Povezovalno starševstvo – vloga očeta

Povezovalno starševstvo je velika obveznost, ki je ne bi smele nase jemati samo mamice. Otrok potrebuje tudi očetovo ljubezen, vključno s posebnimi načini tolaženja in zabave, ki jo lahko dajo samo očetje. Oče lahko pomaga pri negi otroka tako, da nudi svojo ljubezen in podpira mamico svojega otroka.

Povezovalno starševstvo - vloga očeta

Povezovalno starševstvo ne deluje enako dobro brez nežnega očeta, ki enakopravno sodeluje pri negi in vzgoji otroka. Ne glede na to, da je naravno, da je mamica bolj angažirana pri otroku v njegovih zgodnjih letih, je očetova vloga tudi pomembna.

Oče je pomemben, ker s svojo podporo ustvarja pogoje, v katerih se lahko mamica popolnoma posveti otrokovim potrebam. Poleg tega, da skoraj vso energijo usmerjajo na otroka, mnoge mamice poskušajo še zadovoljiti potrebe številnih drugih oseb, tako da prehitro po porodu poskušajo z nadaljevanjem “starega” načina življenja. Pretirano trošenje se najpogosteje pojavi prav pri mamicah, ki so najbolj predane svoji novi vlogi.

“Povezane” mamice so pogosto nagnjene k “moj otrok me tako potrebuje, da nimam časa niti za tuširanje” načinu razmišljanja. Mamica posebno zahtevnega otroka mi je nekoč zaupala: “Ne bi preživela brez partnerjeve pomoči.” Vzemimo za primer dojenje, edini vidik skrbi za otroka, v katerem oče ne more direktno sodelovati. Oče posredno hrani otroka, ko skrbi za mamo, ki hrani otroka. Kot je en oče izjavil: “Ne morem dojiti, lahko pa ustvarim okolje, v katerem bo moja partnerka lažje in bolje dojila.”

Čeprav se lahko zdi, da imajo očetje v prvih mesecih otrokovega življenja le stransko vlogo, ni tako. Očetje niso samo nadomestilo za odsotno mamo, pač pa imajo svoj edinstveni delež pri razvoju svojega otroka. Otrok nima enega starša raje kot drugega, nima očeta manj rad od matere. Otrok ima očeta rad na drugačen način kot svojo mamo. Moškega nič ne spremeni tako, kot ga spremeni transformacija v skrbnega očeta.

Dr. William Sears

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor