Katera je največja napaka, ki jo ob trmi naredite starši?

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.
Povezava do predstavitve >>> Odgovorno starševstvo
Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Katera je največja napaka, ki jo ob trmi naredite starši?

Piše mag. Ana Bešter Bertoncelj

Otroku onemogočite, da si opomore in da se uči dalje

Trma je le ena izmed prvih stopnic v obnovitvenem procesu, ki ga otrok zmore izpeljati sam. Tako kot zna telo takrat, ko se otrok ureže, s krvjo, v kateri so trombociti, ustaviti krvavenje in zaceliti rano, tako zmore otrok preko joka, trme in kričanja zaceliti svoje čustvene rane, odložiti svoje stiske in frustracije. Kaj bi se zgodilo, če bi posegali v proces celjenja rane in bi vedno znova odtrgali krasto, ki celi rane?

Poglejmo konkreten primer. Malček si želi sam obuti čevlje. Takšne, ki jih še ne more. Poizkuša in »pade ven«. Starš mu želi pomagati, vendar otrok tega ne želi in kriči še bolj. Običajen komentar je: »O ti mala trmica ti«. Ali pa: »Aha … smo v obdobju trme.« Morda celo: »Tako majhen, pa že tako trmari«. Ali pa: »Moj pa nič ne uboga, ker ima močen karakter!«. Otrok ne doživlja nič od tega, pač pa gre (v tem primeru) skozi RAZVOJNI PROCES UČENJA. Skuša se nekaj naučiti in narediti razvojni preskok. Trma je način, na katerega se otrok po naravni poti sooča s frustracijo, odloži napetost in (če mu je to omogočeno) nadaljuje svoje življenje zadovoljen. Naša vloga pri tem je, da mu dovolimo, da si preko aktivnega in glasnega boja z nevidno silo, ki je v njem, lahko opomore od prizadetosti in spoznanja, da še ne zmore.

Večina pravih trm je kratkih. Trajajo od 5 do 15 minut. Medtem otroka le ljubeče poslušate in mu nudite varen okvir, znotraj katerega lahko izpelje svoj proces. Ko je procesa konec, bo otrokov obraz postal veder, mogoče se bo zasmejal, pohecal. To »čudo«, kako se iz razdraženega otroka spet nazaj sestavi nežen, sodelujoč in umirjen otrok, je posledica ljubeče prisotnosti, ljubečega poslušanja in ne poseganja v sam proces. Otrok s tem pridobi potrpljenje. Predvsem pa odstrani blokade, ki ovirajo njegov proces učenja. Frustriran otrok naredi znova in znova enak poizkus in enako napako. Ne želi pa pomoči drugega (npr. pri obuvanju čevljev). Po trmi (ki je zdrav in obnovitveni proces, če dovolimo, da ga otrok izpelje), se otrok sprosti in se zadovoljen spet vrne h učenju in sodelovanju. To ohranja pri otroku upanje in željo po ponovnem učenju. Tako jim kasneje v življenju ne bo treba odnehati, ko bodo naleteli na težave.

Zmotno je prepričanje, da bo otrok, če mu pustimo, da trmari in »izsiljuje« sčasoma jačal svoje vedenje. Prav nasprotno. Veliko bolj umirjen bo postal, zbran in lažje bo sodeloval, saj v sebi ne bo imel toliko nepredelanih čustvenih napetosti, ki znova in znova prihajajo ven v najrazličnejših situacijah. Kdaj se nezaželeno vedenje in frustracija jača? Takrat ko otrok ne more izpeljati lastnega proces, ki mu pomaga, da se pomiri in spet lahko razmišlja. Pa ne zato, ker bi nasprotoval vam, ampak zato, ker vam drugače na zna sporočiti, da to potrebuje. Tako kot skuša znova in znova obuti čevlja, tudi pri staršu znova in znova upa, da bo tokrat starš tam zanj tako, kot on to potrebuje. Ne skrbite, ni treba, da otroku kjer koli in kadar koli omogočite, da gre skozi takšne procese, ampak vsaj kdaj, morda v varnem zavetju doma, kjer imate čas in stran od obsojajočih oči. Otrok vam bo hvaležen.

Ana Bešter Bertoncelj

Ana Bešter Bertoncelj

Sem magistra sociologije, ki sem že v svoji magistrski nalogi z naslovom »Povezanost med otrokovo navezanostjo na mater in njegovim socialnim razvojem«, raziskovala odnose in navezanost. Svoje znanje o odnosih sem nadgradila na Fakulteti za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani, kasneje pa sem se dodatno izobraževala iz transakcijske analize in dosegla naziv TAP (Transactional Analyst – Psychotherapist).

Ker me še posebej zanimajo partnerski odnosi, sem tudi Imago terapevtka. Od leta 2006 delam v svoji zasebni praksi s posamezniki, pari in starši. Vodim predavanja in delavnice, zadnje časa pa se vse bolj posvečam vzgoji in delu z mamicami.

Sem avtorica knjige za osebno rast Otrok v meni in otroške knjigice Torta velikanka. Že več let sem kolumnistka v reviji Lady.

Najdete me na FB strani Ljubeča mama.
Ana Bešter Bertoncelj
Ocena:
[Skupaj: 7 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor