Umirjeno v obdobje najstništva

Umirjeno v obdobje najstništva

Vaš otrok postaja najstnik in verjetno se sprašujete, kako na čimbolj umirjen način peljati vsakdan, da boste vzgojili čudovitega mladostnika, ki je odgovoren, razumevajoč in ki razmišlja s trezno glavo – vsaj večino časa.

Mogoče se vam zdi, da v tem obdobju nimate velikega vpliva na svojega otroka. Toda zavedajte se, da je najstnikovo vedenje v veliki meri povezano s tem, kako močne so vezi med njim in starši. Zdravi in ljubeči odnosi pozitivno vplivajo na učni uspeh in dobro počutje, tako najstnikov kot staršev.

Nasprotno pa šibki in konfliktni odnosi v družini vplivajo na to, da najstniki prej postanejo spolno aktivni, eksperimentirajo z alkoholom in drogami ter se znajdejo v krogu nasilništva (ali kot nasilneži ali pa kot žrtve). Taki mladostniki so tudi bolj nagnjeni k samomorilskim mislim.

Zato apeliramo na vse starše, naj ohranjajo in krepijo dobre odnose s svojimi odraščajočimi otroki, tudi če se vam včasih zazdi, kot da jih sploh več ne poznate. Za vas smo pripravili devet nasvetov, kako se tega lotiti na preprost in enostaven način.

Čas za skupno druženje

Z otrokom se pogovarjajte vsak dan. Kratek klepet med pripravljanjem večerje ali pred odhodom v posteljo ohranja stik med vama. Tudi najstnikom, za katere se zdi, da večino dneva pozabijo na svoje starše, prija, če jih starši pred spanjem pridejo pogledat, poklepetat z njimi in objet za lahko noč. Poleg vsakodnevne komunikacije pa skušajte ohranjati in vzdrževati tudi tedensko rutino, ko se z otrokom družita na poseben način, npr. gresta na sprehod ali na sladoled.

Aktivno se vključujte v otrokovo življenje

Ne zatiskajte si oči pred dejstvom, da vaš otrok odrašča in potrebuje vedno več svobode. S tem boste sprožili upor. Zahtevajte pa, da vam pove, kam gre, s kom se druži in kaj počne. Spoznajte otrokove prijatelje in njihove starše. Tako boste bližje tudi svojemu otroku.

Bodite doma v popoldanskem času

Najnevarnejši čas, ko mladostniki posežejo po prepovedanih substancah ali se podajo v prezgodnje odkrivanje spolnosti, ni sobota zvečer, temveč popoldan med tretjo in šesto uro med tednom.  Če le lahko, bodite ob tem času že doma. Poskusite si urediti fleksibilen delovni urnik. Če želi otrok ta čas preživeti pri prijatelju, se pozanimajte, ali so doma tudi starši, ne le starejši sorojenci.

Skupni obedi

Imejte skupna kosila oz. večerje kolikor pogosto se le da. Čas, ko so vsi družinski člani zbrani za mizo, je odlična priložnost z pogovor o tem, kaj se je komu pripetilo čez dan. Na ta način se ohranja stik, krepijo se vezi in ustvarja družinsko vzdušje. Starši lahko prepoznajo, ali se otroci spopadajo s kakšnimi težavami ali izzivi. Pomemben dejavnik, ki vpliva na otrokov občutek sreče in zadovoljstva je tudi ta, da ima na razpolago čas in prostor, ko se lahko neobremenjeno druži s starši.

Vzpodbujajte skrb zase

Mladostniki potrebujejo zdravo in kvalitetno prehrano ter vsaj 9,5 ur spanja na dan. Najstniki ne potrebujejo kofeina, saj kofein ostaja v organizmu in povzroča nespečnost. Tudi preveč časa za ekranom ni priporočljivo, še posebej tik pred spanjem, saj svetloba iz ekrana zmanjšujejo proizvodnjo melatonina v telesu in vpliva na težave s spanjem. V času najstništva se bioritem telesa spremeni in vpliva na to, da najstniki želijo ostati dlje časa pokonci, zjutraj bi pa seveda dlje spali. Raziskave so pokazale, da najstniki, ki začnejo s poukom kasneje, dosegajo boljše akademske rezultate in so tudi na splošno boljše volje.

V današnjem času, ko nas tehnologija spremlja na vsakem koraku, je predvsem za najstnike ključno, da omejijo uporabo tablic, računalnikov in telefonov, še posebej v večernem času. Izredno pomembno je, da se dovolj naspijo – to je vsaj devet ur in pol. Premalo spanca vpliva na zmanjšanje kognitivnih sposobnosti.

Ohranjajte visoke standarde

Vsak mladostnik si nedvomno želi biti uspešen. Naloga staršev je, da jim pri tem pomagate in jih podpirate. Narobe pa je, če starši želijo, da otroci dosežejo cilje, ki jih sami v mladosti niso dosegli. Otroci imajo svoje interese, potrebe, želje in cilje. Pustite jim, da uresničijo svoje sanje in posežejo po svojih zvezdah.

Bodite starši, ne prijatelji

Otroci si neizmerno želijo, da bi se s starši lahko pogovorili o temah, ki jih zanimajo ali begajo. Od staršev si želijo ljubezni in razumevanja. Želijo, da jih vodite in jim postavite omejitve, ko tega sami niso zmožni. V starših ne iščejo prijatelje, te si najdejo sami. Če želite, da so vaši mladostniki spoštljivi, razumevajoči in pristni, bodite takšni tudi sami. Kar sejete, to žanjete.

Računalniki in tablice naj bodo v skupnih prostorih

Večina najstnikov je veliko bolj vešča uporabe računalnikov, tablic in raznih aplikacij kot njihovi starši. Toda če so elektronske naprave v skupnih prostorih, npr. v dnevni sobi, kjer jih lahko uporabljajo vsi in kjer lahko starši spotoma pokukajo, kaj najstniki počnejo na spletu, je manjša verjetnost, da bodo obiskovali strani z neprimerno ali škodljivo vsebino. Že res, da današnja mladina raste in se razvija vzporedno z razvojem medmrežja, toda nadvse pomembno je, da ostane povezana in vzdržuje pristne stike z bližnjimi.

Vzdržujte družinske sestanke

Družinski sestanki so odlična priložnost, da se vsi člani družine zberejo skupaj in predelajo pomembne teme in dogodke, ki zadevajo družino: zmage, dosežke, obžalovanja, spore, urnike itd. Na začetku je treba vzpostaviti osnovna pravila, ki se jih morajo vsi držati. Nekaj predlogov: vsak ima priložnost povedati, kar želi; ko nekdo govori, ga drugi ne prekinjajo; vsi poslušajo; dovoljene so samo pozitivno izražene, konstruktivne kritike. Najstnike je včasih težko pregovoriti, da bi sodelovali, zato naj na koncu sledi nagrada, kot npr. pica ali sladoled. Včasih jih prepriča tudi, če jim podelite pomembne vloge, kot je npr. zapisnikar ali vodja sestanka, ki skrbi tudi za to, da se vsi držijo osnovnih pravil.

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor