V vrtcu je pridna, doma histerija!

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

V vrtcu je pridna, doma histerija!

Piše mag. Ana Bešter Bertoncelj

Starši imate velikokrat težave, ko otrok pride iz vrtca. Tam je »priden«, »sodeluje«, »posluša«, doma pa je slika popolnoma drugačna. Zadnjič mi je ena mamica res lepo opisala situacijo: »Doma imam skoraj 3 letnico. Vsak dan imamo “problem”, ko pride iz vrtca. V vrtcu nobenih težav, doma pa pravo nasprotje. Opažam, da se vsak dan ponovi enak vzorec. Na poti domov vedno “najde” razlog, da ima močan čustven izbruh v obliki histeričnega joka (včasih je narobe, če odpreš vrata od avtomobila, spet drugič, če ji pomagaš sleči bundo, ali pa jo samo “grdo” pogledaš. VEDNO najde “razlog”, da se “spuca”. Ko to mine, je “spet normalna”, kot da ne bi bilo nič. Po navadi, če lahko, jo poslušam. Je pa naporno. Kaj se dogaja?«

Ta mamica je prelepo že sama opisala točno to, kar se dogaja z otrokom (in o čemer govorim ta teden!). Prav ta proces, ki ga hči »uporablja«, večina staršev ne razume in se nanj ne znajo odzvati. Sama pa želim prav to naučiti starše. Otrok ima prirojeno sposobnost, da sam odloži svoje čustveno breme. In vedno NAJDE razlog (zanj je to uvod), da to lahko stori. Ob sebi potrebuje nekoga, ki mu je zmožen postaviti mejo in potem ljubeče poslušati. Vse ostalo bo otrok naredil sam. Če se sčasoma izbruhi ne nehajo, je možno, da otrok dela na “preboju”. Težava je, ker starši tega procesa ne poznajo, ker ga mnogi blokirajo in prekinjajo in ker mislijo, da delajo nekaj narobe. Dodatna težava je, ker se ponovno stimulirajo stare nepredelane zgodbe starša ob izbruhu otroka. Ampak BRAVO MAMI ZA ODLIČNO OPAZOVANJE IN SPONTANO ODZIVANJE TAKO, KOT JE PRAV!!!

Vsak otrok se rodi s čvrstim čustvenim obnovitvenim procesom. Ko je čustveno razburjen in ne more več razmišljati, skuša takoj »popraviti« nastalo situacijo. Če se približaš in ga poslušaš, bo začel jokati močneje ali bo imel čustven izbruh. Ali pa si bo »ustvaril« situacijo, kjer se bo močno smejal. Te čustveni odzivi so vitalnega pomena. Glasen smeh, močan jok ali čustven izbruh bodo pomagali otroku, da umiri svoj um, da bo lahko spet sprejemal tvojo skrb in ljubečo pozornost. Prav tako mu to omogoča, da lahko razmišlja, se uči in spet sodeluje. Ko otrok joka, ima čustven izbruh ali se smeje dovolj dolgo in močno, lahko sprosti napetost, ki je zajela njegov limbični sistem. Na ta način razpleta povezave, ki trenutno ne morejo delovati. Koristilo mu bo, če pridete bližje, mu omogočite, da je varen in omogočite njegovemu umu čas, ki ga potrebuje, da odloži velika čustva in spet vsrka vašo ljubečo skrb.

Ana Bešter Bertoncelj
Ocena:
[Skupaj: 8 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor