samozavesti.

Ocena:
[Skupaj: 6 povprečno: 4.7]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor