6 P-jev, ki bodo vam in otrokom pomagali do sreče

6 P-jev, ki bodo vam in otrokom pomagali do sreče

”Srečni otroci odrastejo v srečne odrasle, ki vzgojijo srečne otroke … in tako iz roda v rod.” Sliši se preprosto, kajne?

A vendar, kako to uspeva Dancem in ne kar vsakomur na svetu? Saj je jasno, da nas večina potrebuje mir in sproščenost, spoštovanje in samozavest, odgovornost, samostojnost in občutek domačnosti … in seveda uspeh v življenju. Ja sliši se lepo, in kako se to naredi?

Danci pravijo, da je ključ v prepoznavanju lastnih ”privzetih nastavitvah”. Torej svojih občutenj in reakcij, ki smo se jih naučili in navadili v otroštvu in kasneje v življenju. Nastavimo si, ogledamo ter ugotovimo, katere vzorce ponavljamo iz družine, kaj prenašamo iz roda v rod oz. kaj želimo spremeniti. To je prvi, najmanjši korak do osebnostne rasti, boljšega in bolj kvalitetnega življenja in korak v odličnemu starševstvu.

Potem pa uporabimo orodje 6 P-jev, ki bo nam in našim otrokom pomagalo do sreče:

Prosta igra

Prosta igra otrokom pomaga razvijati življenjske veščine, trdoživost, samonadzor in pogajalske veščine, ki jih bodo potrebovali v življenju. Ugasnite elektronske naprave, pojdite v naravo, nabirajte kostanj, igrajte se v gozdu. Združite otroke različnih starosti, v kolikor imate to možnost, pustite jim raziskovati, naj ustvarjajo po svoje. Pomembno je, da je igra nestrukturirana in nenadzorovana, starši se vmešajte le, ko bo nujno. Otroci naj se sami naučijo obvladovati stres in frustracije, naj razvijejo svoj notranji nadzor in zaupanje v lastne sposobnosti. To je temelj za srečo. Več kot se bodo igrali, bolj trdoživi bodo in bolje se bodo znašli v družbi.

Pristnost

Sebe in otroke naučimo iskrenosti, da bodo znali zaupati lastnim čustvom. Naučimo jih, da nimajo vse pravljice srečnega konca in da vsi poročeni pari ne ostanejo celo življenje skupaj. Danci so prepričani, da se je potrebno pogovarjati tudi o neprijetnih dogodkih, ker so del življenja. Če otroke preveč hvalimo in ščitimo na vsakem koraku, lahko postanejo negotovi in si ne bodo upali stopiti v akcijo, ko bo potrebno. Hvalimo torej proces in delo, spodbujajmo razvojno miselnost in s tem razvoj vztrajnosti, samozavesti in trdoživosti. ”Všeč mi je, ker si se tako vztrajno trudil zložiti drva. Nisi obupal in uspelo ti je.”

Preokvirjanje

To je način za spreminjanje otrokovega in lastnega odnosa do življenja in pogleda na svet. Naša odločitev, kako bomo dojemali življenje, vpliva na naša čustva. Bodimo optimisti, vendar ne spreglejmo negativnih informacij, odprimo oči in bodimo pozorni nanj ter se osredotočimo na rešitev. Namesto črno-belega jezika uporabimo raje bolj pozitivne besede in jih preokvirimo. Spretnost preokvirjanja je eno najlepših daril, ki jih lahko podarimo svojim otrokom. Npr: Namesto: ”Danes spet dežuje in ne moremo ven.” Preokvirimo v: ”Danes dežuje in bomo ta dan izkoristili za branje knjig in izdelovanje šotorja v dnevni sobi.”

Poglobljena empatija

Empatija je osnovna človeška lastnost, ki v sodobnem svetu izgublja bitko zaradi procesa narcisizma, indvidualizma in sebičnosti. Vendar se otroci rodijo z močno empatijo, čutijo stisko drugih in želijo sodelovati in pomagati. Če nehamo obsojati in zasramovati druge, bomo lažje razumeli ranljivost pri sebi in drugih, lažje bomo ustvarili globlje in pristne odnose in bomo tako srečnejši. Naučimo otroke spoštovati sebe in druge, s tem jim bomo okrepili tudi občutek zadovoljstva in blagostanja.

Proč z ultimati

Bitke za premoč lahko privedejo do čustvenega in fizičnega nasilja. Številni starši izgubljajo živce ter svoje otroke disciplinirajo z vpitjem in fizičnih kaznovanjem. Zaupanje in bližino zamenja strah, ki na kratki rok sicer deluje, vendar ima dolgoročne posledice. Spodbujajte raje zaupanje in trdoživost. Otroci, ki se počutijo spoštovanje in razumljene, lažje razumejo in spoštujejo pravila, imajo močnejši samonadzor in odrastejo v čustveno stabilnejše in srečnejše osebe.

Povezanost

Najpomembnejši občutek v družini je povezanost. Naučimo se uživanja doma, drug z drugim. Velika družinska srečanja so nepozabna za otroke. Pustimo svoj ”jaz” pred vrati in se posvetimo ”nam” – družini, kar pomeni, da smo prisotni z dušo in telesom, ko se prepustimo družinskim trenutkom. Srečna družina in podpora družbe omogočata razvoj srečnih ljudi.

4 PRAKTIČNE DELAVNICE ZA STARŠE, ki bodo IZBOLJŠALE vaše družinsko življenje, SPREMENILE vašo dnevno rutino in vas naučile, kako UČINKOVITO reševati konflikte z otroki. Več o delavnicah si preberite tukaj.
Tadeja Krajnc
Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor